
- inainte de a schimba directia de mers, mai ales spre stanga sau la depasire, asigurati-va temeinic ca nu se apropie niciun autovehicul!
- circulati cat mai aproape de marginea din dreapta a drumului, iar atunci cand va deplasati in grup, numai in coloana!
- nu circulati cu bicicleta sub influenta bauturilor alcoolice!
- atunci cand circulati cu bicicleta, nu va tineti de vehicule aflate in mers!
- nu transportati pe bicicleta alta persoana!
- purtati o casca de protectie omologata!
- pentru a circula pe drumul public, bicicleta trebuie sa fie echipata corespunzator (dispozitiv de franare eficace, mijloc de avertizare sonora, lumina de culoare alba sau galbena in fata, lumina de culoare rosie in spate si cel putin un element reflectorizant de aceeasi culoare);
- inainte de a patrunde cu bicicleta pe arterele prioritare, reduceti viteza, asigurati-va temeinic si acordati prioritate de trecere celor in drept!
- la schimbarea directiei de mers, chiar daca aveti prioritate de trecere, asigurati-va ca ceilalti participanti la trafic au inteles intentia dumneavoastra!
RECOMANDARI DE PREVENIRE A ACCIDENTELOR RUTIERE IN CARE SUNT IMPLICATI PIETONI
- Traversati drumul public doar prin locurile permise!
- Inainte sa va angajati in traversare, asigurati-va de mai multe ori!
- Respectati regulile de circulatie rutiera si adoptati un comportament preventiv!
- Pe timp de noapte, daca circulati pe partea carosabila a drumului, aplicati pe imbracaminte accesorii reflectorizante sau aveti la indemana o sursa de lumina vizibila din ambele parti!
.
RECOMANDARILE POLITIEI BISTRITENE PENTRU PREVENIREA FURTURILOR DIN LOCUINTE.
Pentru ca este mai usor sa previi decat sa combati, va recomandam cateva masuri simple dar eficace care, in primul rand sa-l determine pe infractor sa renunte sa atenteze la proprietatea dumneavoastra si, in al doilea rand, daca incearca sa va sparga locuinta, aceasta activitate sa nu fie o reusita:
-
Sistemele de siguranta performante reduc considerabil riscul evenimentelor neplacute.
-
Cand va aflati in locuinta, tineti permanent usa inchisa cu cheia deoarece hotii profita de aceasta neatentie si sustrag din hol genti sau obiecte de imbracaminte.
-
Cand lipsiti o perioada mai indelungata, rugati un vecin sa va ridice corespondenta din cutia postala sau eventualele facturi prinse in usa, sa supravegheze perimetrul locuintei si sa interpeleze persoanele necunoscute care suna la usa dumneavoastra.
-
Nu pastrati in casa sume importante de bani si nu faceti publice valorile pe care le detineti.
-
Daca la usa dumneavoastra se prezinta persoane care vand sau solicita cumpararea unor produse, evitati-le ! In niciun caz nu le permiteti accesul in locuinta.
-
Cereti sa vi se prezinte si verificati cu atentie legitimatia persoanelor care isi declina calitati oficiale; retineti numele acestora si institutia din care fac parte.
-
Daca doriti sa angajati zilieri sau ingrijitori, verificati inainte identitatea acestora.
.
RECOMANDARI PENTRU CONDUCATORII AUTO
Politia Rutiera Romana atrage atentia tuturor conducatorilor auto cu privire la necesitatea respectarii regulilor de circulatie si adoptarea unei conduite preventive, pentru reducerea riscului producerii unor evenimente rutiere nedorite.
Recomandam conducatorilor auto sa adopte o maniera prudenta de conducere, fara bruscarea comenzilor vehiculelelor, sa efectueze fiecare manevra doar dupa o temeinica asigurare si sa evite efectuarea depasirilor care, in conditiile unui trafic rutier aglomerat, se dovedesc extrem de periculoase.
Totodata, atragem atentia asupra respectarii regimului legal de viteza, intrucat viteza excesiva si cea neadaptata la conditiile meteo, de drum sau trafic, reprezinta unii dintre principalii factori generatori ai accidentelor rutiere in Romania. Politistii recomanda conducatorilor de vehicule sa circule cu viteza redusa, adaptata permanent conditiilor concrete din trafic, in special cand se circula in coloana. De asemenea, pentru un plus de siguranta, se impune si marirea distantei in mers intre vehicule!
De asemenea, luminile de intalnire trebuie sa fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri.
Reduceti viteza in locurile impuse de lege si in special la trecerile pentru pietoni, in zonele aglomerate, in apropierea si la traversarea intersectiilor, la depasirea mijloacelor de transport oprite in statii!
Conducatorii auto incepatori trebuie sa evite, pe cat posibil, conducerea autovehiculului pe timp de noapte sau pe distante mari, data fiind experienta redusa si riscul implicarii in evenimente rutiere.
Consumul de alcool reprezinta una din cauzele inca frecvente de conturbare a capacitatii de conducere. Actiunea alcoolului asupra sistemului nervos este nefasta la conducatorii auto obositi, la cei care sufera de astenie nervoasa si la cei care urmeaza un tratament medicamentos, in special cu sedative. Nu urcati la volan dupa ce ati consumat bauturi alcoolice deoarece prezenta alcoolului in sange va diminueaza reflexele!
Starea fizica a organismului influenteaza foarte mult capacitatea de concentrare si, implicit, capacitatea de a conduce. Oboseala si somnolenta reprezinta, de asemenea, factori de risc. Daca acestea se instaleaza, opriti imediat pentru a face cateva exercitii fizice si a inspira aer curat. Insa si mai indicat ar fi sa lasati pe altcineva sa sofeze.
Verificati starea autovehiculului, asigurati-va de buna functionare a acestuia! Nu uitati triunghiurile reflectorizante, stingatorul si trusa medicala de prim-ajutor!
Adoptati un comportament preventiv in trafic!
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
0 comentarii | 84 vizualizări | 06 octombrie 2015 |