In 04 decembrie a.c., in urma cercetarilor efectuate intr-un dosar penal, privind savarsirea infractiunii de furt, fapta inregistrata initial cu autor necunoscut, politistii Biroului de Investigatii Criminale au identificat un tanar, de 22 ani, din Bistrita, banuit de comiterea faptei.
Tanarul este cercetat pentru faptul ca, la data de 24 noiembrie a.c., in timp ce se afla in incinta unei societati comerciale, ar fi sustras un telefon mobil, apartinand unei persoane din Bistrita, cauzand un prejudiciu de 1400 lei.
Prejudiciul cauzat a fost recuperat in totalitate.
Politistii continua cercetarile sub aspectul savarsirii infractiunii de furt.
.
Politistii bistriteni actioneaza in permanenta pentru prevenirea accidentelor produse pe fondul conditiilor meteo nefavorabile.
In aceasta perioada, politistii rutieri actioneaza in permanenta, pe trei schimburi, pentru monitorizarea traficului in zonele in care se inregistreaza fenomene meteo nefavorabile.
Va reamintim ca utilizarea anvelopelor de iarna este obligatorie atunci cand se circula pe drumuri acoperite cu zapada, gheata sau polei, legislatia in vigoare neconditionand utilizarea lor de o anumita data din calendar. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.
In acest sens, politistii impreuna cu reprezentantii Registrului Auto Roman Bistrita-Nasaud organizeaza si desfasoara actiuni pentru prevenirea accidentelor rutiere generate de conditiile meteo nefavorabile.
Astfel, la data de 4 decembrie a.c., in comuna Dumitra, pe DN 17C si DJ 172B, in urma controalelor desfasurate, politistii au constatat si aplicat 18 sanctiuni contraventionale, in valoare totala de 3.045 lei si au retinut 3 certificate de inmatriculare.
***
Conform art. 102 alin 1 din OUG 195/2002 - privind circulatia pe drumurile publice, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a IV de sanctiuni (9-20 puncte amenda) urmatoarele fapte:
Punctul 28
"Conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei, fara ca acesta sa fie dotat cu anvelope de iarna, iar in cazul autovehiculului de transport marfa cu o masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone si al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului auto, fara ca acestea sa fie echipate cu anvelope de iarna pe rotile axei/axelor de tractiune sau fara a avea montate pe aceste roti lanturi sau alte echipamente antiderapante certificate; "
Contraventia presupune sanctionarea cu amenda intre 1305 lei - 2610 lei (9-20 puncte amenda). De asemenea, art. 112, litera h^1 din OUG 195/2002 prevede retragerea certificatului de inmatriculare in acest caz.
.
Politia Romana continua si in acest an actiunea nationala "FOC DE ARTIFICII", pentru verificarea legalitatii operatiunilor cu articole pirotehnice desfasurate de persoanele fizice si juridice.
In perioada 21 noiembrie 2017 - 5 ianuarie 2018, din dispozitia sefului Politiei Romane, chestor principal de politie Bogdan Despescu, politistii actioneaza, in toata tara, pentru prevenirea oricaror evenimente negative generate de nerespectarea legislatiei privind obiectele pirotehnice.
Astfel, sub coordonarea Directiei Arme, Explozivi si Substante Periculoase din cadrul I.G.P.R., cu sprijinul Directiei de Ordine Publica din I.G.P.R., politistii vor efectua actiuni si controale, atat la societatile comerciale autorizate sa desfasoare operatiuni cu articole pirotehnice, cat si in zona pietelor, targurilor sau centrelor comerciale.
Politia Romana reaminteste ca este interzisa detinerea, utilizarea si vanzarea catre publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 si 4, a articolelor pirotehnice de scena (T1 si T2) si a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine si siguranta publica, securitate si pentru protectia mediului.
Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea masurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor si a mediului.
Nu este permisa folosirea articolelor pirotehnice in urmatoarele situatii:
a) intre orele 24.00 si 06.00, cu exceptia evenimentelor de interes local, national sau international, in baza aprobarii autoritatilor locale;
b) la o distanta mai mica de 50 de metri de constructiile de locuinte cu pana la 4 niveluri si la mai putin de 100 de metri fata de cele cu peste 4 niveluri;
c) la o distanta mai mica de 500 de metri de instalatiile electrice de inalta tensiune, de locurile de depozitare si livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalatiile de gaze.
d) la o distanta mai mica decat cea prevazuta de reglementarile in vigoare pentru obiectivele chimice si petrochimice ori pentru alte obiective care prezinta pericol de incendiu sau explozie;
e) in locurile in care exista riscul producerii de alunecari de teren, avalanse sau caderi de pietre;
f) pe drumurile publice deschise circulaiei rutiere, pe aleile pietonale si in spatiile deschise cu aglomerari de persoane;
g) la o distanta mai mica de 500 de metri de paduri.
Totodata, in conformitate cu legislatia in vigoare, este permisa organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 si 4 numai in conditiile in care exista acordul primariei, al inspectoratului pentru situatii de urgenta judetean si avizul inspectoratului judetean de politie pe a carui raza se executa jocurile respective.
