Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politie Sambata 02 Martie 2024 - 14587
Biroul pentru Protectia Animalelor in actiune.

Biroul pentru Protectia Animalelor - structura de specialitate din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Bistrita-Nasaud, in domeniul in protectiei animalelor.  Politistii Biroului pentru Protectia Animalelor sunt specializati in prevenirea si combaterea faptelor de natura contraventionala si penala care au ca obiect animalele aflate intr-o situatie de pericol. Astfel, activitatile lor vizeaza tragerea la raspundere a celor care incalca legislatia privind protectia animalelor, gestionarea cainilor fara stapan si regimul de detinere a cainilor periculosi sau agresivi.

 Modalitatea de sesizare a Politiei Animalelor prezinta particularitati in functie de situatia semnalata. 

  • Daca vorbim despre o situatie de urgenta, in care este necesara instiintarea imediata, spre exemplu: asistarea la maltratarea/schingiuirea/uciderea unui animal, asistarea la abandon, asistarea la lupte intre animale etc- apelarea se face prin numarul unic de urgenta 112.

 

  • Daca este vorba despre o situatie cu animale aflate in dificultate, dar non-urgenta, (conditii improprii de adapostire, neacordarea ingrijirii medicale, caine periculos sau agresiv al carui proprietar nu respecta regimul de detinere al acestora, trafic ilegal de animale), cetatenii au la dispozitie celelalte cai de notificare, respectiv prin sesizare directa,  la sediul Politiei sau prin email/petitie online.

 

La evenimentele semnalate de cetateni se deplaseaza o echipa formata dintr-un un politist si un medic veterinar care investigheaza si completeaza fisa de examinare clinica a animalului, pe baza careia se intocmeste ordinul de plasare a animalului in adapost, in cazul in care acesta se incadreaza intr-una dintre situatiile de pericol prevazute de lege.

 

Prin animal aflat intr-o situatie de pericol se intelege animalul aflat in oricare dintre urmatoarele situatii:

a) animal care a fost ranit sau schingiuit;

b) animal care a fost implicat in lupte intre animale sau cu animale;

c) animal domestic sau animal salbatic captiv asupra caruia a fost practicat tirul;

d) animal folosit pentru dresajul altor animale sau pentru a controla agresivitatea altor animale;

e) animal domestic expus fortat la temperaturi foarte ridicate ori foarte scazute;

f) animal din speciile ecvidee, bovine, ovine si caprine aflat, fara supraveghere, pe caile de circulatie publica.

 

 

0 comentarii2975 vizualizări22 iunie 2021
rss 2.0
rss 2.0