Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politie Duminica 28 Mai 2023 - 14587
Perioada de bilant pentru politistii de prevenire din cadrul IPJ Bistrita- Nasaud.

Incheierea anului scolar 2017- 2018 este si pentru Compartimentul de Analiza si Prevenire a Criminalitatii din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Bistrita - Nasaud, un  prilej potrivit de evaluare a campaniilor si proiectelor derulate in parteneriat cu unitatile de invatamant din judet. Pe agenda de activitati a politistilor de prevenire, un loc primordial au avut astfel de proiecte, deoarece delincventa juvenila si victimizarea  minorilor este cea mai importanta prioritate de prevenire a Politiei Romane, asumata la nivel national, dar si judetean.

Saptamana trecuta s-a incheiat campania de informare "MAI informat, MAI puternic" - un parteneriat local inedit in domeniul prevenirii  criminalitatii si a faptelor antisociale, precum si a orientarii profesionale, derulat in comun de catre institutii ale Ministerului Afacerilor Interne - politie, jandarmerie, anticoruptie, antidrog, pompieri. Prin activitatile de informare desfasurate atat in comun, cat si individual - institutional - prezentari in plen, sau discutii pe ateliere de interes -  in liceele din judet, am prezentat elevilor atributiile si misiunea fiecarei institutii, am discutat despre ce ne aseamana, ce ne deosebeste, am lamurit confuziile care se fac de multe ori intre profesiile specifice ministerului, dar am si promovat activitatile specifice domeniului prevenire. In perioada mai - iunie, s-au derulat 15 activitati pe specificul campaniei, in 7 licee din judet. Informatiile au ajuns la aproximativ 1000 de elevi, atat din mediul rural, unde nevoia de informare este mai mare (Liceul Tehnologic "Liviu Rebreanu" Maieru, Liceul Tehnologic Rodna, Liceul Teoretic "Solomon Halita" Sangeorz- Bai, Liceul tehnologic Lechinta), cat si la cei din mediul urba (Colegiul National "Andrei Muresanu" Bistrita, Liceul cu Program Sportiv Bistrita, Colegiul National George Cosbuc Nasaud) .

Tot in aceasta perioada, in cadru festiv, s-a finalizat proiectul - parteneriat educational  politie- scoala- familie  "Ai grija de viata ta!"  derulat de Postul de Politie Rebra, in parteneriat cu Scoala Gimnaziala nr. 1 Rebra. Pe intreaga durata a anului scolar,  peste 300 elevi  din aceasta scoala au primit informatii pe teme antivictimizare, siguranta rutiera, sau delincventa juvenila de la politisti, cu sprijinul si implicarea directa a cadrelor didactice din scoala, precum si a altor membri ai comunitatii.

Desi vacanta scolara se apropie cu pasi repezi,prilej de bucurie,timp liber, activitati diverse,  continuam sa va informam si sa va prevenim  in cadre mai putin formale- tabere scolare, concursuri, manifestari publice- deoarece pentru noi, pentru politisti, voi, copiii sunteti prioritari! Derulam in aceasta perioada campania "Vacanta in siguranta" si de aceea reamintim in acest context cateva recomandari specifice:

    Vacanta de vara o veti petrece in familie, la rude sau bunici, in tabere scolare sau alte locuri. Indiferent de locul unde va aflati, trebuie sa adoptati o conduita preventiva, astfel incat sa puteti incepe noul an in conditii bune.

Pentru a evita implicarea voastra in diverse evenimente nedorite atat pentru voi cat si pentru parintii vostri, este bine sa retineti si sa respectati cateva reguli de conduita care vor contribui la protectia voastra:

F Nu acceptati fara discernamant compania si anturajul unor persoane necunoscute sau cunoscute intamplator, cu un comportament dubios sau a caror intentii nu le cunoasteti;

F Nu dati curs cererilor de prietenie sau invitatiilor de a va intalni cu persoane necoscute atunci cand sunteti pe retelele de socializare, aveti grija ce informatii (fotografii, check-in, alte detalii) furnizati in acest mod.

F In deplasarile voastre, individuale sau in grup, evitati pe cat posibil traseele izolate, neiluminate, locurile dosnice sau intunecoase unde puteti deveni victimele unor furturi, talharii, violuri sau vatamari corporale;

F Nu va lasati atrasi, angrenati sau implicati in activitatile unor grupuri de elevi sau tineri deprinsi cu consumul de bauturi alcoolice sau droguri,  practicarea jocurilor de noroc sau care au un mod de comportare si manifestare contrar regulilor si normelor de convietuire sociala;

F In discoteci, parcuri, alte locuri de recreere sau distractie, comportati-va civilizat, evitand disputele si altercatiile verbale sau fizice deoarece acestea pot degenera in agresiuni sau incaierari cu urmari grave;

F Cand sunteti singuri acasa, nu permiteti accesul persoanelor necunoscute in locuinta deoarece s-ar putea sa aiba intentii infractionale;

F Evitati portul si detinerea asupra voastra de cutite, sisuri, pumnale sau alte obiecte intepatoare; sentimentul relativ de siguranta pe care il genereaza va poate transforma in anumite imprejurari, in autorii unor fapte violente;

F In calitate de pietoni, biciclisti sau alte forme de participare la traficul rutier, respectati in toate imprejurarile semnificatia indicatoarelor rutiere. Nu va angajati in traversarea strazilor prin locuri nemarcate, in fuga si fara asigurare; evitati jocurile pe carosabil si trotuare care pot deveni periculoase pentru voi sau ceilalti participanti la traficul rutier si pietonal. atentie la conducerea mopedelor, din ce in ce mai "la moda", - lipsa de experienta poate fi fatala.

F Acum cand canicula verii si-a intrat in drepturi, multi dintre voi veti merge la strand sau alte locuri pentru a face baie. Nu va hazardati sa intrati in apa adanca chiar daca stapaniti foarte bine arta inotului deoarece, riscurile la care va expuneti sunt foarte mari. In fiecare an, zeci de copii isi pierd viata in asemenea imprejurari.

              In speranta ca acest minim de reguli preventive vor fi insusite si adoptate in comportamentul vostru, nu ne ramane decat sa va dorim sa aveti parte de o vacanta placuta, cu zile insorite si fericite alaturi de cei dragi!

 

 

 

 

0 comentarii2842 vizualizări13 iunie 2018
rss 2.0
rss 2.0