
Inspectoratul de Politie Judetean Bistrita Nasaud se organizeaza si functioneaza potrivit Legii nr. 218/2002 privind organizarea si functionarea Politiei Romane cu modificarile si completarile ulterioare, Legii nr. 360/2002 privind Statutul politistului cu modificarile si completarile ulterioare, Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 30/2007 privind organizarea si functionarea M.A.I. aprobata cu modificari prin Legea nr. 15/2008 cu modificarile si completarile ulterioare, Hotararii Guvernului nr. 416/2007 privind structura organizatorica si efectivele M.A.I cu modificarile si completarile ulterioare.
In indeplinirea atributiilor ce ii revin, inspectoratul coopereaza cu celelalte unitati teritoriale ale M.A.I., cu alte organe de specialitate ale administratiei publice si colaboreaza cu autoritatile administratiei publice locale, structurile asociative ale acestora, patronatele si sindicatele, asociatiile si organizatiile neguvernamentale, cu alte persoane juridice, precum si cu societatea civila, in limitele legii.
OBIECTIVELE INSTITUTIONALE
Pentru asigurarea unui serviciu public politienesc de calitate, Inspectoratul de Politie Judetean Bistrita Nasaud si-a stabilit urmatoarele obiective, necesare indeplinirii misiunii cu care a fost investit:
Cresterea gradului de siguranta si protectie pentru cetateni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranta stradala, siguranta rutiera;
Prevenirea si combaterea infractionalitatii transfrontaliere. Destructurarea gruparilor infractionale;
Asigurarea climatului de legalitate mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, coruptiei, contrafacerii de marfuri, a infractiunilor in domeniul achizitiilor publice, precum si prin protectia intereselor financiare ale Uniunii Europene.
Asigurarea resurselor umane, a mijloacelor materiale, financiare si informationale necesare dezvoltarii si mentinerii capacitatii operationale a Politiei Romane.
EFICIENTA STRUCTURALA SI GESTIONAREA RESURSELOR UMANE
La data de 01.01.2015, asigurarea cu personal a fost de 89,09%, iar la finele anului nivelul de incadrare a fost de 86,89%.
In anul 2015 in structura organizatorica a inspectoratului nu au survenit modificari structurale. In prezent, inspectoratul are in componenta 11 servicii judetene, un compartiment financiar, o politie municipala, 3 politii orasenesti, 14 birouri de politie (2 independente in cadrul inspectoratului, 9 in cadrul serviciilor judetene si 3 in cadrul politiei municipale), 5 compartimente distincte la nivel judetean, 6 sectii de politie rurala si 58 de posturi de politie comunala.
UTILIZAREA RESURSELOR FINANCIARE SI ASIGURAREA RESURSELOR LOGISTICE
Activitatea de logistica a fost orientata spre folosirea eficienta a resurselor bugetare alocate, conform destinatiei, fapt ce a permis mentinerea in stare de functionare a parcului auto, realizarea unor lucrari de reparatii a imobilelor aflate in administrare (reabilitarea posturilor de politie Sintereag si Dumitra, inlocuirea ferestrelor si a instalatiei termice la sediul inspectoratului), asigurarea consumabilelor pentru tehnica de calcul, asigurarea de materiale pentru laboratorul criminalistic, precum si a carburantilor.
La data de 31.01.2015 se aflau in exploatare 166 de autospeciale, iar in cursul anului au fost repartizate 36 de autospeciale marca Dacia Logan, Dacia Dokker si VW Polo, care au fost alocate formatiunilor operative si celor asigurate logistic.
Pe linia managementului resurselor I.T., activitatea s-a desfasurat in sensul intretinerii si dezvoltarii sistemului de comunicatii si informatica, asigurarii accesului permanent la informatii pentru indeplinirea atributiilor institutiei.
S-au desfasurat activitati aferente modernizarii parcului de echipamente IT&C prin achizitia la sfarsitul anului a 65 de statii de lucru fixe, 45 de statii de lucru portabile, 22 de imprimante, 74 de multifunctionale, precum si 7 scanere.
