Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Luni 15 August 2022 - 14587
Jaful OMV Petrom denuntat public de un ofiter de contrainformatii economice.

Sunt col (r). prof. univ. dr. ing. Marian Rizea. Cei mai multi dintre destinatarii acestui mesaj ma cunoasteti, cu bunele si mai putin bunele lucruri pe care le-am facut in cei 25 de ani ca ofiter de informatii si contrainformatii economice. Sunt inginer petrolist si mi-am dat doctoratul in 2001, dupa mai bine de 5 ani de cercetari in care, sub coordonarea distinsului prof. univ. dr. ing. George Iordache de la UPG Ploiesti, am studiat, in schelele Tg. Ocna, Ocnele Mari, Ocna Mures, etc. exploatarea zacamintelor de sare, prin dizolvare cu ajutorul sondelor, cu o teza in premiera nationala.

 Grupul petrolier OMV Petrom, care a obtinut anul trecut un profit de aproape un miliard de euro, este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, platind taxe si impozite in valoare de 8 miliarde de lei, in 2012. In total, primii zece contribuabili la bugetul de stat au platit aproximativ 30 de miliarde de lei, in 2012, reprezentind 15 procente din buget, relateaza Digi24. Pe al doilea loc se afla producatorul de tigari British American Tabacco (5,6 miliarde de lei) si Rompetrol Rafinarie (4,6 miliarde de lei), urmata de Petrotel-Lukoil Ploiesti.

Iata clasamentul:

1. OMV Petrom: 8 miliarde de lei

2. British American Tobacco Trading: 5,6 miliarde de lei

3. Rompetrol Rafinare: 4,6 miliarde de lei

4. Petrotel-Lukoil 2,2 miliarde de lei

 

Intrebare:

ESTE POSIBIL CA DIFERENTA DINTRE PROFITUL OMV PETROM SI O COMPANIE DE TIGARI SA FIE DE DOAR 2,4 MILIARDE LEI? SA INTELEG CA FUMAM DE APROAPE CIT CONSUMAM PRODUSEENERGETICE???

GUVERNANTILOR, DACA ATI TRECUT PE LA SCOALA SI NU ATI CHIULIT LA ORELE DE ARITMETICA, UITATI-VA IN OGLINDA, PRIVITI-VA IN OCHI SI DATI-VA UN RASPUNS CARE SA NU VA CRAPE OBRAZUL!


Acum 2-3 ani, la o conferinta pe tema energiei, la Hilton, dupa ce reprezentantul OMV prezenta realizarile de exceptie ale grupului OMV-Petrom, m-am ridicat in picioare (desi aplauzele celor din sala nu se terminasera) si am facut urmatoarele precizari:

1. Inainte de privatizare, productia de titei extras era de cca. 6 milioane de tone/an. In 1976, Romania inregistrase 14,2 milioane tone si 33,4 miliarde Nmc (normali metri cubi) gaze naturale.

2. In anul in care se discuta problema, 2010, OMW, care se lauda cu investitii de miliarde si aport de tehnologie, producea 4 milioane tone de titei! (Din sala, cineva - o voce feminina - a strigat "4,7 milioane tone!")

3. Corect, am spus, asa sa fie… Dar daca in tara, in Romania, nu prelucrati decit cel mult 1,8 milioane tone titei, la rafinaria Brazi (ARPECHIMUL fiind inchis), ce faceti cu restul productiei? Unde o stocati? Sau o duceti in Austria pe barje, incalcind normele internationale, in materie vamala… Sau nu o declarati, sa nu platiti acea infima redeventa de 4% (in lume, redeventa este de 16-22%)!

Linistea si stupoarea celor de fata, inclusiv a unor inalte fete oficiale guvernamentale si consilieri de rang inalt, au fost intrerupte de un zgomotos ropot de aplauze!

4. Din grupul OMV-Petrom, cineva a intrebat "pe ce ma bazez" (replica celebra din MOROMETII) si am realizat ca este un roman, o coada de topor… Calm, desi mi se ridicase singele la cap, i-am raspuns ca sint ofiter de informatii (inainte si dupa "lovilutie"), petrolist practicant on/offshore, am avut atributii in sectorul energetic peste 15 ani, profesor in informatii strategice si riscuri energetice si pasiunea mea este aceea de a face bilanturi energetice, sectoriale, pe care le public semestrial, la sesiunile de comunicari stiintifice cu participare internationala… (Cit petrol se extrage, cit se raportaeza, cit se prelucreaza, cit se vinde la pompa, dar si produse auxiliare…)

Aplauzele au continuat, spre deznadejdea celor de la OMW-Petrom!

Dupa sedinta, am fost abordat de reprezentantii Grupului si mi-au propus sa le devin partener in echipa… Mi-au spus ca citisera cartea publicata la Editura ANI Bucuresti, "PETROL, DEZVOLTARE SI (IN)SECURITATE". Am cerut (conform uzantelor, fiind ofiter in activitate) timp de gindire (spre a ma consulta cu sefii). Nici nu va puteti inchipui ce suturi verbale si morale am primit, a doua zi, de la un sef tembel, ajuns ulterior, general la apelul bocancilor: Ca nu am fost orientat, ca nu am pic de bun simt fata de cei care aduc nu stiu cit la bugetul de stat. L-am ascultat si, in final, in cea mai sanatoasa atitudine de copil trait la tara (in cimpia Buzaului si muntii Zarandului), instruit si educat la scolile inalte din bariera Bucuresti (zona Mimiu Ploiesti - liceul de petrol-chimie, Universitatea de petrol si gaze) l-am bagat in p…a ma-sii, pe romaneste, si i-am spus ca-l astept sa iesim la pensie, sa-i pot trage una in botul lui de nemernic.

La citeva zile, un alt mare sef, un om deosebit, care ma aproba scrisnind din dinti, m-a sfatuit sa fiu mai blind… Dupa citeva saptamini, ajuns aproape la citeva luni de virsta biologica a trecerii in rezerva si a peste 25 de ani de militarie, scirbit si informat ca ni se vor micsora salariile si, evident, cuantumul soldelor compensatorii si pensiile, m-am pensionat!

De atunci, sint linistit personal, dar nu impacat cu soarta! Sper ca, intr-o zi, tradatorii de neam si tara, sa dea socoteala in fata neamului romanesc, pentru incalcarea art. 136, "Proprietatea", alin. (3) din Constitutia Romaniei!

Iar cei care simt si gindesc romaneste, sa le fie judecatori!!!

Doamne, ocroteste Romania, Europa si intreaga lume!

 

Cu mare amaraciune,

Prof. univ. dr. ing. Marian RIZEA

Ploiesti, Romania,2013.

 

.

Material primit la redactie.

0 comentarii2457 vizualizări26 martie 2013
rss 2.0
rss 2.0