Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politie Sambata 03 Iunie 2023 - 14587
Ce TREBUIE SA STITI daca aveti nevoie de un certificat de cazier judiciar !

Pentru a se obtine un certificat de cazier judiciar in Romania, persoana fizica trebuie sa depuna personal cererea-tip, cu datele complete de stare civila si motivata, insotita de actul de identitate aflat in termen de valabilitate (cartea de identitate, buletinul de identitate, pasaport, cartea de identitate provizorie si certificat de inregistrare a cetatenilor U.E., carte de rezidenta, carte de rezidenta permanenta, permis de sedere temporara sau permanenta);

 Persoana juridica depune prin reprezentant legal, care trebuie sa-si dovedeasca calitatea, cererea-tip, cu datele complete de identificare si motivata, insotita de:

• dovada calitatii de persoana juridica;

• dovada ca deponentul este reprezentantul legal al persoanei juridice solicitante (Anexa 38 din H.G. nr. 345/2010);

• copie dupa actul de identitate al reprezentantului legal;

Persoanele domiciliate in strainatate pot solicita eliberarea certificatului de cazier judiciar prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei.

Va reamintim faptul ca, incepand cu data de 1 februarie a.c., la primirea cererii de obtinere a certificatului de cazier judiciar, atat pentru persoana fizica cat si pentru cea juridica, nu se va mai solicita taxa aferenta eliberarii certificatelor de cazier judiciar, in cuantm de 10 lei. De asemenea, nici timbrul fiscal nu se mai solicita.       

Certificatul de cazier judiciar pentru persoane fizice se poate solicita si prin imputernicitii acestora, conform procedurilor legale in vigoare, dupa cum urmeaza:

 in tara, numai pe baza unei procuri autentificate de catre un notar public;

  • in strainatate, pe baza unei procuri autentificate prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei ori de catre un notar, cu respectarea cerintelor legalizarii actelor oficiale straine. Pentru statele care au aderat la Conventia de la Haga din 5 noiembrie 1961 este suficient sa fie aplicata apostila.

 *   Continutul procurii trebuie formulat in termeni clari, din care sa rezulte persoana care a fost mandatata, scopul si durata mandatului.

 *    In situatia in care cererea se depune prin imputernicit, aceasta va fi insotita de copia actului de identitate a solicitantului, copia actului de identitate a imputernicitului si de procura autentificata in conditiile legi.

 *    Procurile intocmite in Republica Moldova sau de ambasadele Republicii Moldova, in limba romana, sunt acceptate ca valabile fara vreo alta supralegalizare.

 *    Cand certificatul de cazier judiciar este necesar pentru depunere la dosarul de gratiere individuala, acesta poate fi solicitat de persoana condamnata, copiii, aparatorul ori reprezentantul legal al acesteia, sotul persoanei condamnate, ascendentii, fratii ori surorile celui condamnat sau ai sotului acestuia.

 *    Cand certificatul de cazier judiciar este necesar pentru Registrul Operatorilor Intracomunitari in document se inscriu pe langa sanctiunile penale din hotararile judecatoresti ramase definitive si si date notate in mod provizoriu privind persoanele fizice sau juridice fata de care s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale.

 *    Certificatul de cazier judiciar se elibereaza, de regula, pe loc, sau in cel mult 3 zile de la data solicitarii, in cazurile in care cererea-tip este depusa in Romania.

 *    Pentru situatiile in care cererea este depusa prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei, certificatul de cazier judiciar se elibereaza in cel mult 30 de zile de la data depunerii, iar in cazul adeverintelor in termen de 10 zile de la data solicitarii.

 

Documentele sunt valabile 6 luni de la data primirii si numai in scopul pentru care au fost eliberate.

 In judetul nostru, certificatul de cazier judiciar poate fi obtinut de la sediul Insectoratului de Politie Judetean Bistrita-Nasaud din Bistrita, strada Nicolae Balcescu, nr.1-3, precum si de la :

 Politia Orasului Nasaud

Politia Orasului Singeorz-Bai

Politia Orasului Beclean

0 comentarii2912 vizualizări17 august 2017
rss 2.0
rss 2.0