PREVENIREA CRIMINALITATII
Activitatea s-a inscris in prioritatile nationale si locale:
Programul "Prevenirea infractiunilor contra patrimoniului in judetul Bistrita-Nasaud 2015", cu modulele de prevenire a furturilor din locuinte, a talhariilor si a inselaciunilor.
Programul "Prevenirea delincventei juvenile si a victimizarii minorilor in judetul Bistrita-Nasaud 2015".
Au fost atrase fonduri pentru eficientizarea muncii de prevenire atat in parteneriate publice, cat si private, in baza proiectelor:
Campania "O Europa mai sigura", realizata in parteneriat cu Camera de Comert si Industrie Bistrita Nasaud, Centrul Europe Direct, co-finantata prin mecanisme europene de finantare ale Uniunii Europene;
Proiectul de crestere a gradului de siguranta, prin informarea anti-victimala si anti-infractionala a populatiei in anul 2015, realizat in parteneriat cu Consiliul Judetean Bistrita Nasaud si Autoritatea Teritoriala de Ordine Publica Bistrita Nasaud, concretizat in realizarea a 33.400 de materiale preventive.
Au fost implementate 27 de programe/proiecte/campanii de prevenire-informare care au avut 20.502 beneficiari.
CRIMINALITATEA JUDICIARA
Din totalul faptelor de natura judiciara, un procent de 13,9%, respectiv 665 dintre infractiuni au fost descoperite in flagrant.
Cu privire la criminalitatea grava, comisa cu violenta, s-au inregistrat 10 astfel de infractiuni, in scadere cu 8 infractiuni fata de anul 2014, din care 3 infractiuni de omor si o lovitura cauzatoare de moarte.
Au fost sesizate 26 de talharii, in care autorii au fost identificati
CRIMINALITATEA STRADALA
Au fost sesizate 296 de infractiuni stradale, ceea ce reprezinta 3,69 % din totalul infractiunilor sesizate.
Din analiza datelor privind infractiunile stradale sesizate se desprind urmatoarele:
52,7% dintre infractiunile stradale sesizate sunt comise pe timp de zi;
In perioada analizata 18 infractiuni stradale au fost constatate in flagrant;
93% din infractiunile stradale sunt fapte de furt - 270 fapte (furt din auto 143 de fapte, alte infractiuni de furt- 58, furt de componente din exteriorul auto- 16 fapte, furt de placute de inmatriculare- 8, furt de cablu si alte metale feroase si neferoase- 5 fapte si furturi din societati comerciale- 3).
Din totalul infractiunilor stradale sesizate 18 fapte au fost comise cu violenta (13 talharii, 2 tentative de talharie, o tentativa de omor, un ultraj si un viol).
CRIMINALITATEA ECONOMICO-FINANCIARA
Infractiunile sesizate, de natura economico-financiara, se mentin la acelasi nivel, respectiv 761.
S-a actionat in vederea combaterii evaziunii fiscale si a contrabandei, conform Hotararii Consiliului Suprem de Aparare a Tarii nr. 69/2010, pe urmatoarele domenii:
Comercializarea produselor din tutun - 34 dosare penale;
Producerea si comercializarea produselor energetice - 3 dosare penale;
Producerea si comercializarea produselor agroalimentare - 27 dosare penale;
Producerea si comercializarea produselor din alcool - 17 dosare penale;
Constructii si materiale de constructii - 62 dosare penale;
Utilizarea fortei de munca "la negru" - 7 dosare penale;
Exploatarea si prelucrarea materialului lemnos - 53 dosare penale;
In domeniul transporturilor - 20 dosare penale;
In domeniul turismului - 5 dosare penale;
Pe linia infractiunilor de contrabanda, in cursul anului 2015 au fost inregistrate 45 de dosare penale, cu 81 de infractiuni, fiind solutionate 26 de dosare penale cu 40 de infractiuni. Prejudiciul cauzat in dosarele penale solutionate a fost de 213.618 lei, fiind recuperati in cursul urmaririi penale 211.921 de lei (99,2 %).
