Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politie Joi 01 Iunie 2023 - 14587
Dosar de contrabanda calificata si nerespectarea regimului armelor si munitiilor.

Cercetat de politistii Biroului Arme, Explozivi si Substante Periculoase intr-un dosar de contrabanda calificata si nerespectarea regimului armelor si munitiilor, extradat de autoritatile din Spania.  

Politistii Serviciului de Investigatii Criminale si cei ai Biroului Arme, Explozivi si Substante Periculoase din cadrul I.P.J. Bistrita-Nasaud au preluat, la data de 6 septembrie a.c., din Aeroportul International Henri Coanda, un barbat de 37 de ani, din Josenii Bargaului, extradat de autoritatile din Spania.

 Fata de acesta, Judecatoria Bistrita a emis in lipsa un mandat european de arestare la data de 16.09.2019, fiind dispusa masura arestarii preventive pe o durata de 30 de zile si, in prezent, acesta se afla in arestul I.P.J. Bistrita-Nasaud.

 Barbatul este cercetat de politistii bistriteni pentru savarsirea infractiunilor de contrabanda calificata si nerespectarea regimului armelor si munitiilor. In urma investigatiilor efectuate intr-un dosar penal, aflat in instrumentarea politistilor Biroului Arme, Explozivi si Substante Periculoase, a reiesit faptul ca, in cursul lunii iunie 2019 acesta ar fi trimis din Spania o arma letala cu destinatia vanatoare unui barbat de 33 de ani, din Josenii Bargaului. 

 

  • Ø Mai multe detalii aici: https://bn.politiaromana.ro/ro/stiri-si-media/stiri/cinci-persoane-banuite-de-comiterea-unor-infractiuni-la-regimurile-armelor-munitiilor-si-vanatorii-au-fost-retinute-de-politistii-bistriteni-pentru-24-de-ore 

 

 

 

Investigatii efectuate de politistii specializati in investigarea criminalitatii economice intr-un dosar de inselaciune, fals in inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals.

La data de 7 septembrie a.c., politistii Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice s-au sesizat din oficiu si au intocmit un dosar penal pentru savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala, inselaciune, fals in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals si fals in declaratii.

 In urma verificarilor efectuate a reiesit faptul ca, in perioada mai 2019-mai 2020, o societate comerciala ar fi inregistrat in contabilitate cheltuieli fictive, constand in acordarea drepturilor salariale unei angajate, o tanara de 24 ani, din Sieut. Ulterior, societate in cauza i-ar fi eliberat tinerei o adeverinta cu privire la veniturile obtinute in perioada mentionata, pe care aceasta ar fi  folosit-o pentru acordarea indemnizatiei de crestere a copilului.

 Politistii specializati in investigarea criminalitatii economice continua cercetarile pentru documentarea activitatii infractionale.

 

Autoturism cautat de autoritatile din Germania, depistat pe teritoriul tarii noastre de politistii Serviciului de Investigatii Criminale

 La data de 7 septembrie a.c., politistii Serviciului de Investigatii Criminale au depistat un autoturism cautat in vederea confiscarii, de catre autoritatile din Germania, din data de 15.06.2020. La momentul depistarii, autoturismul se afla in posesia unui tanar de 24 de ani, din Posmus.

 Autoturismul in cauza a fost indisponibilizat, iar politistii continua cercetarile in cadrul unui dosar penal de tainuire, urmand a fi clarificate, in cooperare cu autoritatile judiciare din Germania, imprejurarile in care a ajuns pe teritoriul Romaniei.

        

 

 

Material lemnos fara documente legale, in valoare de peste 9000 de lei, confiscat de politistii Biroului pentru Combaterea Delictelor Silvice

 La data de 7 septembrie, in urma actiunilor preventive pe linie silvica, politistii Biroului pentru Combaterea Delictelor Silvice, cu sprijinul politistilor din cadrul Politiei Orasului Beclean au depistat si oprit in trafic o autoutilitara care transporta cherestea fara documente legale.

 Autovehiculul a fost oprit pe raza localitatii Coldau, iar in urma verificarilor efectuate, a reiesit faptul ca soferul, un barbat din Tureac, transporta cantitatea de 12,95 mc de cherestea, fara documente legale, in baza aceluiasi aviz cu care ar mai fi efectuat un transport.

 Barbatul a fost sanctionat contraventional conform Legii 171/2010, cu amenda de 15.000 lei si s-a dispus ridicarea in vederea confiscarii a cantitatii de cherestea, in valoare de  9.311,05 lei.

