Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politie Joi 01 Iunie 2023 - 14587
Saptamana Prevenirii Criminalitatii, editia I 2018.

ZIUA 1: PREVENIREA DELINCVENTEI  JUVENILE. Astazi, 21 mai a.c., in prima zi a evenimentului "Saptamana Prevenirii Criminalitatii", politistii Compartimentului de Analiza si Prevenire a Criminalitatii, impreuna cu colegii lor de la Ordine Publica au desfasurat actiuni pe tema zilei, delincventa juvenila. La activitati au participat peste 200 de elevi ai scolilor "Lucian Blaga" si "Corneliu Baba" din Bistrita, scoli partenere in proiectul "Stop bullying, cyberbullying!". Activitati similare au avut loc si in scolile din mediul rural.

 Delincventa juvenila reprezinta un fenomen ce include totalitatea incalcarilor de norme sociale savarsite de catre tinerii sub 18 ani, incalcari sanctionate penal.

 Cauzele acestui fenomen sunt diverse: de la teribilism, spirit de aventura specific varstei, lipsa de conlucrare intre factorii educationali (familie, scoala, alte forme institutionalizate), cresterea considerabila a libertinajului in randul minorilor, pana la carentele educationale din familiile dezorganizate sau aparent organizate, precum si decalajul dintre aspiratiile si tentatiile specifice varstei minorilor si posibilitatile reale ale familiilor de a le satisface, ceea ce duce la comiterea unor furturi, talharii, inselaciuni, consum de alcool sau droguri.

 

Pentru a preveni infractiunile cu violenta, politistii recomanda minorilor: 

          Evitati disputele verbale si implicarea in conflicte, precum si apropierea de persoanele care manifesta intentii agresive;

          Nu incurajati violenta si nu proferati injurii! Acestea sunt cauze care duc la declansarea unor conflicte care pot degenera in violente;

          Evitati compania unor persoane cunoscute ca fiind alcoolice. Nu intrati in conflict cu acestia, nu-i jigniti si nu-i incurajati!

          Chiar daca ati fost lezati, ati suferit o paguba materiala sau morala de pe urma unei infractiuni sau contraventii, nu alegeti calea razbunarii personale, ci apelati la institutiile competente;

          Nu adoptati o atitudine de atac, nu incurajati si, mai ales, nu participati la manifestari agresive stradale: batai, insulte sau alte tipuri de agresiuni;

          Daca sunteti martorii unor manifestari agresive, anuntati imediat Politia!

          Daca sunteti victime in asemenea imprejurari si ati suferit vatamari corporale, legea va sustine si, ca atare, este necesar sa depuneti imediat plangere la politie in vederea identificarii, prinderii si pedepsirii agresorilor;

          Protejand agresorii prin tacere le dati prilejul sa comita alte fapte cu violenta.  

"Saptamana Prevenirii Criminalitatii", se desfasoara in perioada 21-25 mai a.c. si reprezinta o manifestare preventiv-informativa cu caracter complex care vizeaza sensibilizarea cetatenilor in legatura cu importanta prevenirii criminalitatii, necesitatea adoptarii unor masuri de autoprotectie si consecintele asociate comiterii de infractiuni.

 Maine, 22 mai a.c., tema zilei este PREVENIREA VICITIMIZARII MINORILOR. In acest context vor avea loc dezbateri cu elevii claselor IX-XII, din cadrul Liceului de Arte "Corneliu Baba", pe tema traficului de persoane, sustinute de catre un invitat din cadrul Agentiei Nationale Impotriva Traficului de Persoane. Actiuni similare vor fi organizate cu copiii Centrului Scolar pentru Educatie Incluziva nr. 1 si cei ai Scolii Gimnaziale "Lucian Blaga", din Bistrita.

 

.

 

SAPTAMANA PREVENIRII CRIMINALITATII- editia I 2018 

Actiuni de anvergura dedicate copiilor si conducatorilor auto pe tema sigurantei rutiere, sesiuni de informare cu elevi, profesori, parinti, lansarea unei campanii de prevenire a violentei in familie si lansari de proiecte educative - toate in "Saptamana Prevenirii Criminalitatii"!

 In perioada 21-25 mai a.c. se va derula, la nivel national, evenimentul "Saptamana Prevenirii Criminalitatii", in cadrul caruia vor fi abordate urmatoarele paliere de interes institutional: delincventa juvenila si victimizare minori, infractiuni contra patrimoniului , prevenirea violentei domestice, siguranta rutiera.

 Aceasta saptamana-eveniment vizeaza sensibilizarea cetatenilor in legatura cu importanta prevenirii criminalitatii, necesitatea adoptarii unor masuri de autoprotectie si consecintele asociate comiterii de infractiuni, precum si o imbunatatire a imaginii institutiei prin prezentarea si mediatizarea rezultatelor pozitive obtinute in munca de prevenire.

 In judetul Bistrita-Nasaud, politistii de la structurile de analiza si prevenire a criminalitatii si-au planificat diverse activitati, in functie de grupurile tinta vizate si de tipul mesajelor preventive ce vor fi promovate. Aceasta serie de actiuni locale se inscrie in demersul organizat la nivel national de Inspectoratul General al Politiei Romane.

 Pe parcursul celor 5 zile de desfasurare a activitatilor, peste 300 de politisti si reprezentanti ai institutiilor publice si private, ai O.N.G.-urilor, colaboratori vor desfasura actiuni structurate pe cele cinci domenii de prevenire prioritare.

