Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politie Sambata 02 Martie 2024 - 14587
ATENTIE LA INSPECTORUL DE PENSII !

La data de 26 august a.c., in urma cercetarilor si verificarilor efectuate, politistii din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Bistrita Nasaud au identificat un barbat, in varsta de 66 de ani, din comuna Monor, banuit de savarsirea unor inselaciuni prin metoda "inspectorul de pensii", fapte comise in dauna a doua bistritence, in varsta de 75 de ani, respectiv 84 de ani.

              In fapt, in cursul lunii august a.c., sub pretextul ca in calitate de angajat al Casei de Pensii Bistrita-Nasaud le poate facilita acestora intocmirea dosarului pentru marirea cuantumului pensiei, barbatul ar fi incasat de la cele doua femei 45 de lei, respectiv 50 de lei, sume de bani necesare pentru indeplinirea formalitatilor.

             Cercetarile sunt continuate in vederea stabilirii intregii activitati infractionale a barbatului.

              Prejudiciul cauzat, in valoare totala de 95 de lei, a fost recuperat, urmand a fi restituit persoanelor vatamate.

 

 

             PREZENTAREA MODULUI DE OPERARE:      

             De regula, asa-zisii "inspectori de pensii" abordeaza pe strada persoane varstnice, pretabile la statutul de pensionar.  Acest mod de operare speculeaza, asadar, varsta inaintata a persoanelor pagubite (constituite in populatie tinta).

              Escrocii le promit batranilor pensii mai mari intrucat in calitatea lor de asa-zisi inspectori le pot modifica dosarele foarte repede. In schimb, le solicita acestora aproximativ 50 de lei pentru intocmirea actelor necesare la dosar.

              Astfel, pensionarul roman, al carui nivel de trai nu este foarte ridicat, poate foarte usor pica in plasa escrocilor, crezand ca pensia ii va fi marita.


 

              RECOMANDARI NECESARE PENTRU A EVITA VICTIMIZAREA:

  • In situatia in care o persoana se prezinta drept angajat al unei institutii publice si va promite ajutor in modificarea/marirea pensiei, solicitand o suma de bani in vederea intocmirii/modificarii dosarului de pensii, nu dati bani sau documente necunoscutilor!
  • Solicitati cat mai multe informatii despre inspectorii care vi se prezinta. Insistati sa va arate o legitimatie sau un act de identitate. Notati aceste informatii care sunt foarte utile pentru politie. Va informam ca inspectorii unei case de pensii dispun de legitimatii standard, care contin informatii precum: numele, functia, o fotografie si stampila oficiala a institutiei, pe care sunt obligati sa le poarte in exercitarea atributiilor de serviciu.
  • Anuntati in cel mai scurt timp cea mai apropiata unitate de politie sau sunati la 112 si prezentati cazul. Politistii va vor sprijini si va vor spune cum sa actionati!

 

0 comentarii2667 vizualizări28 august 2016
rss 2.0
rss 2.0