 *foto  2, 3, atasate

 

            Mai multe infractiuni la regimul rutier, constatate in flagrant, de politistii Sectiei 6 Politie Rurala Nasaud

 La data de 7 septembrie a.c., in urma constatarii, in flagrant, a mai multor nereguli la regimul rutier, politistii Sectiei 6 Politie Rurala Nasaud au intocmit un dosar penal in cadrul caruia efectueaza cercetari pentru: punerea in circulatie sau conducerea unui vehicul neinmatriculat, conducerea unui vehicul fara permis de conducere si conducerea unui vehicul  sub influenta alcoolului sau a altor substante.

 Astfel, aseara, in timp ce desfasurau activitati de monitorizare a traficului rutier pe drumul national 17D, au oprit pentru control un autoturism care circula pe raza localitatii Salva.

 A fost identificat conducatorul auto in persoana unui barbat de 44 de ani, din Ileanda, judetul Salaj, iar in urma verificarilor, a reiesit faptul ca autoturismul nu este inmatriculat, iar numerele de inmatriculare aplicate apartin altui autoturism.

 Totodata, barbatul nu detine permis de conducere valabil pentru nicio categorie de vehicule, iar rezultatul testarii cu aparatul etilotest a fost 0.57 mg/l alcool in aerul expirat si i s-au recoltat probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei.

 Cercetarile in acest caz sunt continuate de politistii Sectiei 6.

 

.

 

Actiuni pentru prevenirea  si combaterea faptelor de natura penala si contraventionala la regimul de protectia plantelor si a mediului inconjurator. 

La data de 4 septembrie a.c., politistii Biroului Arme, Explozivi si Substante Periculoase au organizat si desfasurat o actiune pentru prevenirea si combaterea faptelor de natura penala si contraventionala la regimul de protectiei plantelor si a mediului inconjurator, pe raza judetului Bistrita-Nasaud. 

In acest sens au fost efectuate verificari cu privire la modul de efectuare a operatiunilor cu produse de protectie a plantelor si a conditiilor in care se desfasoara aceste operatiuni de catre agentii economici, fiind constatate 9 infractiuni.

 Astfel, in urma controalelor efectuate la un operator economic, politistii au descoperit 280 de tone de ingrasaminte chimice depozitate necorespunzator si au intocmit dosar penal in cadrul caruia continua cercetarile pentru comiterea infractiunilor de nesupravegherea si neasigurarea depozitelor de deseuri si substante periculoase, precum si nerespectarea obligatiei de depozitare a ingrasamintelor chimice si produselor de protectie a plantelor numai ambalate si in locuri protejate.

 Totodata, la alte doua persoane juridice au mai fost descoperite cantitatile de 226,139 kg si 127,075 litri substante periculoase care au devenit deseuri si trebuiau eliminate, precum si 7,779 kg de clorat de potasiu, din categoria precursorilor de explozivi restrictionati.

 Au fost intocmite dosare penale, cercetarile fiind continuate de politisti pentru infractiunile de nesupravegherea si neasigurarea depozitelor de deseuri si substante periculoase, precum si nerespectarea obligatiei de depozitare a ingrasamintelor chimice si produselor de protectie a plantelor numai ambalate si in locuri protejate, neluarea masurilor de eliminare totala a substantelor si preparatelor periculoase care au devenit deseuri, neluarea sau nerespectarea masurilor obligatorii in desfasurarea activitatilor de colectare, tratare, transport, valorificare si eliminare a deseurilor periculoase si nerespectarea regimului precursorilor de explozivi restrictionati.

 

 

Politistii atrag atentia cu privire la faptul ca ingrasamintele trebuie depozitate si pastrate pentru mai mult timp in depozite special amenajate, cu respectarea urmatoarelor reguli:


    ? pastrarea ingrasamintelor chimice se face in depozite uscate, bine aerisite, la temperaturi scazute, asezate pe pardoseala impermeabila;


    ? depozitele de pastrare trebuie sa fie construite din materiale neinflamabile, durabile, de preferinta caramida, acoperite cu tigla, tabla, situate la o distanta de 30 - 40 m fata de alte cladiri si cat mai departe de orice surse de apa;

    ? grosimea stratului de ingrasamant va fi de cel mult 2 m. Sacii se vor depozita culcati, pentru a evita spargerea lor. In nici un caz nu se va proceda la depozitarea, chiar temporara, sub cerul liber sau soproane, existand pericolul cert de poluare a apei si solului;

