Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politie Duminica 28 Mai 2023 - 14587
EVALUAREA ACTIVITATII INSPECTORATULUI DE POLITIE JUDETEAN B-N, IN ANUL 2018.

Judetul Bistrita-Nasaud continua sa fie un judet sigur, iar Inspectoratul Judetean de Politie Judetean va ramane, si in anul 2019, un partener de incredere pentru comunitate. Inspectoratul de Politie Judetean Bistrita-Nasaud a avut o contributie majora la asigurarea unui climat de ordine si siguranta publica, fiind un factor important de securitate si stabilitate, cu o contributie semnificativa la scaderea si mentinerea sub control a fenomenului infractional. Astfel, pentru asigurarea unui serviciu public politienesc de calitate, in anul 2018, principalele obiective au fost: cresterea gradului de siguranta si protectie pentru cetateni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranta stradala, siguranta rutiera, prevenirea si combaterea infractionalitatii transfrontaliere, asigurarea climatului de legalitate mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, coruptiei, contrafacerii de marfuri, a infractiunilor in domeniul achizitiilor publice, precum si prin protejarea intereselor financiare ale Uniunii Europene.

Pentru atingerea obiectivelor propuse, la nivelul inspectoratului au fost organizate si desfasurate un numar de 797 de actiuni si 8933 de controale. Au fost aplanate 1841 de stari conflictuale, fiind consiliate 1950 de persoane de catre politistii de la ordine publica. Patrulele de ordine publica au intervenit la un numar de 14.811 apeluri semnalate prin intermediul S.N.U.A.U. 112, dintre care in 13.214 cazuri sub 10 minute ca timp de interventie. Totodata, politistii au participat la 526 de misiuni de ordine cu ocazia unor adunari publice.

In anul 2018, ca urmare a unor actiuni de amploare, au fost ridicate in vederea confiscarii 1611 mc de material lemnos, 10.900 kg deseuri periculoase, 2.500 kg materiale feroase, 107 arme de foc, 845 kg de articole pirotehnice si 1.150 kg de substante toxice. Prin aportul politistilor specializati de la compartimentul sisteme de securitate, in anul 2018 a crescut numarul obiectivelor asigurate cu paza umana, precum si cel asigurat cu mijloace tehnice.

 

In anul 2018, la nivelul Inspectoratului de Politie Judetean Bistrita-Nasaud, infractionalitatea sesizata a inregistrat o scadere cu 2,41% fata de anul anterior. Trendul descendent al infractionalitatii sesizate se mentine si in mediul rural. Politistii bistriteni au fost sesizati prin plangeri sau denunturi si s-au sesizat din oficiu cu privire la un numar de 4222 infractiuni de natura judiciara, in scadere cu 0,63% fata de anul 2017, cand s-au inregistrat 4249 de fapte de acest gen.
Din totalul infractiunilor de natura judiciara sesizate, un procent de 8,43%(356) au fost descoperite in flagrant. Comparativ cu anii anteriori se poate observa ca aceasta se mentine in aceeasi tendinta descendenta.

 

In perioada analizata, se mentine aproximativ la acelasi nivel numarul infractiunilor din sfera celor care pot afecta viata, integritatea fizica, psihica si libertatea persoanei, fiind inregistrata o usoara crestere de 0,37 %, (de la 2162 la 2170). In ceea ce priveste infractiunile contra patrimoniului, a fost inregistrata o usoara crestere a infractionalitatii sesizate cu 0,39%, de la 2769 la 2780, aceasta datorandu-se, in principal, cresterii numarului infractiunilor de furt si furt calificat cu 1,68%. Au fost inregistrate scaderi la furturile din societati comerciale (-4), la furturile din buzunare (-10) si furturile  de auto (-2).

 

Infractionalitatea stradala sesizata inregistreaza o crestere cu 18,4%. La acest capitol a crescut in special numarul infractiunilor de furt din auto, fiind inregistrate mai multe fapte comise de o singura persoana care a sustras diverse bunuri din 18 autovehicule de tip taxi (autorul a fost prins, arestat si trimis in judecata) si de doua grupari infractionale specializate in furtul de combustibil din auto (autorii au fost identificati, iar gruparile au fost destructurate).

 

Politistii biroului supravegheri judiciare au implementat 860 de masuri de supraveghere judiciara. Pentru verificarea respectarii obligatiilor impuse persoanelor supravegheate prin masurile preventive instituite fata de acestea, politistii biroului au desfasurat 49 de actiuni si au formulat 50 de sesizari ca urmare a constatarii incalcarii masurilor/obligatiilor dispuse de catre organele judiciare. Dintre acestea, in 3 cazuri masura controlului judiciar a fost inlocuita cu masura arestarii preventive, in 9 cazuri masura controlului judiciar a fost inlocuita cu masura arestului la domiciliu si in 9 cazuri masura arestului la domiciliu a fost inlocuita cu masura arestarii preventive.