S-au confiscat 790.770 de tigarete, 2.271 kg de tutun si 3.542 litri de bauturi spirtoase
COMBATEREA FAPTELOR DE CORUPTIE
Au fost inregistrate 34 de dosare penale avand ca obiect fapte de coruptie, din care 12 dosare penale au fost inregistrate ca urmare a formularii unor plangeri, 15 dosare penale au fost inregistrate in urma formularii unor denunturi si 7 dosare penale au fost inregistrate ca urmare a sesizarii din oficiu a organelor de cercetare ale politiei judiciare.
In cursul perioadei analizate, in urma activitatilor de urmarire penala desfasurate prin delegare de catre procuror,
s-au desfasurat activitati in 53 de dosare penale avand ca obiect fapte de coruptie.
CRIMINALITATEA LA REGIMUL ARMELOR,EXPLOZIVILOR SI SUBSTANTELOR PERICULOASE
Au fost sesizate 215 infractiuni si s-au constatat 320 de infractiuni, din care 141 la regimului armelor si al munitiilor, 69 de braconaj cinegetic si 47 la regimul substantelor periculoase.
Au fost solutionate 110 dosare penale, fiind luate masuri preventive fata de 26 de inculpati.
S-a procedat la indisponibilizarea in vederea confiscarii a 50 de arme de foc (31 neletale si 19 letale), 345 de cartuse, 182 de proiectile si grenade, 700 de kg de substante periculoase, 221 de kg de articole pirotehnice si 300 de kg de vanat.
Au fost indisponibilizati in vederea confiscarii si reintegrarii in mediul salbatic 6 capriori, un lup si un mistret tinuti in captivitate in mod ilegal.
ORDINE SI SIGURANTA PUBLICA
Plecand de la necesitatea construirii unui sistem integrat de ordine publica proactiv, in serviciul cetatenilor, activitatea structurilor de politie a fost orientata in special catre initierea si coordonarea unor actiuni la nivel judetean, cu participarea tuturor fortelor angrenate in indeplinirea obiectivului general de crestere a gradului de siguranta si protectie pentru cetateni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului si siguranta stradala.
Politistii de proximitate au actionat pentru prevenirea comiterii unor evenimente negative si imbunatatirea relationarii cu cetatenii, in scopul cresterii gradului de siguranta al acestora.
Astfel, au fost organizate si executate 1.540 de actiuni, 10.833 de controale, au fost aplanate 2.508 stari conflictuale, iar efectivele de politie au participat alaturi de efectivele de jandarmi la 605 masuri de ordine publica cu ocazia unor manifestari organizate.
Pe parcursul anului 2015 au fost aplicate 75.419 sanctiuni contraventionale, in valoare totala de 151.703.600 de lei.
SIGURANTA TRAFICULUI RUTIER
Pentru combaterea cauzelor generatoare de accidente au fost organizate 1.056 actiuni, care au urmarit eliminarea din trafic a principalilor trei factori generatori de accidente, respectiv 340 de actiuni pentru incalcarea regimului legal de viteza, 73 de actiuni privind neacordarea de prioritate pietonilor si 157 de actiuni pentru disciplinarea pietonilor.
Au fost sesizate 800 de infractiuni, din care 388 la regimul circulatiei si 412 de alta natura.
In activitatea zilnica de supraveghere, indrumare si controlul traficului rutier, precum si in cadrul actiunilor organizate, au fost aplicate 43.622 de sanctiuni contraventionale.
Au fost suspendate 1.688 permise de conducere si au fost retrase 1.006 certificate de inmatriculare. Pentru cumul de puncte penalizare au fost retinute 78 permise de conducere.
Totodata, 11 permise de conducere au fost anulate in urma condamnarilor definitive pronuntate de instantele de judecata.