    ? ingrasamintele minerale trebuie livrate si pastrate numai in ambalajele originale, confectionate din materiale impermeabile si durabile, prevazute cu inscriptionari sau etichete rezistente la deteriorare, care sa indice clar tipul de ingrasamant, compozitia chimica, gradul de solubilitate, data fabricatiei, termenul de garantie, denumirea si adresa fabricantului, alte recomandari specifice privind transportul, depozitarea si manipularea;

    ? azotatul de amoniu, care prezinta riscul de aprindere la temperaturi ridicate, in special in perioadele calde, trebuie pastrat separat de alte ingrasaminte, produsele petroliere, materialele combustibile si sursele de foc;

    ? avand in vedere ca in perioadele umede si reci, umiditatea relativa critica a aerului este peste 90%, majoritatea ingrasamintelor pot absorbi apa din atmosfera, modificandu-si starea fizica si in unele cazuri, chiar compozitia;

    ? ingrasamintele chimice care urmeaza a fi administrate nu trebuie sa fie tasate sau aglomerate si nu trebuie sa depaseasca umiditatea maxim prescrisa. Daca in timpul pastrarii ingrasamintele s-au tasat sau aglomerat, se va proceda la maruntirea si apoi la cernerea lor, inainte de aplicare;

    ? in cazul ingrasamintelor lichide, rezervoarele pentru captarea eventualelor scurgeri trebuie facute langa depozit si cimentate pentru a evita poluarea apei freatice si apei potabile din puturi si fantani. Cand rezervoarele sunt pline, solutia trebuie pompata in cisterne si imprastiata pe terenurile care au nevoie sa fie fertilizate;

    ? nu este permis ca spalarea masinilor de imprastiat ingrasaminte sa se faca in rauri, lacuri sau in apropierea puturilor sau fantanilor cu apa potabila;

    ? trebuie sa se evite stocarea intermediara a ingrasamintelor in camp deschis, fara protectie, fiind posibile procese grave de poluare;

    ? este necesara adoptarea unor masuri de siguranta maxima in cazul stocarii, manipularii si administrarii ingrasamintelor chimice lichide. Astfel, rezervoarele de stocare trebuie sa fie realizate din materiale rezistente la coroziune si sa aiba capacitate corespunzatoare;

    ? la administrarea in camp se vor utiliza dispozitive speciale, ce impiedica dispersia la vant, atunci cand se lucreaza in apropierea unor surse de apa.

.

 

Depistati la scurt timp dupa comiterea unui furt

 La data de 4 septembrie a.c., politistii Biroului de Ordine Publica au surprins in flagrant doi frati de 17 si 14 ani, ambii din Beclean, banuiti ca ar fi fortat portiera si ar fi sustras bunuri dintr-un taximetru care era parcat pe o strada din Bistrita. Dupa comiterea faptei, cei doi au fugit de la fata locului, fiind depistati in scurt timp de politisti.

 Cei doi au fost condusi la sediul Politiei Municipiului Bistrita, iar in urma audierilor, tanarul de 17 ani a fost retinut pentru 24 de ore, fiind cercetat pentru comiterea infractiunii de furt calificat. Dupa expirarea retinerii, fata de acesta nu a fost dispusa o alta masura preventiva.

 Cercetarile continua de catre politistii Biroului de Investigatii Criminale pentru documentarea intregii activitati infractionale a acestuia.

 

 

     Surprins in flagrant, imediat dupa comiterea unui furt, a fost retinut de politisti pentru 24 de ore si ulterior arestat preventiv pentru 30 de zile

 In noaptea de 4/5 septembrie, in jurul orei 03.30, politistii Biroului de Investigatii Criminale l-au depistat pe bulevardul Republicii din municipiu pe un tanar de 20 de ani, din Viisoara, la scurt timp dupa comiterea unui furt.

 Acesta avea asupra sa mai multe bunuri (2 bormasini cu percutie si o rola prelungitor) pe care le-ar fi sustras dintr-o autoutilitara, dupa ce ar fi spart unul dintre geamurile acesteia. Astfel, politistii au recuperat bunurile in valoare de aproximativ 5.200 de lei si le-au restituit pagubitului.

 Politistii Biroului de Investigatii Criminale l-au retinut pe tanar pentru 24 de ore, iar ulterior a fost prezentat Judecatoriei Bistrita, fata de acesta fiind luata masura arestului preventiv pentru o perioada de 30 de zile. Cercetarile continua pentru documentarea intregii activitati infractionale a acestuia.