Orice operatiune cu articole pirotehnice, efectuata fara drept, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.
De asemenea, comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 si P1 catre persoane cu varsta sub limita prevazuta de lege, respectiv 18 ani, precum si comercializarea catre publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de catre pirotehnicieni, constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.
.
RECOMANDARI PENTRU SIGURANTA CUMPARATURILOR IN PERIOADA REDUCERILOR
In aceasta perioada in care cei mai multi comercianti ofera reduceri la numeroase produse, Politia Romana va ofera cateva sfaturi pentru a va bucura pe deplin de bunurile achizitionate:
La cumparaturile in magazine:
Evitati sa aveti asupra dumneavoastra sume mari de bani, in numerar!
Cand achitati cumparaturile, nu scoateti toata suma de bani, ci numai necesarul platii contravalorii acestora!
Tastati codul PIN cu discretie atunci cand efectuati plata cu cardul pentru a nu fi observat de cei din jur!
Furturile din buzunare si genti se comit in special in locurile aglomerate. Daca sunteti impins in astfel de locuri, verificati-va imediat buzunarul cu bani sau geanta, pentru a fi siguri ca nu sunteti victima unei inscenari a unui hot!
La cumparaturile on-line:
Nu furnizati codul numeric personal, seria si numarul de buletin, de la pasaport sau de la permisul de conducere, intrucat vanzatorul nu are nevoie de aceste informatii!
Documentati-va inainte de a participa la licitatiile prin internet, cu privire la obligatiile dumneavoastra in calitate de cumparator, dar si cu privire la obligatiile vanzatorului. Toate acestea, inainte de a incepe sa licitati pentru un produs.
Examinati feedback-ul vanzatorului, oferit de alti cumparatori. Daca acesta are un istoric negativ de tranzactionare, nu cumparati de la el.
Nu oferiti informatiile de pe card, daca site-ul nu foloseste o conexiune securizata si daca reputatia acestuia este indoielnica.
Verificati in browser numele site-ului prin intermediul caruia platiti, pentru a observa daca nu cumva este diferit fata de site-ul original. Accesati direct site-ul original, nu prin link-uri primite prin e-mail!
.
PIETONI, NU VA PUNETI VIATA IN PERICOL!
Copiii nu trebuie lasati sa traverseze singuri - ei sunt imprevizibili si nu pot aprecia corect distantele si vitezele. Nu uitati! - copiii imita comportamentul rutier al adultilor.
Politistii de la rutiera le recomanda pietonilor sa-si sporeasca atentia si sa traverseze numai dupa ce sunt siguri ca o pot face in siguranta. Este recomandat sa evite, pe cat posibil, folosirea partii carosabile, mai ales dupa lasarea intunericului si in conditii de vizibilitate redusa.
La data de 4 decembrie a.c., in localitatea Floresti, un tanar de 24 de ani, din localitate, in timp ce conducea un autoturism, a surprins si accidentat doua fetite minore care, in calitate de pietoni, s-au angajat in traversarea drumului public prin loc nepermis.
In urma evenimentului rutier a rezultat ranirea usoara a minorelor. Conducatorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, iar rezultatul a fost negativ. S-a intocmit dosar penal pentru savarsirea infractiunii de vatamare corporala din culpa.
De asemenea, la aceeasi data, in Bistrita, un minor de 9 ani, din Gherla, care a traversat prin loc nepermis si fara sa se asigure a fost acrosat si accidentat usor de un autoturism care a parasit locul accidentului.
In urma verificarilor efectuate cu operativitate de politisti, la scurt timp a fost depistat pe raza municipiului un barbat, de 35 de ani, din Bistrita, banuit ca ar fi fost implicat in accident.
Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, iar rezultatul a fost negativ.
In cauza s-a intocmit dosar penal pentru savarsirea infractiunilor de vatamare corporala din culpa si parasirea locului accidentului.
Politia Romana recomanda pietonilor:
- sa se angajeze in traversarea drumului public numai prin locurile special amenajate (pe trecerea pentru pietoni) si la culoarea verde a semaforului electric, acolo unde exista
-sa se asigure permanent, chiar si atunci cand se afla pe trecerea pentru pietoni, ca traversarea se poate face in conditii de siguranta (vehiculele sunt oprite inaintea marcajului pietonal, in special cand drumul are mai multe benzi de circulatie pe sens)
-sa nu traverseze niciodata in fuga pe marcajul pietonal, indiferent de urgenta existenta la un moment dat
-sa nu se deplaseze pe partea carosabila, iar acolo unde nu exista trotuar sau acostament (preponderent in mediul rural), sa se deplaseze pe partea stanga a drumului, cat mai aproape de marginea acestuia
-pe vreme rea sau intuneric, sa poarte haine de culori deschise si/sau elemente reflectorizante, pentru a fi vizibili
-sa nu traverseze prin fata sau prin spatele mijloacelor de transport in comun, atunci cand acestea sunt oprite in statie
0 comentarii | 2884 vizualizări | 05 decembrie 2017 |