Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politie Vineri 29 Martie 2024 - 14587
ZIUA PREVENIRII CRIMINALITATII ORGANIZATE.

La data de 1 octombrie a.c., 48 de elevi care studiaza in liceele din judetul Bistrita-Nasaud au efectuat o vizita la Penitenciarul din Bistrita. Tinerii au avut ocazia sa discute cu persoane incarcerate despre experientele traite de acestea si consecintele alegerilor gresite facute in viata. 

 Insotiti de ofiterul de prevenire si reprezentanti ai Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog, liceenii au luat parte la o activitate de prevenire si informare, discutand cu persoanele private de libertate, condamnate pentru infractiuni circumscrise traficului de droguri si traficului de persoane.

 Elevii au efectuat o vizita in sectorul de detinere al penitenciarului dupa care a avut loc o dezbatere la care au participat si specialisti din cadrul Serviciului de Educatie si Asistenta Psihosociala.

 Cele trei persoane private de libertate le-au povestit celor prezenti despre trecutul lor infractional, consecintele alegerilor gresite pe care le-au facut pe parcursul vietii si impactul incarcerarii.

 Aceasta initiativa a politistilor bistriteni are un puternic caracter preventiv si a avut un impact deosebit in randul tinerilor, care au fost impresionati de povestile de viata auzite.

 

.

 

RECOMANDARI PENTRU PREVENIREA TRAFICULUI DE PERSOANE

 

  1. Intermedierile de locuri de munca in strainatate sunt facute numai de firme acreditate de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale sau de catre Inspectoratul Teritorial de Munca.

  2. Cand primiti o oferta de munca in strainatate, solicitati certificatul de acreditare al firmei si incercati sa aflati cat mai multe detalii despre seriozitatea firmei respective. Daca aveti unele indoieli, sesizati imediat Politia!

  3. Nu acceptati oferte de la necunoscuti sau "prieteni" care va promit castiguri substantiale in timp scurt, prezentandu-va "povesti" despre persoane care s-au realizat in strainatate.

  4. Nu dati curs anunturilor din ziare, reviste, internet de genul: "Aveti o problema in Schengen? Rezolvari rapide" sau "Rezolvam interdictii spatiul Schengen" deoarece in spatele acestor anunturi sunt persoane sau firme care desfasoara activitati ilegale.

  5. Inainte de a va decide sa plecati, consultati-va cu parintii, prietenii sau alte persoane de incredere.

  6. Daca sunteti tentati sa apelati la o agentie de impresariat artistic, verificati si solicitati sprijin institutiilor abilitate pentru a verifica legalitatea acesteia.

  7. Mare atentie la oferte de genul "platesc eu cheltuielile pentru tine si te rascumperi tu cand ajungem acolo"! Aceste oferte contin intotdeauna un potential pericol!

  8. Daca incheiati un contract de munca cu o firma si este redactat intr-o limba straina, solicitati traducerea acestuia si cititi-l impreuna cu un jurist.

  9. Inainte de a pleca, aflati adresa si numarul de telefon al Ambasadei Romaniei din tara de destinatie sau a organizatiilor umanitare internationale ce ofera ajutor migrantilor.

  10. Contactati ambasada tarii de destinatie si informati-va cu privire la firma, agentia, compania care va angajeaza, profilul si legalitatea acesteia.

  11. Nu dati nimanui pasaportul cu exceptia persoanelor abilitate sa verifice actele de identitate.

  12. Cand aveti nevoie de ajutor peste hotare, adresati-va ambasadelor Romaniei sau organizatiilor umanitare internationale!

  13. Sesizati Politia cand detineti date despre persoane autori sau victime cu implicatii in cazuri de trafic de persoane!

 

 

RECOMANDARI PENTRU PREVENIREA TRAFICULUI SI CONSUMULUI DE DROGURI

 Care sunt consecintele consumului de droguri?

  • Probleme fizice, psihologice, afective si de comportament;

  • Compromiterea situatiei scolare/profesionale;

  • Tensiuni sau rupturi in relatiile sociale si familiale;

  • Dificultati in relatiile dintre soti, parinti si copii;

  • Dependenta fizica si psihica.