 

Politistii specializati in domeniul arme, explozivi si substante periculoase au desfasurat activitati specifice care au condus la cresterea gradului de siguranta a cetateanului. In acest sens s-a dispus anularea dreptului de port arma pentru 48 de persoane fizice si au fost ridicate in vederea confiscarii un numar de 66 de arme letale, dintre care 15 arme scoase din circuitul ilegal si 17 arme detinute legal, dar folosite la braconaj. De asemenea, au fost confiscate 140 de trofee de vanat si 10 capcane ce puteau fi folosite la braconaj. In ceea ce priveste constatarile la infractiunea de nerespectare a regimului armelor si munitiilor si masurile preventive dispuse, Biroul Arme, Explozivi si substante Periculoase ocupa locul I la nivel national conform ultimei analize elaborata de directia de profil din cadrul  I.G.P.R. Tot in anul 2018, politistii acestei structuri au confiscat 10,9 tone de deseuri periculoase.

 

Prevenirea si combaterea delictelor silvice constituie o prioritate specifica judetului Bistrita-Nasaud, care detine un fond forestier semnificativ, in suprafata de 192.500 hectare (2,94% din fondul forestier national). Activitatile desfasurate de politistii bistriteni au contribuit la realizarea obiectivelor stabilite la inceputul anului 2018, reusindu-se diminuarea cantitatii de material lemnos taiata ilegal, de la 9793 mc in anul 2017, la 4015 mc in anul 2018. Cetatenii judetului au fost receptivi la Campania de prevenire "6768!Taierile ilegale te afecteaza!" si au sesizat prin SNUAU112 transporturile suspecte de material lemnos in vederea verificarii acestora.

 

In anul 2018, ca urmare a neregulilor constatate, politistii de combatere a delictelor silvice au ridicat in vederea confiscarii 1539 mc material lemnos si 15 mijloace de transport. De asemenea, au fost constatate si aplicate 348 de sanctiuni contraventionale, in valoare de 589.000 de lei.

 

Activitatile desfasurate de politistii rutieri in 2018 au avut ca scop combaterea principalelor cauze generatoare de accidente, cresterea disciplinei in traficul rutier, imbunatatirea fluentei si sigurantei acestuia, tinand cont de multitudinea factorilor de risc care sporesc pericolul producerii accidentelor rutiere si de valorile ridicate de trafic auto si pietonal.

 

Pentru a avea o imagine obiectiva cu privire la siguranta rutiera, trebuie sa tinem cont de cresterea constanta a numarului de autovehicule inmatriculate in judetul Bistrita-Nasaud (un total de 111.124 in anul 2018-o crestere de 32.454 in ultimii 4 ani) si a detinatorilor de permise (121.110 in anul 2018-o crestere de 12.819 in ultimii 4 ani), precum si a volumului de trafic pe DN17 la care se adauga numarul mare de autovehicule care tranziteaza judetul Bistrita-Nasaud pe DN 17 care face legatura  dintre Republica Moldova si tarile din Europa Centrala si de Vest.

 

In perioada analizata, in judetul nostru, s-a inregistrat o crestere a numarului de accidente rutiere grave de la 218 (2017) la 237, o crestere a accidentelor usoare de la 248 (2017) la 367 si o scadere a numarului de persoane decedate in accidente rutiere de la 36 (2017) la 33. Din analizele efectuate, a rezultat faptul ca, principalele cauze generatoare de accidente rutiere raman viteza excesiva si neadaptata la conditiile de drum si traversarea neregulamentara. Pentru combaterea acestora, tot in anul 2018 au fost realizate si implementate campaniile de prevenire "Fii pietOM!" si "Viteza ucide". Ca si cauze concurente, trebuie mentionate alcoolul, neasigurarea cu centura de siguranta si lipsa unor masuri de protectie minime, cum ar fi casca de protectie.

 

Raportat la activitatile desfasurate de catre politistii bistriteni in domeniul prevenirii si combaterii faptelor penale si contraventionale din domeniul rutier, analizele efectuate scot in evidenta faptul ca, in anul 2018, numarul de infractiuni la regimul circulatiei constatate este de 893, inregistrandu-se o crestere cu 299 fata de anul 2017.

 

In activitatea zilnica de supraveghere, indrumare si control al traficului rutier, precum si in cadrul actiunilor organizate, au fost aplicate un numar de 49.321 de sanctiuni contraventionale, in valoare totala de 13.510.940 de lei. Din numarul total, 12.683 sunt pentru depasirea regimului legal de viteza si 1137 pentru depasiri neregulamentare. De asemenea, au fost sanctionati contraventional 1327 de pietoni. Totodata, in perioada analizata au fost suspendate un numar de 3388 de permise de conducere(+937) si retrase 1464 certificate de inmatriculare(+ 835). Tot in anul 2018, pe baza de hotarari judecatoresti au fost anulate 171 de permise de conducere si au fost suspendate sau restituite 547 permise de conducere. 

 

Politistii de investigare a criminalitatii economice au actionat pentru combaterea faptelor ilegale grave din economie, obiectivul prioritar de actiune fiind mentinerea unui climat de legalitate in sfera afacerilor, in vederea consolidarii unui mediu de afaceri stabil si predictibil, capabil sa asigure buna functionare a economiei.