INTERVENTIA LA APELURI DE URGENTA
In anul 2015, prin Serviciul National Unic Apeluri de Urgenta, s-au primit 15.015 apeluri, din care 13.216 apeluri de urgenta, reprezentand 88,01% din totalul apelurilor, 1.564 de reveniri, reprezentand 10,41%, 192 de apeluri abuzive, reprezentand 1,3 %, precum si 43 de apeluri in interes politienesc prin folosirea parolei de acces rapid, reprezentand 0,28%. Media a fost de 41 de apeluri pe zi, cele mai multe fiind in 16.08.2015 - 94 apeluri si cele mai putine in 09.02.2015- 13 apeluri.
Din totalul apelurilor de urgenta, in mediul urban, s-au inregistrat 6.167 de apeluri, reprezentand 46,66%, iar in mediul rural 7.049 de apeluri, reprezentand 53,34%.
Situatia interventiilor la cele 13.216 apeluri de urgenta se prezinta astfel: pana la 10 minute in cazul a 12.550 de apeluri, reprezentand 94,96%, intre 10 si 15 minute in cazul a 319 apeluri, reprezentand 2,43%, intre 15 si 20 minute in cazul a 128 de apeluri, reprezentand 0,96% si peste 20 minute in cazul a 219 apeluri, reprezentand 1,65%. Din totalul apelurilor de urgenta, 982 nu s-au confirmat, reprezentand 7,51%.
Cu ocazia interventiilor, ca urmare a apelurilor prin sistemul de urgenta 112, au fost aplicate 3.261 de sanctiuni contraventionale, iar in 2.501 cazuri au fost constatate infractiuni.
CODUL SILVIC
S-a actionat in baza Planului national Scutul Padurii 2015 si a planurilor de actiune punctuale, in colaborare cu reprezentanti ai institutiilor partenere (C.R.S.C. Cluj-Napoca, Directia si ocoalele silvice, Garda Nationala de Mediu, I.T.M., Inspectoratul Judetean de Jandarmi "Gelu Voievod" Bistrita Nasaud).
Au fost organizate si desfasurate 928 de controale si 378 de actiuni, din care 129 au vizat efectuarea unor controale in fond forestier, 217 actiuni la agenti economici, 568 actiuni de control pe linia legalitatii transporturilor de material lemnos dar si 45 de alte actiuni de verificare a provenientei materialului lemnos in piete sau targuri.
SUPRAVEGHERI JUDICIARE
La inceputul anului 2015 au existat 113 dosare de supraveghere judiciara dintre care 94 privind persoane fata de care s-a luat masura controlului judiciar, 16 privind persoane fata de care s-a dispus masura arestului la domiciliu si 3 privind persoane fata de care s-au dispus ordine de restrictie.
In perioada de referinta s-au aflat in lucru 269 de dosare de supraveghere judiciara, dintre care 223 privind persoane fata de care s-a luat masura controlului judiciar, unul privind o persoana fata de care s-a luat masura controlului judiciar pe cautiune, 45 privind persoane fata de care s-a dispus masura arestului la domiciliu si 14 privind persoane fata de care s-au dispus ordine de restrictie.
Au fost inchise 162 de dosare de supraveghere judiciara privind 125 de persoane aflate in control judiciar, 36 de persoane aflate in arest la domiciliu si 4 persoane fata de care s-au dispus ordine de restrictie.
S-au formulat 20 de sesizari catre instantele de judecata, privind incalcarea masurii controlului judiciar, dintre acestea 7 au avut ca urmare preschimbarea masurii preventive in una mai severa.
URMARIRE SI EXTRADARE
La inceputul perioadei au existat in evidenta 76 de persoane, din care 58 in urmarire internationala. Au fost puse in urmarire 135 de persoane, din care 10 in urmarire internationala.
Au fost depistate 137 de persoane, din care 19 urmariti international, iar la finele perioadei au ramas in evidenta 74 de persoane, din care 49 urmarite international.
