Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Luni 15 August 2022 - 14587
Despre laptele si branza de oaie stresata din Franta nu se aude nimic ?

UN  FILM DOCUMENTAR CU LIPSURI. In acest comentariu as vrea sa fac cateva precizari, legate de un film documentar, prezentat de un post national de televiziune , miercuri 08 mai anul curent. Documentarul despre care incerc sa fac cateva precizari, prezenta viata ciobanilor din M-tii Pirinei-Franta.  Este de recunoscut  faptul ca oieritul in Pirinei este o forma grea de practicare a acestei meserii, denumita in mod simplist-cioban, mai ales daca  tinem cont de faptul  ca acolo (in zona prezentata de documentar)  laptele de oi ajungea si la procesare.  Este  grea aceasta  "meserie",  la fel  ca si la noi.

 Cei care au vizionat documentarul cu pricina, mai ales neinitiatii, au avut ocazia sa-si faca o anume viziune despre oieritul la munte,  "specialistii"  domeniului  insa, au  putut  savura si multiplele  detalii prezentate in filmul respectiv, detalii care in fond diferentiaza oieritul montan  din  Franta  de cel  practicat  in tara Mioritei si a  Mesterului Manole.

                      Fara sa comentez ceea ce am putut "prinde" in urma vizionarii filmului respectiv, pot afirma cu certitudine ca oieritul nostru montan , fara doar si poate.....este arhaic,  continand  multiple  elemente  de superioritate fata de alte forme de practicare a oieritului la munte, intalnite in intreaga lume.

Acest dicton, potrivit  caruia  "mocanul va dormi unde va dormi, dar oile trebuie sa se odihneasca" -  NU se mai regaseste nicaieri pe planeta Pamant .

Spun  acest lucru, dupa  ce am vazut cum turma din documentarul  respectiv, era alergata cat e ziulica de mare cu........cainele Border-Collie, intr-o zona muntoasa, puternic accidentata. De aici si interogatia retorica, care face trimitere la stresul personajelor principale ale documentarului,  oile. 

                     Uniunea Europeana vine cu precizari multiple  privind stresul, mergand pana la catalogarea spre exemplu a oualor de gaina, a modului de taiere a porcilor, dar  despre  laptele  si branza de  oaie  stresata din Franta nu se aude nimic !!!. Sa fie oare diferenta de inaltime a muntilor Pirinei si  cei din arcul Carpatic ?

 

         Ing. Vasile Turculet,

presedintele A.J.C.M.O. "Dealu Negru" 

  Jud. Bistrita-Nasaud. Romania

                             

1 comentariu2429 vizualizări26 mai 2013
rss 2.0
rss 2.0