Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politie Joi 25 Aprilie 2024 - 14587
DE STIUT DACA VA ESTE SUSPENDAT DREPTUL DE A CONDUCE AUTOVEHICULE.

DE STIUT IN CAZUL IN CARE VA ESTE SUSPENDAT DREPTUL DE A CONDUCE AUTOVEHICULE PE DRUMURILE PUBLICE CA URMARE A SAVARSIRII UNEI CONTRAVENTII. Conform art. 103 din OUG 195/2002 Rep., privind circulatia pe drumurile publice:

    (1) Suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule si tractoare agricole sau forestiere se dispune:

a) pentru o perioada de 30 de zile, daca titularul permisului de conducere a savarsit contraventii care cumuleaza 15 puncte de penalizare;
    b) pentru o perioada de 60 de zile, daca titularul permisului de conducere cumuleaza din nou cel putin 15 puncte de penalizare in urmatoarele 12 luni de la data expirarii ultimei suspendari a exercitarii dreptului de a conduce.
    c) pentru o perioada de 90 de zile cand fapta conducatorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a fost urmarita ca infractiune la regimul circulatiei pe drumurile publice, precum si in cazul accidentului de circulatie din care a rezultat decesul sau vatamarea corporala a unei persoane si instanta de judecata sau procurorul a dispus clasarea, renuntarea la urmarirea penala, renuntarea la aplicarea pedepsei sau amanarea aplicarii pedepsei, daca pentru regula de circulatie incalcata prezenta ordonanta de urgenta prevede suspendarea exercitarii dreptului de a conduce.


          In situatia prevazuta la art. 103, alin. (1), punctul c) perioada de suspendare nu se reduce, iar conducatorul auto este obligat sa sustina testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie, in caz contrar perioada de suspendare de 90 zile se prelungeste cu inca 30 zile.

          Testul de cunoastere a regulilor de circulatie se sustine in fiecare zi de miercuri incepand cu orele 14.00, la Colegiul Tehnic INFOEL din Bistrita, str. Calea Moldovei, nr. 20.

 

  • Conform art. 118 din OUG 195/2002 Rep. , privind circulatia pe drumurile publice: 


    (1) Impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiilor se poate depune plangere, in termen de 15 zile de la comunicare, la judecatoria in a carei raza de competenta a fost constatata fapta.


    (2) Plangerea suspenda executarea amenzilor si a sanctiunilor contraventionale complementare de la data inregistrarii acesteia pana la data pronuntarii hotararii judecatoresti.

    (3) Dovada inregistrarii plangerii depuse la judecatorie in termenul prevazut la alin. (1) se prezinta de contravenient la unitatea de politie din care face parte agentul constatator, care va efectua mentiunile in evidente si ii va restitui permisul de conducere.

 

Permisul de conducere este restituit contravenientului in cauza, in baza certificatului de grefa emis de catre instanta, dupa inregistrarea plangerii impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei.

Din momentul primirii permisului de conducere, dovada cu drept de circulatie pentru 15 zile nu mai este valabila, fiind retinuta.


    (4) In termen de 15 zile de la data pronuntarii hotararii judecatoresti prin care instanta a respins plangerea impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei, contravenientul este obligat sa se prezinte la serviciul politiei rutiere care il are in evidenta pentru a preda permisul de conducere.

 

In acest caz se retine permisul de conducere si se elibereaza o dovada cu drept de circulatie, valabila pana la sfarsitul zilei in care a predat permisul.

Suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule, opereaza din ziua urmatoare celei in care a fost predat permisul de conducere.

 

    (5) Neprezentarea contravenientului in termenul prevazut la alin. (4), in mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce.


        Totodata in caz de neprezentare, conducatorul auto contravenient nu mai poate beneficia de reducerea perioadei de suspendare. Recomandam ca fiecare  persoana interesata sa urmareasca stadiul solutionarii cauzei, utilizand site-ul Portaljust.ro.

 

  • Conform art. 221 din Regulamentul pentru aplicarea OUG 195/2002 Rep., privind circulatia pe drumurile publice:


    (1) Perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, daca sunt indeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii:
    a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie;

    b) a obtinut permis de conducere cu cel putin un an inainte de savarsirea faptei;

    c) in ultimii 3 ani de la data savarsirii faptei pentru care se solicita reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce nu a beneficiat de o astfel de masura;

    d) in ultimii 2 ani de la data constatarii contraventiei pentru care se aplica sanctiunea contraventionala complementara nu a mai avut suspendata exercitarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie.

 

 (2) Conducatorul de autovehicul sau tramvai nu beneficiaza de reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, daca:
    a) perioada de suspendare a fost majorata, conform legii;

    b) a cumulat, din nou, cel putin 15 puncte de penalizare in urmatoarele 12 luni de la data expirarii ultimei suspendari a exercitarii dreptului de a conduce;
    c) a fost implicat intr-un accident de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testarii aerului expirat sau al probelor biologice a stabilit ca a condus vehiculul in timp ce se afla sub influenta alcoolului;
    d) sanctiunea contraventionala complementara s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferata cand barierele sau semibarierele sunt coborate ori in curs de coborare sau cand semnalele cu lumini rosii si/sau sonore sunt in functiune.

 

 

 

 

SERVICIUL RUTIER(I.P.J. B-N) - PROGRAM DE LUCRU CU PUBLICUL( incepand cu saptamana viitoare)

 

LUNI:                     08:30-12:00;        15:00-16:00

MARTI:                 08:30-12:00;        15:00-16:00

MIERCURI:         11:00-13:00;        16:00-18:00

JOI:                     08:30-12:00;        15:00-16:00

VINERI:             08:30-12:00;       

 

0 comentarii2716 vizualizări10 august 2017




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0