 

In cursul anului 2018 au fost inregistrate in acest domeniu un numar de 440 dosare penale(+7), fiind solutionate 471(+60) cauze penale, dintre care cu propunere de trimitere in judecata un numar de 47(+4). Prin activitatile desfasurate a fost recuperat un prejudiciu total in valoare de 4.673.450 lei(+2.646.950 lei fata de 2017).

 

Au fost organizate 121 de actiuni cu efective marite, fiind aplicate 587 de sanctiuni contraventionale, in valoare de 1.527.400 le. Tot cu ocazia actiunilor au fost confiscate bunuri si numerar in valoare de 186.800 lei.

 

In ceea ce priveste combaterea evaziunii fiscale, in anul 2018 au fost inregistrate un numar de 112 dosare penale(+7), fiind solutionate un numar de 120 cauze penale, 23(+10) dintre acestea fiind cu din care cu propunere de trimitere in judecata. In perioada analizata a fost recuperat un prejudiciu total de 1.895.830 lei(+889.820 lei). 

Fraude vamale si la regimul produselor accizabile: in anul 2018 au fost inregistrate 38 dosare penale(+12), au fost solutionate un numar de 32 cauze penale(+10) din care cu propunere de trimitere in judecata un numar de 7(-1).

 

In domeniul proprietatii intelectuale au fost inregistrate 30 de sesizari in domeniul produselor contrafacute(+21). In 24 dintre acestea, politistii s-au sesizat din oficiu, clasandu-se pe locul 4 la nivel national, conform ultimei analize  elaborata de directia de profil din cadrul  I.G.P.R.

 

Serviciul Criminalistic isi aduce constant contributia la identificarea autorilor de infractiuni prin utilizarea de tehnici si mijloace criminalistice actuale care sunt testate in cadrul unor sesiuni de pregatire profesionala. In anul 2018, criminalistii au efectuat 1439 cercetari la fata locului, fiind ridicate 780 de urme papilare si 10.502 din alte categorii de urme. Astfel, au fost efectuate un numar de 160 identificari criminalistice, iar in urma compararii si recompararii au fost identificate 74 persoane pe urme dactiloscopice.

 

Compartimentul de Analiza si Prevenirea Criminalitatii a implementat 28 de proiecte si campanii de prevenire-informare care au avut  peste 50.000 de beneficiari. Cele mai bune exemple de cooperare interinstitutionala le constituie campaniile preventive derulate de catre Inspectoratul de Politie Judetean Bistrita-Nasaud cu sprijinul Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica Bistrita-Nasaud, proiecte in care au fost implicati partenerii judeteni traditionali: "Fii pietOM!" si "Viteza Ucide"

 

Ca noutate in domeniul prevenirii, a fost infiintata Comisia Judeteana de monitorizare a activitatilor preventive in domeniul ordinii si sigurantei publice, sub coordonarea politiei, reglementata prin OMAI nr.119 din 2017. Comisia a reunit structurile judetene ale M.A.I., care au initiat campania de informare "M.A.I. informat, M.A.I. puternic". Scopul a fost unul ambivalent: pe de o parte de a informa elevii si publicul larg cu privire la atributiile si misiunea fiecarei institutii partenere, pentru a incuraja tinerii sa imbratiseze o cariera intr-una din institutiile M.A.I., dar si aceea de crestere a gradului de siguranta din perspectiva delincventei juvenile si a victimizarii minorilor, prin cunoasterea de catre tineri a serviciilor oferite de catre structurile implicate in campanie. De asemenea, in anul 2018 a fost initiata si implementata campania de prevenire "Mai bine daruiesti, decat sa lovesti" -pentru prevenirea si combaterea violentei domestice, un domeniu prioritar pentru institutie. Ambele campanii au creat premisele unei munci de echipa in folosul tuturor cetatenilor din judetul nostru.

 

In cursul anului 2018 au fost efectuate lucrari de reparatii la Posturile de Politie Galatii Bistritei,  Silivasu de Campie si Caianu Mic, pentru a asigura conditii optime de munca. Totodata, s-au suplimentat mijloacele tehnice de autoaparare, truse criminalistice si materiale criminalistice specifice. De asemenea, au fost distribuite institutiei noastre 40  de autospeciale si un pistol radar marca TRUE CAM.

 

In anul 2018, 3 politisti si un personal contractual au incetat raporturile de serviciu si au fost incadrati 28 de politisti si un personal contractual. In acest moment, media de varsta a personalului inspectoratului este de 35 ani.

 

Politistii bistriteni vor actiona in continuare pentru asigurarea, la standarde ridicate, a serviciului de ordine si siguranta publica. Alte obiective pentru anul 2019 sunt accesarea fondurilor nerambursabile pentru intarirea capacitatii operationale a politiei, implementarea de campanii pentru reducerea riscului de victimizare a populatiei si a prevenirii comiterii de infractiuni, precum si intensificarea parteneriatului cu societatea civila si autoritatile locale, in vederea cresterii sigurantei cetateanului.

 

0 comentarii2688 vizualizări01 februarie 2019




rss 2.0
rss 2.0