Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politie Joi 30 Mai 2024 - 14587
RETINUTI PENTRU CONDUCERE SUB INFLUENTA DROGURILOR.

Patru persoane care conduceau autoturisme, desi se aflau sub influenta unor substante psihoactive, au fost retinute pentru 24 de ore.  In urma cercetarilor si probatoriului administrat in mai multe dosare aflate in instrumentarea politistilor Biroului Rutier, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Bistrita, in perioada 19-20 mai a.c., a fost dispusa retinerea pentru 24 de ore a patru tineri cercetati pentru conducere sub influenta unor substante psihoactive.

 

Cei patru tineri, cu varste cuprinse intre 19-26 de ani, din localitatile Bistrita, Livezile si Coldau, au fost depistati si opriti in trafic pe raza municipiului Bistrita, in perioada 2 februarie-5 aprilie a.c. Au fost testati cu aparatul DrugTest 5000, iar rezultatele au fost pozitive in toate cazurile.

 

Le-au fost recoltate probe biologice, iar rezultatele analizelor toxicologice au indicat faptul ca se aflau sub influenta unor substante psihoactive precum Cannabis, Amphetamina, Methamphetamina si cocaina. Astfel, procurorii au dispus plasarea sub control judiciar pentru 60 de zile fata de cei in cauza, iar cercetarile continua de catre politisti si procurori, in vederea tragerii la raspundere penala a celor vinovati.

 

  • Ø Oamenii legii atrag atentia asupra pericolului la care se expun cei care conduc dupa ce au consumat substante psihoactive, dar si la care ii expun pe ceilalti participanti la trafic!

Consumul de substante psihoactive influenteaza comportamentul conducatorilor de autovehicule, afecteaza capacitatea de a conduce, diminueaza reflexele, acestia nemaiputand fi stapani pe propriile miscari si evita obstacolele aparute in cale.

Totodata, conducatorul unui vehicul care a consumat substante psihoactive poate deveni agresiv, trecand foarte usor de la o stare calma la una de nervozitate, in cele mai multe cazuri, finalitatea fiind producerea unui eveniment rutier, uneori cu consecinte deosebit de grave.

 

  • Ø Conform deciziei Curtii Constitutionale, la testarea cu Drug Test si analizele toxicologice,  nu este relevanta concentratia si nu exista un nivel al concentratiei minime de astfel de substante in organism.  Rezultatele pot fi pozitive dupa mai mult timp de la consumul propriu-zis, fiind cunoscut faptul ca mare parte dintre substantele psihoactive au o remanenta in organism de la cateva zile pana la cateva luni de la ultima expunere, in functie de intensitatea si frecventa utilizarii.

 

Testarea cu Drug Test se face din saliva, acesta putand detecta 6 tipuri de droguri. Daca la testarea cu acest aparat, rezultatul a fost pozitiv, persoana va fi condusa la spital pentru recoltarea de mostre biologice care vor stabili cu exactitate substanta psihoactiva.

 

  • Ø De asemenea, conform  Art. 336 din Codul Penal, risca inchisoarea de la 1-5 ani sau amenda.

 

 (1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere de catre o persoana care, la momentul prelevarii mostrelor biologice, are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani sau cu amenda. 

 

   (2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si persoana, aflata sub influenta unor substante psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere. 

 

 

0 comentarii2898 vizualizări21 mai 2021
rss 2.0
rss 2.0