 

 

Retinut pentru 24 de ore, cercetat pentru distrugere

 La data de 4 septembrie a.c., politistii Sectiei 1 Politie Rurala Bistrita au dispus retinerea pentru 24 de ore a unui barbat de 74 de ani, din Orheiu Bistritei, cercetat pentru comiterea infractiunii de distrugere. Ulterior, Parchetul de pe langa Judecatoria Bistrita a dispus plasarea sub control judiciar pentru o perioada de 60 de zile incepand cu data de 05.09.2020.

 In urma cercetarilor efectuate pana in prezent, a reiesit faptul ca in dimineata de 4 septembrie, in timp ce se afla la domiciliul sau din localitatea Orheiu Bistritei, din cauza unor neintelegeri cu concubina sa care se afla in Spania, ar fi incendiat fanul depozitat in podul unei anexe, dupa care ar fi aplecat de la fata locului. Incendiul nu s-a extins la alte imobile, fiind stins de vecini, insa ar fi ars aproximativ 200 kg de fan.

 Politistii Sectiei 1 Politie Rurala Bistrita continua cercetarile in acest caz.

 

Banuiti de comiterea unei talharii, retinuti de politistii de la Investigatii Criminale Bistrita

 La data de 6 septembrie a.c., in urma investigatiilor efectuate, politistii Biroului de Investigatii Criminale Bistrita au identificat, depistat si retinut pentru 24 de ore doi barbati, banuiti de comiterea unei tentative la infractiunea de furt calificat si talharie calificata.

 Astfel, din cercetarile efectuate a rezultat faptul ca, in seara de 21 august a.c., un barbat in varsta de 40 ani, din Fizesu Gherlii, impreuna cu un altul in varsta de 37 ani, din Sigmir ar fi patruns in locuinta unei femei in varsta de 92 de ani, din Bistrita cu intentia de a sustrage bunuri. Ulterior, dupa aproximativ o jumatate de ora, cei doi au revenit si, prin amenintare, ar fi determinat-o pe femeie sa le inmaneze o suma de bani.

 Cei doi barbati retinuti au fost prezentati astazi, 7 septembrie, Judecatoriei Bistrita care a dispus arestarea preventiva pentru 30 de zile. Cercetarile in acest caz sunt continuate de catre politistii Biroului de Investigatii Criminale din cadrul Politiei Municipiului Bistrita.

 

Refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice este infractiune, pedepsita cu inchisoarea de la unu la 5 ani

 La data de 5 septembrie a.c., politistii Sectiei 2 Politie Rurala Prundu Bargaului au depistat in trafic, pe un drum comunal din Prundu Bargaului, pe un barbat de 67 de ani care conducea un autoturism, desi se afla sub influenta bauturilor alcoolice.

 Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,96 mg/l alcool pur in aerul expirat. Fiindu-i solicitat, a refuzat sa se deplaseze la spital pentru prelevarea de mostre biologice necesare in vederea stabilirii alcoolemiei.

 Cercetarile continua de politistii Sectiei 2, sub aspectul comiterii infractiunii de refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice, infractiune prevazuta la articolul 337 din Codul Penal si pedepsita cu inchisoarea de la unu la 5 ani.

 

***

1,46 mg/l alcool pur in aerul expirat este rezultatul indicat de aparatul etilotest in urma testarii unui barbat de 54 de ani, din Spermezeu. Acesta a refuzat prelevarea de mostre biologice in vederea stabilirii alcoolemie.

 Barbatul a fost oprit in trafic, pentru control, aseara, 6 septembrie, pe drumul judetean 171, pe raza localitatii Spermezeu.

 S-a intocmit dosar penal si cercetarile sunt continuate pentru savarsirea infractiunii de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice.

 

Reamintim faptul ca, in conformitate cu cele prevazute de Codul Penal:

ART. 336 

    Conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante

(1)  Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere de catre o persoana care, la momentul prelevarii mostrelor biologice, are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani sau cu amenda.

 

    ART. 337  Jurisprudenta

    Refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice

    Refuzul ori sustragerea conducatorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere ori a instructorului auto, aflat in procesul de instruire, sau a examinatorului autoritatii competente, aflat in timpul desfasurarii probelor practice ale examenului pentru obtinerea permisului de conducere, de a se supune prelevarii de mostre biologice necesare in vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezentei unor substante psihoactive se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani.

