Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politie Vineri 09 Iunie 2023 - 14587
Un barbat este cercetat dupa ce a condus fara permis o motocicleta reclamata ca fiind furata.

La data de 30 ianuarie a.c., in cadrul actiunilor preventive desfasurate de politistii Biroului pentru Combaterea Delictelor Silvice si cei ai Sectiei 1 de Politie Rurala Bistrita l-au depistat in trafic, pe DJ 173C, in localitatea Jelna, pe un barbat de 38 de ani, din localitate, in timp ce conducea o motocicleta fara sa detina permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

 Din verificarile efectuate, a rezultat faptul ca motocicleta nu este inmatriculata, iar numerele de inregistrare aplicate apartin altui moped, pe care conducatorul auto l-a detinut in trecut. De asemenea, politistii au stabilit ca motocicleta in cauza figureaza ca fiind sustrasa din Spania.

 Totodata, politistii au constatat faptul ca, barbatul ar fi postat pe o retea de socializare mai multe fotografii in care apare cu un autoturism proprietate personala, in fondul forestier al comunei Budacu de Jos, de unde ar fi sustras material lemnos. Ca urmare a celor constatate, cel in cauza a fost sanctionat contraventional conform Legii nr. 171/2010 cu amenda in valoare de 1.000 lei pentru patrunderea fara drept cu un autovehicul in fondul forestier si pentru sustragerea de material lemnos.

 Barbatul este cercetat sub aspectul savarsirii infractiunilor de conducerea unui vehicul neinmatriculat si conducere  fara  permis.

 

 

 

ASUMA-TI RASPUNDEREA!Parasirea locului in cazul unui accident in care s-au inregistrat victime este  INFRACTIUNE!

In perioada 22-30 ianuarie a.c., pe DJ 172 E si DJ 171, in localitatatile Caianu Mic si Branistea, in cadrul activitatilor de monitorizare a traficului rutier, politistii din Beclean au desfasurat actiuni preventive, de informare si constientizare a conducatorilor auto cu privire la consecintele deosebit de grave pe care le are nerespectarea regulilor de circulatie.

De asemenea, au distribuit flyere prin care le-au adus la cunostinta obligatiile pe care le are fiecare conducator auto care a fost implicat intr-un accident rutier, soldat cu persoane ranite sau decedate, explicandu-le de ce este important sa nu parasesti locul producerii accidentului si care sunt consecintele in caz contrar.

 

Acordarea de prim-ajutor victimelor si solicitarea interventiei urgente a echipajelor medicale la fata locului pot ajuta la salvarea vietii celor implicati.

Politistii atrag atentia ca, din punct de vedere al raspunderii penale, si nu numai, consecintele sunt mult mai grave atunci cand un conducator auto paraseste locul accidentului. In peste 90% din cazuri, autorul este identificat in scurt timp de la producerea evenimentului.

In perioada urmatoare, politistii din cadrul Politiei Orasului Beclean vor desfasura actiuni similare, in localitatile aflate pe raza de competenta.

Conform art. 338 din Codul Penal, parasirea locului accidentului ori modificarea sau stergerea urmelor acestuia constituie infractiune. 

(1) Parasirea locului accidentului, fara incuviintarea politiei sau a procurorului care efectueaza cercetarea locului faptei, de catre conducatorul vehiculului sau de catre instructorul auto, aflat in procesul de instruire, ori de catre examinatorul autoritatii competente, aflat in timpul desfasurarii probelor practice ale examenului pentru obtinerea permisului de conducere, implicat intr-un accident de circulatie, se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani.

(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si fapta oricarei persoane de a modifica starea locului sau de a sterge urmele accidentului de circulatie din care a rezultat uciderea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii uneia sau mai multor persoane, fara acordul echipei de cercetare la fata locului.

(3) Nu constituie infractiune parasirea locului accidentului cand:

a) in urma accidentului s-au produs doar pagube materiale;

b) conducatorul vehiculului, in lipsa altor mijloace de transport, transporta el insusi persoanele ranite la cea mai apropiata unitate sanitara in masura sa acorde asistenta medicala necesara si la care a declarat datele personale de identitate si numarul de inmatriculare sau inregistrare a vehiculului condus, consemnate intr-un registru special, daca se inapoiaza imediat la locul accidentului;

c) conducatorul autovehiculului cu regim de circulatie prioritara anunta de indata politia, iar dupa terminarea misiunii se prezinta la sediul unitatii de politie pe a carei raza de competenta s-a produs accidentul, in vederea intocmirii documentelor de constatare;

d) victima paraseste locul faptei, iar conducatorul de vehicul anunta imediat evenimentul la cea mai apropiata unitate de politie.

 

 

 

 

0 comentarii2688 vizualizări31 ianuarie 2018
rss 2.0
rss 2.0