 

  1. Nu cedati tentatiei de a consuma droguri deoarece curiozitatea poate duce la dependenta ! Dependenta asociata cu o criza financiara obliga consumatorul de droguri la comiterea unor infractiuni grave (furt, talharie, omor etc.) ceea ce, in final, duce la privarea sa de libertate.

  2. Nu va dovediti curajul sau "barbatia" consumand droguri! In acest fel dovediti ca sunteti o persoana slaba si influentabila, fata de care nimeni nu va avea respect si compasiune.

  3. Feriti-va de plasatorii si consumatorii de droguri oricat de tentante ar fi "atentiile" oferite (doze gratuite, bani, obiecte, etc.). Daca va incurajeaza sa consumati droguri motivand ca sunt "usoare" si nu au efecte negative asupra organismului, trebuie sa va dea de gandit si sa va cautati alti prieteni pana nu este prea tarziu. In caz contrar, veti plati foarte scump, compromitandu-va situatia scolara, familiala, profesionala sau chiar viata.

  4. Nu intrati in reteaua traficantilor de droguri, oricate avantaje ati obtine! Ganditi-va la implicatiile finale ale afacerilor cu droguri!

  5. Spuneti NU in fata celor care incearca sa va convinga sa traiti macar o data efectul halucinogen al drogurilor!

  6. Modul de percepere a unor probleme nu trebuie sa fie identic cu cel al prietenilor; puteti avea si alte pareri decat restul grupului fara teama ca veti fi izolati. Daca vreti sa dovediti ca sunteti "tari", invatati sa spuneti NU atunci cand este cazul, avand taria sa va sustineti punctul de vedere.

  7. Vorbiti-le prietenilor despre adevaratele efecte ale consumului de droguri si fiti siguri ca le-ati dat de gandit, chiar daca pe moment nu vor recunoaste.

  1. Cand unul dintre prietenii vostri manifesta tendinte de a incepe sa se drogheze, spuneti-i ce se va intampla cu el:
  • va deveni agresiv si irascibil;

  • isi va pierde interesul pentru hobby-uri, invatatura si prieteni;

  • va minti, va fura si va talhari;

  • poate ajunge chiar sa comita crime pentru a face rost de bani in vederea procurarii dozei zilnice.

  1. Contribuiti la prevenirea, combaterea si reducerea criminalitatii legate de consumul de droguri, comunicand cu operativitate politiei orice date in legatura cu plasatorii si eventualii consumatori.

  2. Anuntati imediat Politia, parintii sau profesorii daca vi s-a propus sa consumati droguri sau ati fost martorii unor asemenea practici ilegale. Protejandu-i prin tacere ii ajutati sa-si desfasoare activitatea nestingheriti, provocand noi victime!

.

 

 

         Cercetati pentru furtul a 94 de kg de nuci

           La data de 01 octombrie a.c., politistii au identificat un barbat, in varsta de 37 de ani, si o femeie, de 35 de ani, ambii din Viile Tecii, banuiti ca ar fi sustras 94 de kg de nuci, de pe un teren situat pe raza localitatii Dipsa.

          Fata de cele doua persoane cercetarile sunt continuate sub aspectul savarsirii infractiunii de  furt.

 

 

           Tanar identificat de politisti, banuit de savarsirea unui furt dintr-o societate comerciala

            La data de 01 octombrie a.c., politistii bistriteni au identificat un tanar, in varsta de 29 de ani, din Republica Moldova, banuit de savarsirea unui furt dintr-o societate comerciala, situata pe raza municipiului Bistrita.

          Prejudiciul cauzat a fost recuperat in totalitate.

          Politistii efectueaza in continuare cercetari in vederea stabilirii intregii activitati infractionale a acestuia.

 

 

          Barbat dat in urmarire nationala, depistat de politistii bistriteni

           La data de 01 octombrie a.c., in urma cercetarilor si verificarilor efectuate, politistii au depistat pe raza localitatii Dumitra un barbat, in varsta de 54 de ani, din localitate, care era dat in urmarire nationala din data de 30 septembrie a.c..

          In cauza a fost dispusa revocarea masurii darii in urmarire nationala a barbatului.

 

 

 

 

0 comentarii2786 vizualizări02 octombrie 2015




rss 2.0
rss 2.0