 In fiecare zi a "Saptamanii prevenirii criminalitatii" politistii de prevenire, alaturi de politistii de ordine publica, politie rutiera, investigatii criminale, criminalistica, interventii si actiuni speciale si din mediul rural, sprijiniti de elevi din cadrul scolilor de politie, aflati in stagiu de practica, vor organiza intalniri cu grupuri tinta, sesiuni de informare pe temele mentionate, cu elevi, profesori parinti din judet, lansarea unei campanii de prevenire a violentei in familie, actiuni de anvergura dedicate copiilor si conducatorilor auto pe tema sigurantei rutiere si lansari de proiecte educative.

 Multumim partenerilor si colaboratorilor: Inspectoratul Judetean de Jandarmi "Gelu Voievod" Bistrita-Nasaud, Inspectoratul Scolar Judetean Bistrita-Nasaud, Protopopiatul Ortodox Bistrita, Agentia Nationala Antidrog prin C.P.E.C.A. Bistrita-Nasaud, A.F.I.-Profamilia,Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala Bistrita-Nasaud,  Directia Municipala de Servicii Sociale Bistrita, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului Bistrita-Nasaud,ONG -uri partenere in prevenirea criminalitatii.

 

  

 

-AGENDA SAPTAMANII -

21- 25 mai 2018 

 

LUNI, 21 mai 2018

PREVENIREA  DELINCVENTEI  JUVENILE 

Luni, 21 mai a.c., politistii de proximitate si ordine publica vor fi prezenti in scolile din judetul nostru cu materiale informative destinate prevenirii delincventei juvenile. 9.00 - 12.00- "STOP BULLYING, CYBERBULLYING!"- sesiuni de informare pe tema prevenirii bullying-ului si implicit a faptelor comise cu violenta de catre minori,  la Liceul de Arte "Corneliu Baba" si Scoala Gimnaziala "Lucian Blaga", din Bistrita.

 

 

MARTI, 22 mai 2018

PREVENIREA VICTIMIZARII MINORILOR

 10.00- 11.00- Sesiune-dezbatere cu elevii claselor IX- XII, din cadrul Liceului de Arte "Corneliu Baba" Bistrita - pe tema traficului de persoane, sustinuta de un invitat din cadrul Agentiei Nationale Impotriva Traficului de Persoane.

 11.00- 12.00- "Sunt adolescent. Ce inseamna asta?"- lectorat cu elevii din cadrul Centrului Scolar pentru Educatie Incluziva nr. 1, din Bistrita, pe tema infractiunilor la viata sexuala, siguranta pe internet si consum de droguri.

 11.00- 13.00- 2 sesiuni de informare pe tema traficului de persoane sustinute cu elevii Scolii Gimnaziale "Lucian Blaga" din Bistrita, cu participarea unui invitat din cadrul Agentiei Nationale Impotriva Traficului de Persoane.

 

MIERCURI,  23 mai 2018

PREVENIREA INFRACTIUNILOR CONTRA PATRIMONIULUI

10.00- 12.00 Lansarea proiectului educational "Politistul-prietenul meu" cu Gradinita "Dumbrava Minunata", din Bistrita - activitati cu copiii gradinitei pe tema siguranta bunurilor personale (proiectie de materiale, concurs de desene, demonstratii ale cainelui -politist Lord)

 13.00- 14.00- Eveniment "Premiem spiritul civic!" realizat de politistii Sectiei 7 Sangeorz- Bai la Scoala Gimnaziala Maieru;

 14.00- 15.00- Activitate stradala de distribuire de materiale informativ- preventive pentru prevenirea furturilor din genti, posete, buzunare, a talhariilor, avand drept public- tinta populatia varstnica a municipiului Bistrita.

 

JOI 24 mai 2018

PREVENIREA VIOLENTEI IN FAMILIE

 14.00- 16.00 - Lansarea campaniei de prevenire a violentei domestice "Mai bine daruiesti, decat sa lovesti!" la  Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala Bistrita-Nasaud, cu partenerii din campanie: Inspectoratul Judetean de Jandarmi "Gelu Voievod" Bistrita-Nasaud, Inspectoratul Scolar Judetean Bistrita-Nasaud, Protopopiatul Ortodox Bistrita, Agentia Nationala Antidrog prin C.P.E.C.A. Bistrita-Nasaud , A.F.I.-Profamilia, Directia Municipala de Servicii Sociale Bistrita, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului Bistrita-Nasaud.

 

VINERI 25 mai 2018

SIGURANTA RUTIERA 

 9.00- 12.00 - Activitate de informare- prevenire "Autobuzul copiilor"- parcurgerea unui traseu din municipiul Bistrita si prezentarea principalelor comportamente si reguli de circulatie, aplicabile in calitate de pasager intr-un mijloc de transport in comun.

 12.00- 14.00- actiune comuna a Serviciului Rutier Bistrita-Nasaud si a Serviciului Rutier Cluj de constientizare in trafic a importantei portului centurii de siguranta, pe raza localitatilor aflate la limita de judet.

 De asemenea, pe parcursul acestei zile, politistii de la rutiera impreuna cu politistii de la formatiunile de profil din teritoriu vor desfasura, la nivel judetean, actiuni de informare si pentru prevenirea si combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere.

 

 Implica-te pentru siguranta comunitatii tale! Fii alaturi de politistii bistriteni in SAPTAMANA PREVENIRII CRIMINALITATII!

              21-25 mai 2018 

 


 

0 comentarii2695 vizualizări21 mai 2018
rss 2.0
rss 2.0