Pe linia mandatelor de executare a pedepsei, au existat la inceputul perioadei 62 de mandate, au intrat 75, au fost executate 89, ramanand in evidenta 48 de mandate. S-au primit spre executare 11 mandate europene de arestare, din care au fost executate 11. Opt persoane au fost predate autoritatilor judiciare din alte state: Spania (1), Austria (1), Germania (2), Ungaria (1), Italia (2), Bulgaria (1).
Pe linia persoanelor cu identitate necunoscuta, nu se afla in evidenta niciun caz si nu au fost inregistrate alte cazuri.
Pe linia persoanelor disparute, la inceputul perioadei existau 24 de cazuri, au fost inregistrate 111, au fost solutionate 109 si au ramas in evidenta 26 de persoane disparute.
In conformitate cu Dispozitia I.G.P.R. nr. 44/2007 privind disparitiile de minori, s-au desfasurat activitati specifice in 65 de cazuri de disparitii de minori, fiind solutionate in proportie de 98,46 %.
RELATIA CU PUBLICUL
In relatia cu cetateanul a fost asigurata desfasurarea in bune conditii a activitatii de primire a publicului, sens in care institutia s-a implicat in punerea in aplicare a Conceptiei Inspectoratului General al Politiei Romane, transmitandu-se informatii de interes general pentru a fi afisate la avizierele interioare (program de audienta pentru conducerea M.A.I., I.G.P.R., I.P.J., coordonate de contact, acte necesare pentru obtinerea de diferite avize etc).
In anul 2015 au fost inregistrate 2.351 de petitii.
CRIMINALISTICA
S-au desfasurat activitati la 1.639 de cercetari la fata locului, 311 perchezitii, reconstituiri, recunoasteri din grup, 59 de actiuni in colaborare cu celelalte structuri, 20 de videofilmari. In 36 de cazuri s-au descoperit si ridicat urme create de manusi.
Au fost intocmite 235 de rapoarte de expertiza si constatari tehnico-stiintifice, dintre care 33 dactiloscopice, 115 grafice, 27 traseologice, 60 balistice, fiind examinate 3.596 de materiale in litigiu sau modele de comparatie.
De la fata locului au fost ridicate 1.580 de urme papilare si au ramas in evidenta, dupa excluderea cercului de tangenta, 617 urme papilare si 13.025 de alte categorii de urme, dintre care 736 biologice, 27 microurme, 192 inscrisuri, 12.070 de alte urme. Nu au existat cazuri cercetate din punct de vedere criminalistic in care sa nu fie identificate si ridicate urme.
In sistemul AFIS au fost examinate 531 de urme papilare, acestea reprezentand 194 de cazuri. Au fost reexaminate 2.489 de urme din evidenta, iar in urma comparatiilor dactiloscopice s-au identificat 86 de persoane, in sarcina carora s-au retinut 78 de infractiuni, in cauze cu autori necunoscuti.
Au fost inaintate, pentru implementare, 985 de fise decadactilare cu impresiuni digitale.
Sistemul IMAGETRAK a fost alimentat cu 1.188 de fise ale persoanelor.
Prin sistemele informatice criminalistice au fost realizate 408 identificari criminalistice in 256 de cauze.
CAZIER JUDICIAR, STATISTICA SI EVIDENTA OPERATIVA
Au fost efectuate activitati de mentionare in Sistemul Informatic al Cazierului Judiciar Roman ROCRIS privind 2.273 de puneri in miscare a actiunii penale, scoateri de sub urmarirea penala sau incetari ale urmaririi penale, 13.532 de extrase sau copii de pe hotarari penale definitive, 225 de comunicari privind arestarea preventiva, inceperea executarii pedepsei inchisorii sau la locul de munca, internarea intr-un centru de reeducare sau medical-educativ, 200 de comunicari de punere in libertate.
S-au intocmit 717 statistici lunare si cumulate, 56 de statistici trimestriale, 83 de situatii statistice de analiza.
Au fost eliberate 27.569 de certificate cazier si 5.380 de copii de pe cazierul judiciar. Au fost introduse in aplicatia ROCRIS 17.200 de fise de evidenta nominala.
0 comentarii | 2695 vizualizări | 09 februarie 2016 |