Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politie Luni 17 Martie 2025 - 14587
SIGURANTA IN MEDIUL RURAL.

Siguranta in scolile din mediul rural-obiectiv comun al politistilor de prevenire si al cadrelor didactice din localitatea Rebrisoara.  Convinsi de faptul ca, pentru copii, fiecare experienta noua contribuie la formarea oamenilor care vor deveni, noi, politistii ne dorim sa contribuim la dezvoltarea, dar mai ales la siguranta lor. 

 Astfel, la data de 13 decembrie a.c., politistii de prevenirea criminalitatii, impreuna cu cei ai Compartimentului Relatii Publice au lansat proiectul "Siguranta in scolile din mediul rural", destinat unui numar de aproximativ 150 de elevi care invata la Scoala "Iacob si Ioachim Muresanu" din Rebrisoara. 

 Este un proiect adaptat varstei lor, in cadrul caruia, pana la finalul acestui an scolar, vor fi abordate lunar, diverse teme de prevenire: delincventa juvenila si victimizarea minorilor, prevenirea violentei, prevenirea accidentelor si  educatia rutiera.

 Asadar, fie ca vorbim de expozitii, expuneri, vizionari de filme, dezbateri, concursuri, ori vizite, ne dorim ca prin intermediul activitatilor sustinute la clasa, elevii sa fie mai informati, mai in siguranta, iar noi, politistii mai aproape de ei, oricand au nevoie.

 La prima intalnire din proiect, politistii au detaliat aspecte legate de siguranta copiilor in contextul vacantei de iarna. Astfel, pentru o vacanta  reusita, elevii au aflat cum si unde sa se joace in siguranta cu sania sau cu patinele, departe de drumurile publice, cum sa se protejeze pe ei si bunurile lor atunci cand sunt pe strada, la colindat, ce sa faca daca se pierd de parinti in magazine, cum sa nu se lase abordati pe strada de straini.

 Stiind ca, in contextul Revelionului, copiii sunt fascinati de artificii, politistii le-au detaliat care sunt articolele pirotehnice sigure de utilizat si ce risca daca folosesc artificii expirate sau neconforme.

 

***

In perioada 19 noiembrie 2018 - 7 ianuarie 2019, politistii vor actiona la nivel national, pentru prevenirea oricaror evenimente negative generate de nerespectarea legislatiei privind obiectele pirotehnice.

Scopul actiunii este cresterea sigurantei cetateanului, prin activitatile de prevenire si combatere a evenimentelor negative (raniri de persoane, incendii sau distrugeri de bunuri) generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementeaza detinerea, comercializarea, importul, depozitarea si folosirea articolelor pirotehnice de persoanele fizice si juridice in perioada sarbatorilor de iarna 2018/2019.              

In acest sens, sub coordonarea Directiei Arme, Explozivi si Substante Periculoase din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, politistii vor efectua actiuni si controale, atat la societatile comerciale autorizate sa desfasoare operatiuni cu articole pirotehnice, cat si in zona pietelor, targurilor sau centrelor comerciale, la persoanele fizice si juridice neautorizate, care comercializeaza ambulant articole pirotehnice.

Activitatile vor beneficia si de sprijinul politistilor de ordine publica, investigare a criminalitatii economice, precum si al colegilor de la prevenirea criminalitatii.

Politia Romana reaminteste ca este interzisa detinerea, utilizarea si vanzarea catre publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile F2, F3 si F4, a articolelor pirotehnice de scena (T1 si T2) si a altor articole pirotehnice din categoria P2 (care sunt destinate manipularii ori utilizarii exclusiv de catre pirotehnicieni), din motive de ordine si siguranta publica, securitate si pentru protectia mediului.

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea masurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor si a mediului.

Nu este permisa folosirea articolelor pirotehnice in urmatoarele situatii:

a) intre orele 24.00 si 06.00, cu exceptia evenimentelor de interes local, national sau international, in baza aprobarii autoritatilor locale;

b) la o distanta mai mica de 50 de metri de constructiile de locuinte cu pana la 4 niveluri si la mai putin de 100 de metri fata de cele cu peste 4 niveluri;

c) la o distanta mai mica de 500 de metri de instalatiile electrice de inalta tensiune, de locurile de depozitare si livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalatiile de gaze.

d) la o distanta mai mica decat cea prevazuta de reglementarile in vigoare pentru obiectivele chimice si petrochimice ori pentru alte obiective care prezinta pericol de incendiu sau explozie;

e) in locurile in care exista riscul producerii de alunecari de teren, avalanse sau caderi de pietre;

f) pe drumurile publice deschise circulatiei rutiere, pe aleile pietonale si in spatiile deschise cu aglomerari de persoane;

g) la o distanta mai mica de 500 de metri de paduri.

Totodata, in conformitate cu legislatia in vigoare, este permisa organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile F3 si F4 numai in conditiile in care exista acordul primariei, al inspectoratului pentru situatii de urgenta judetean si avizul inspectoratului de politie judetean pe a carui raza se executa jocurile respective.

Orice operatiune cu articole pirotehnice, efectuata fara drept, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.

Articolele pirotehnice de divertisment din categoria F1 (articole pirotehnice de divertisment care prezinta un risc foarte scazut si un nivel de zgomot neglijabil, destinate utilizarii in spatii restranse, inclusiv articolele pirotehnice de divertisment destinate utilizarii in interiorul cladirilor)  pot fi puse la dispozitie pe piata numai persoanelor care au implinit varsta de 16 ani.

De asemenea, comercializarea articolelor pirotehnice din categoria P1 (altele decat cele de divertisment si articolele pirotehnice de scena, care prezinta un risc scazut) catre persoane cu varsta sub limita prevazuta de lege, respectiv 18 ani, precum si comercializarea catre publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de catre pirotehnicieni, constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.

Articolele pirotehnice din categoria P1, denumite generic "emitatoare de sunet", se pot utiliza doar in scopurile mentionate de producatorul acestora (pentru indepartarea animalelor agresive sau pentru a speria animalele salbatice de catre fermieri sau vanatori) sau alte destinatii tehnice, utilizarea necorespunzatoare a acestora fiind sanctionata conform Legii nr. 61/1991, pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice.

 

0 comentarii84 vizualizări14 decembrie 2018




rss 2.0
rss 2.0