 

 

Trei infractiuni la regimul rutier, constatate de politistii nasaudeni in flagrant

 In noaptea de  5/6 septembrie a.c., ora 01.10, pe strada George Cosbuc din Nasaud, politistii au oprit in trafic, pentru control, o autoutilitara cu numar de inmatriculare emis de autoritatile bulgare.

 A fost identificat conducatorul auto ca fiind un barbat de 31 ani, din Dumitra, iar in urma verificarilor efectuate a reiesit faptul ca nu detine permis de conducere valabil pentru nicio categorie de autovehicule. Rezultatul testarii cu aparatul etilotest a fost 0,34  mg/l alcool pur in aerul expirat.

 Totodata, placutele cu numarul de inmatriculare aplicate apartin altui autoturism, iar autoutilitara in cauza este neinmatriculata.

 Cercetarile continua de catre politistii nasaudeni, fiind intocmit dosar penal pentru conducerea unui vehicul fara permis, conducerea unui vehicul neinmatriculat si conducerea unui vehicul cu numar fals de inmatriculare.

 

 

ALCOOL SI…ACCIDENTE RUTIERE, soldate cu victime, pagube   materiale si dosare penale

  0,85 mg/l alcool pur in aerul expirat este valoarea indicata de aparatul etilotest in  cazul unui barbat oprit de politistii Biroului Rutier in trafic, pentru control.

 Barbatul, in varsta de 42 de ani, din Bistrita, conducea un autoturism pe strada Piata Centrala din Bistrita si, intrucat rezultatul testarii cu aparatul etilotest a fost pozitiv, i-au fost recoltate probe biologice de sange in vederea stabilirii alcoolemiei.

 In acest caz s-a intocmit dosar penal pentru infractiunea de conducere sub influenta alcoolului sau a altor substante si sunt continuate cercetarile in acest sens.

 

***

La data de 5 septembrie a.c., politistii Biroului Rutier au intervenit ca urmare a producerii unui accident rutier, in Bistrita. Astfel, au constatat faptul ca, un barbat de 29 de ani, din Bistrita, in timp ce conducea o autoutilitara, in parcarea unui supermarket din Bistrita, ar fi acrosat un alt autovehicul care era parcat.

 Intrucat acesta emana halena alcoolica, a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 0,47 mg/l alcool pur in aerul expirat si i s-au prelevat doua mostre biologice de sange in vederea stabilirii alcoolemiei.

 Cercetarile continua de Biroul Rutier, fiind intocmit dosar penal pentru conducerea unui autovehicul sub influenta bauturilor alcoolice.

 

***

1,11 mg/l alcool pur in aerul expirat a fost valoarea indicata cu ocazia testarii unui conducator auto. Barbatul, in varsta de 55 ani, din Bistrita Bargaului, in timp ce conducea o autoutilitara pe drumul judetean 172D, pe raza localitatii Colibita, a acrosat un autoturism parcat pe partea dreapta a soselei.

 Politistii care au intervenit la fata locului au intocmit dosar penal pentru savarsirea infractiunii de conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului si continua cercetarile.

***

 

In seara de 6 septembrie a.c., un barbat de 71 de ani, din Sita, in timp ce conducea un tractor pe raza localitatii de domiciliu, ar fi efectuat o manevra de intoarcere si a cazut cu utilajul intr-o rapa de aproximativ 10 metri.

 Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 1,05 mg alcool pur in aerul expirat si a fost transportat la spital pentru acordarea de ingrijiri medicale si recoltarea de probe biologice care vor stabili alcoolemia.

 S-a intocmit dosar penal pentru savarsirea infractiunilor de vatamare corporala din culpa si conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului.

 

****

 

In noaptea de 6/7 septembrie a.c., politistii l-au depistat in trafic pe un tanar de 21 de ani, din Rodna, in timp ce conducea un autoturism pe o strada din Rodna, desi nu detine permis de conducere valabil pentru nicio categorie de vehicule.

 Rezultatul testarii cu aparatul etilotest a fost 0,63 mg/l alcool pur in aerul expirat si a fost condus la spital, in vederea recoltarii de probe biologice pentru stabilirea cu exactitate a alcoolemiei.

 S-a intocmit dosar penal pentru savarsirea infractiunilor de conducere fara permis si cu alcoolemie.

 

0 comentarii2730 vizualizări08 septembrie 2020
rss 2.0
rss 2.0