In conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica, Ministerul Afacerilor Interne supune dezbaterii publice proiectul de Lege pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul ordinii si sigurantei publice care contine o serie de propuneri prin care se asigura transparentizarea procedurilor de interventie ale politistilor.
Nevoia acestor schimbari legislative reprezinta raspunsul institutional la o realitate sociala si au ca scop principal asigurarea unui echilibru intre consolidarea autoritatii si protectiei politistului si drepturile si libertatile celor in slujba carora acesta se afla, cetateanul.
Din acest considerent, cele mai frecvente proceduri, cele care privesc direct interactiunea cu cetatenii: legitimarea, conducerea la sediul Politiei, incatusarea, controlul corporal si al vehiculului se vor introduce in Legea privind organizarea si functionarea Politiei Romane, pentru a fi cunoscute de catre toti cetatenii.
Prin proiectul de lege supus dezbaterii publice se stabileste si dreptul politistului de a solicita oricarei persoane care face obiectul unor masuri politienesti, sa renunte temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat, sa tina mainile la vedere si/sau sa adopte o pozitie inofensiva care exclude savarsirea unei actiuni violente.
De asemenea, se introduc trei noi infractiuni pentru care se prevad pedepse cu inchisoarea:
- Ø impiedicarea politistului sa-si exercite obligatiile de serviciu;
- Ø intrebuintarea in public de cuvinte,expresii ori gesturi jignitoare sau obscene in mod mijlocit la adresa unui organ de urmarire penala sau de ordine publica, aflate in exercitarea atributiilor de serviciu;
- Ø continuarea savarsirii unor fapte prin care se tulbura folosinta locuintei locatarilor dintr-un imobil (se intampla ca in cazul scandalurilor sau petrecerilor din blocuri sau din proximitatea imobilelor, politistii sa intervina la cererea vecinilor/locatarilor, iar masura pe care o iau - avertisment sau amenda contraventionala - sa fie ignorata dupa plecarea acestora de la fata locului. Daca actiunea care a impus interventia politistilor continua, la o a doua sesizare a cetatenilor trebuie sa intervina o raspundere mai drastica, din sfera penala, fata de cei care au provocat respectiva fapta).
Totodata, pachetul de masuri reglementeaza situatiile cand politistul are dreptul de a patrunde intr-un spatiu privat, fara acordul proprietarului daca: exista indicii ca in acel spatiu este pusa in pericol viata unei persoane sau este o persoana decedata; in acel spatiu se afla autorul unei infractiuni flagrante, comisa prin folosirea unei arme ori substante explozive, narcotice sau paralizante, prin violenta, ori de catre o persoana mascata sau deghizata; in acel spatiu se afla autorul unui act terorist.
Pentru conturarea unui cadru legislativ clar, care sa asigure atat protectia si predictibilitatea, cat si eficienta actiunilor politienesti a fost analizata legislatia si practica politistilor din statele europene.
Textul proiectului de Lege este afisat si poate fi consultat pe pagina de internet a MAI, www.mai.gov.ro .
0 comentarii | 2695 vizualizări | 17 noiembrie 2017 |