
In perioada 7-8 februarie a.c., politistii bistriteni au actionat la nivel judetean pentru asigurarea unui climat de ordine si siguranta publica, monitorizarea traficului rutier si cresterea gradului de siguranta rutiera prin combaterea cauzelor generatoare de accidente rutiere.
Actiunile au vizat in special prevenirea evenimentelor rutiere cauzate atat de neacordarea prioritatii pietonilor, cat si indisciplina acestora in trafic.
De asemenea, politistii rutieri monitorizeaza in permanenta traficul rutier pe tronsoanele de drum din zonele in care s-au inregistrat fenomene meteo nefavorabile, actionand pe 3 schimburi.
Cu ocazia desfasurarii acestor activitati, in aceasta perioada, politistii au constatat si aplicat aproximativ 400 de sanctiuni contraventionale, majoritatea conform OUG 195/2002 - privind circulatia pe drumurile publice, in valoare totala de peste 80 000 lei.
Fata de 19 conducatori auto a fost luata masura complementara de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice. Totodata au fost retrase 6 certificate de inmatriculare pentru diferite nereguli.
De asemenea, politistii rutieri monitorizeaza in permanenta traficul rutier pe tronsoanele de drum din zonele in care s-au inregistrat fenomene meteo nefavorabile, actionand pe 3 schimburi.
ATENTIE LA CONDITIILE METEO NEFAVORABILE!
Chiar daca va aflati in localitati sau in afara lor, iar partea carosabila este umeda ori acoperita de polei, gheata, zapada sau mazga, trebuie sa circulati cu o viteza care sa permita oprirea in siguranta, avand in vedere ca distanta de franare in astfel de conditii este mult mai mare.
Evitati actionarea brusca a sistemului de franare si a mecanismului de directie, deoarece autovehiculul pe care il conduceti poate derapa. Folositi cu precadere frana de motor atunci cand rulati pe un carosabil alunecos. Nu efectuati depasiri riscante!
Pentru a preintampina producerea unor evenimente rutiere nedorite, Politia Romana recomanda, de asemenea, soferilor sa pastreze in mers o distanta suficient de mare fata de vehiculul din fata, pentru a putea opri in conditii de siguranta!
Folositi luminile de intalnire si pe timpul zilei, mai ales in conditii de vreme nefavorabila. Curatati in permanenta farurile, blocurile de semnalizare, parbrizul, luneta si geamurile laterale ale autovehiculului, asigurati buna functionare a stergatoarelor de parbriz si folositi corespunzator instalatia de ventilatie - climatizare!
Va reamintim ca utilizarea anvelopelor de iarna este obligatorie atunci cand se circula pe drumuri acoperite cu zapada, gheata sau polei, legislatia in vigoare neconditionand utilizarea lor de o anumita data din calendar. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.
De asemenea, pietonilor le recomandam sa-si sporeasca atentia si sa traverseze numai dupa ce sunt siguri ca o pot face in siguranta. Este recomandat sa evite, pe cat posibil, folosirea partii carosabile, mai ales dupa lasarea intunericului si in conditii de vizibilitate redusa.
.
Politistii desfasoara in mediul rural activitati de informare atat pentru prevenirea furturilor din genti, posete, buzunare, cat si a furturilor din locuinte
Prevenirea furturilor din genti, posete, buzunare, precum si a furturilor din locuinte reprezinta o prioritate de prevenire pentru Inspectoratul de Politie Judetean Bistrita - Nasaud si in acest an.
Joi, 8 februarie a.c., politistii din cadrul Compartimentului de Analiza si Prevenire a Criminalitatii, impreuna cu politisti din cadrul Sectiei 4 de Politie Rurala Beclean au desfasurat o activitate de informare cu ocazia targului saptamanal din localitatea Lechinta.
Persoanele prezente la targ au stat de vorba cu politistii si au primit din partea lor materiale informative pe tema prevenirii furturilor din genti, posete, buzunare, a talhariilor, dar si a furturilor din locuinte. Politistii au discutat cu femeile in varsta - categorie sociala mai vulnerabila, spunandu-le ce pot face pentru a nu ajunge in situatii de risc, cum trebuie purtata geanta sau portofelul, ce tinem in buzunar sau unde pastram telefonul mobil atunci cand suntem in zone aglomerate.
Majoritatea persoanelor cu care s-a discutat, au concluzionat, uneori din propria experienta - ca cel mai adesea, cel mai bine stie sa se protejeze o persoana care a fost victima unui furt. Sfaturile date de politisti insa au fost binevenite si demne de luat in considerare pe viitor.
Pentru prevenirea unor astfel de fapte, Compartimentul de Analiza si Prevenire a Criminalitatii din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Bistrita - Nasaud, reaminteste tuturor:
- sa pastrati intotdeauna geanta sau poseta la vedere, in partea din fata a corpului si inchisa.
-sa purtati portofelul sau banii intr-un buzunar interior al vestimentatiei, in partea din fata, cat mai aproape de corp! Niciodata nu in buzunarul din spate al pantalonilor!
- Sa nu afisati ostentativ bijuterii sau alte obiecte de valoare;
- Daca sunteti nevoit sa va deplasati noaptea, evitati sa faceti acest lucru prin zone izolate ori neiluminate
- Faceti-va o lista de control cu toate masurile de siguranta ale locuintei si verificati-le inainte de plecarea in vacanta;
- Evitati sa vorbiti despre plecarea in concediu, atat in fata necunoscutilor, cat mai ales pe retelele de socializare;
- Daca nu petreceti o noapte acasa, lasati pe aceasta perioada scurta de timp o lumina aprinsa sau un aparat de radio pornit;
- In cazul in care plecati de acasa pentru o perioada mai lunga de timp rugati-va prietenii sau vecinii sa treaca pe la dvs , ca sa ridice corespondenta, sa observe daca exista semne de fortare a unor cai de acces sau de patrundere in locuinta, dar si pentru a descuraja eventualii hoti;
- Montati la vedere placute de atentionare cu privire la existenta unui sistem de securitate;
- Achizitionati si montati intrerupatoare care, la diverse intervale de timp, aprind si sting lumina automat.
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
0 comentarii | 2674 vizualizări | 09 februarie 2018 |