Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Miercuri 10 August 2022 - 14587
Crapatura la romani este la vedere.

De peste douazeci de ani speram intr-o legislatie clara, lipsita de ambiguitati, portite si culoare lasate cu intentie, prin care smecherii,hotii, si spagarii sa se poata strecura fara a fi observati ori condamnati si scapa atunci cand au cazut cu mainile in catuse. Pare bizara o condamnare de patru ani cu suspendare. Nu ma mira ca pe viitor aceasta suspendare sa creasca in ani. De ce nu reusim sa avem o legislatie fara crapaturi? Poate ca ar trebui sa cautam aceasta cauza in multe locuri. Insa cu siguranta locul cu pricina de unde pleaca toate aceste lipsuri, este Parlamentul tarii. Locul care adaposteste corpul legeslativ. Aici se plamadesc de fapt toate smecheriile, culoarele, portitele si lipsurile pe care o lege trebuie sa le aiba pentru a pleca spre promulgare. Aici este laboratorul unde o lege este conceputa in asa fel ca pe langa ea sa se poata desfasura afaceri oneroase. Nu mai este nici un secret ca aceste culoare, portite, scapari, sunt sugerate de baietii destepti ce roiesc in jurul smecherilor din societatea romaneasca. Sintagma de " baietii destepti" nu s-a raspandit intamplator de vreme ce in jurul celor care s-au imbogatit peste noapte, roiesc asemenea oameni competenti, economisti si juristi destepti. Acestia isi trimit politicieni in comisiile de specialitate din Parlamentul tarii si nu numai acolo, care dau liber sa plece catre vot in plen, o lege de ei solicitata. Aceste metode nu sunt noi si nu le-au inventat romanii. Numai ca la noi in perioada aceasta post-revolutionara, care nu mai ia sfarsit, procedura e la vedere. Cum poti sa explici ca ai deveni miliardar intr-o singura legislatura? Multi ziaristi de investigatii au aratat cum datorita vidului legislativ, la care eu sustin ca este intentionat lasat ca portita, iar uneori au fost scoase HG-uri, unii au aparut in topul miliardarilor.

Este foarte adevarat ca rolurile celor care ocupa cabinele din Palatul Cotroceni, nu au fost bine jucate in mai toate mandatele prezidentiale. Daca existau si acolo profesionisti care sa filtreze legile propuse la promulgare, statul de drept ar fi functionat, pentru ca una din cele trei puteri independente si-a facut datoria. Dar din pacate in toate mandatele prezidentiale la Cotroceni, fuctiile de profesionisti au fost ocupate de camarila politica. Numai in ultimile doua mandate, exemplarele au fost de Can-Can. Udrea, Angeleasca, Saftoaica, Lazaroiu, Funeriu, Fota si altii nu s-au remarcat a fi specialisti intr-un domeniu. Marele specialist in economie si finante, baiatul lui Dragoi care aduna bani de la noi, abea trecuse de varsta pubertatii. Cand a putut capata un astfel de personaj experienta, care sa-l impuna ca un filtru la Cotroceni, pentru a stopa pierderile din bugetul national?

Prin urmare nu s-a dorit acest lucru, pentru ca romanii nu duc lipsa de specialisti in domeniile cheie. De ce un specialist ca Blanculescu a fost angajat de o firma privata si nu de stat pe acelas salariu? Experienta sa il impunea oricand, in orice mandat, in orice functie la stat.

Una peste alta se observa si dupa aceste alegeri ca exista mari obstacole desi este vointa politica. Inca nu se analizeaza de toti factorii de raspundere, in profunzime cauzele tuturor lipsurilor care sunt si apar in fiecare zi in societatea romaneasca. Observam ca nimeni nu doreste clarificarea unui tex de lege introdus ambiguu. Totul se executa pompieristic. Decopertat, stropit, stins si plecat. Nimeni nu mai pune nimic la loc. In urma ramane dezastru. Mai toate institutiile statului, preiau din regulamentele pompierilor. Exemplele recente cu chemarea amputatilor la revizuire, date pe posturile de televiziune, nu este o chestiune intamplatoare. Este o procedura care dainuie de multi ani. Numai daca presa se misca si prezinta o situatie de o asemenea factura, atunci factorul politic actioneaza. Se ia masura punctuala, dar pe fond problema ramane nerezolvata. Totul se face pe termen scurt. Nu prea se inghesuie nimeni sa faca ceva pe termen lung. Caracterul preventiv in legislatia noastra lipseste cu desavarsire. Caracterul educativ din legislatie este ignorat cu desavarsire. Observatia, Mustrarea, Avertismentul sunt ignorate si se trece direct la amenda desi legea in aplicarea ei te obliga sa o faci in trepte functie de antecedente. Munca de prevenire nu este prevazuta si stimulata. Nu transpare in nici-o intructiune sau regulament. In schimb sunt stimulate, hingheria, bisnita, flagrantul, ascultarea persoanelor, descinderea, potera si amenda. Exemplu in domeniul circulatiei, este cel mai elocvent. Marcajele carosabile sunt in sarcina altora si numai in inchipuiri, adica undeva in aer in loc sa fie pe pamant. Sensurile giratorii s-au construit si prin locuri unde nu trebuiesc, numai pentru a mai face o lucrare, de unde mai poate veni un venit colateral. Daca intr-o zi de duminica se instaleaza radare intr-o zona unde conducatorii auto cad in plasa, inseamna ca avem o problema de preventie si apoi una disciplinara. Undeva este o problema menegeriala si masura de prevenire se impune, nu sa bati recordul la inregistrarea amenzilor. Cate actiuni de prevenire au fost luate in zilele de trafic aglomerat, fara a se da sanctiunea maxima? Cand aceasta mentalitate se va schimba tarisoara noastra va fi alta, iar romanii vor dorii sa traiasca cu drag aici.

Col. (r) Nour Constantin.

 

 

0 comentarii2457 vizualizări16 mai 2013
rss 2.0
rss 2.0