Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politie Sambata 03 Iunie 2023 - 14587
CONDUCEREA IN SIGURANTA A UNUI ATV, MOPED SAU SCUTER PE DRUMURILE PUBLICE.

Daca doriti sa conduceti pe drumurile publice un ATV, MOPED SAU SCUTER trebuie sa stiti faptul ca:  Pentru a conduce pe drumurile publice un ATV, un moped sau un scuter dotate cu motoare de capacitate mica a caror viteza nu depaseste 45 km/h, iar capacitatea cilindrica nu este mai mare de 50 cmc, conducatorul trebuie sa posede permis de conducere categoriile AM, A1 sau B1, dupa caz.

 Pentru a conduce pe drumurile publice aceleasi tipuri de autovehicule, dotate cu motoare a caror viteza depaseste 45 km/h iar capacitatea cilindrica este mai mare de 50 cmc, conducatorul trebuie sa posede permis de conducere categoria A sau B, dupa caz.

 Atentie! Toate caile rutiere sunt considerate drumuri publice cu exceptia celor inchise circulatiei publice si care sunt semnalizate la intrare cu inscriptii vizibile in acest sens.

ATV-urile, mopedele, scuterele sunt supuse inmatricularii sau inregistrarii pentru a putea circula pe drumurile publice. Acestea trebuie sa aiba asigurare obligatorie de raspundere civila si inspectie tehnica periodica valabile.

Minorilor le este interzis sa conduca un astfel de autovehicul pe drumurile publice, cu exceptia celor care au implinit varsta de 16 ani si poseda permis categoriile A1, B1, AM, dupa caz.

Pentru a fi in siguranta, conducatorii acestor autovehicule trebuie sa poarte echipament de protectie (casca omologata, imbracaminte cu elemente fluorescent-reflectorizante).

Se interzice conducatorilor sa transporte pe astfel de autovehicule mai multe persoane decat locurile stabilite prin constructie, precum si obiecte voluminoase.

 

Nu va aventurati pe drumurile sau potecile care nu sunt amenajate corespunzator daca nu aveti echipamentul de protectie, experienta si indemanarea necesare!

EXEMPLIFICAM: 

Aseara, in jurul orei 22.40, politistii Biroului Rutier au intervenit la un accident rutier in care a fost implicat un ATV si care a fost sesizat prin 112.  Un barbat de 47 de ani din Bistrita, conducatorul, a avut nevoie de ingrijiri medicale.

Accidentul a avut loc in municipiul Bistrita la intersectia strazilor Valea Castailor cu Valea Boilor, iar in urma verificarilor efectuate, politistii au constatat faptul ca ATV-ul nu este inmatriculat, iar barbatul care l-ar fi condus are permisul anulat. Totodata, rezultatul testarii cu aparatul etilotest a fost 1,21 mg/l alcool pur in aerul expirat si i-au fost recoltate doua mostre biologice de sange in vederea determinarii alcoolemiei.

A fost intocmit dosar penal, iar cercetarile continua pentru conducerea unui vehicul sub influenta bauturilor alcoolice, conducerea unui vehicul fara permis de conducere, conducerea unui vehicul neinmatriculat si vatamare corporala din culpa.         

 

            

 

1 comentariu3003 vizualizări12 august 2021
rss 2.0
rss 2.0