Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politie Joi 30 Mai 2024 - 14587
PREJUDICIU DE 2.300.000 DE LEI CAUZAT STATULUI, PRIN INFRACTIUNI DE NATURA ECONOMICA.

La data de 6 februarie a.c., politistii specializati in investigarea criminalitatii economice, sub supravegherea Parchetului de pe langa Tribunalul Bistrita - Nasaud,  au efectuat 28 de perchezitii, la domiciliile unor persoane si sediile unor societati comerciale din judetele Bistrita-Nasaud, Iasi si Galati, precum si din Bucuresti. Fata de 8 persoane a fost dispusa masura retinerii.

 Prejudiciul cauzat bugetului de stat este de aproximativ 2.300.000 de lei din  evaziune fiscala, spalarea banilor si folosirea cu rea-credinta a creditului societatii.

 In urma perchezitiilor, au fost ridicate documente de evidenta contabila, tehnica de calcul si alte categorii de inscrisuri cu valoare probatorie.

 Totodata, au fost identificate si ulterior indisponibilizate sume de bani, in scopul acoperirii prejudiciului cauzat, dar si conturi bancare, in vederea aplicarii masurii sechestrului asigurator.

 Astfel, in perioada 2015-2019, opt persoane, in calitate de administratori ai unor societati comerciale care ar fi activat in domeniul constructiilor, ar fi dispus inregistrarea in evidentele contabile a unor facturi fiscale, care nu reprezentau operatiuni reale, emise de catre alte societati comerciale.

 Totodata, bani obtinuti din evaziune fiscala ar fi fost transferati in conturile societatilor administrate, cu titlul de aport capital sau imprumut asociati, in scopul ascunderii ori disimularii originii ilegale a acestora, sumele de bani fiind astfel supuse procesului de spalare a banilor.

 Persoanele juridice sunt banuite ca ar fi implicate in activitati evazioniste, prin tranzactionarea fictiva de bunuri si servicii in cadrul unor circuite comerciale complexe cu entitati de timp "fantoma" sau "paravan", vizand in final crearea de avantaje fiscale beneficiarilor de pe raza judetului Bistrita-Nasaud.

 In realitate, nu ar exista transfer de bunuri intre aceste societatile furnizoare si firmele beneficiare si ar fi circulat scriptic doar facturi, care din momentul inregistrarii lor in contabilitate, ii ajuta pe administratorii acestora sa se sustraga de la plata obligatiilor fiscale catre statul roman.

 Au fost puse in aplicare 18 mandate de aducere, persoanele vizate fiind conduse la audieri.

 Fata de 2 barbati, de 56 si 58 de ani, din Bistrita-Nasaud, 3 barbati, cu varste cuprinse intre 28 si 60 de ani, o femeie, de 27 de ani, din judetul Iasi si un barbat, de 31 de ani, din judetul Galati, politistii au dispus masura retinerii.

 La data de 3 februarie a.c., in aceeasi cauza, politistii Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice au dispus masura preventiva a retinerii fata de o femeie de 62 de ani, din Cluj-Napoca.

 Cele 8 persoane banuite urmeaza sa fie prezentate astazi Parchetului de pe langa Tribunalul Bistrita-Nasaud, in vederea luarii masurilor legale ce se impun.

 Cercetarile sunt continuate de catre politistii Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice Bistrita-Nasaud.

 La activitati au participat politisti din Bucuresti, Bistrita-Nasaud, Iasi si Galati, precum si jandarmi din Bistrita-Nasaud si Iasi.

 Actiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al Directiei Operatiuni Speciale din Politia Romana si al Biroului de Analiza a Informatiilor Bistrita-Nasaud.

 

 

 

 

0 comentarii2639 vizualizări07 februarie 2020
rss 2.0
rss 2.0