
Activarea parteneriatului politie-scoala-familie, implicarea tuturor categoriilor de adulti sau institutii cu responsabilitati in educatia pentru siguranta copiilor sunt elemente-cheie care sa garanteze desfasurarea procesului instructiv-educativ intr-un mediu sigur pentru elevi si cadrele didactice.
Pentru ca demersurile de informare initiate de politisti si adresate elevilor sa fie consolidate si validate de parinti, este necesar ca acestia sa afle cum pot contribui la cresterea gradului de siguranta al copiilor lor, fie in viata reala, fie in mediul virtual, de la specialisti in domeniu. Pe de alta parte minorii isi petrec o mare parte din timpul zilnic in scoala (prezenta fizica, sau in sistem on-line), iar aceasta, dupa familie, este mediul cel mai important de formare a atitudinilor si comportamentelor copiilor si adolescentilor.
Acestea sunt principalele argumente care au stat la baza demararii de catre politisti a unui proiect de informare cu public-tinta parinti, pentru siguranta elevilor, a copiilor.
Astfel, de la inceputul anului scolar curent, pana la sfarsitul semestrului I, Biroul Siguranta Scolara din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Bistrita-Nasaud deruleaza activitati in proiectul "Scoala parintilor" , care are drept scop cresterea gradului de informare a parintilor elevilor si cadrelor didactice din scolile judetului Bistrita-Nasaud, in vederea educarii unor comportamente care sa reduca riscul de victimizare a elevilor in mediul scolar.
Principalii parteneri institutionali cu atributii in domeniul sigurantei scolare in acest demers informativ sunt Inspectoratul Scolar Judetean Bistrita-Nasaud, Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala Bistrita-Nasaud, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bistrita-Nasaud, Agentia Nationala Antidrog- Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Bistrita-Nasaud, Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane - centrul Regional Cluj , componenta de proiecte educationale a ONG-ului de tineret POV 21 Bistrita-Nasaud.
Politistii Biroului Siguranta Scolara, impreuna cu reprezentanti C.P.E.C.A. BN sau A.N.I.T.P. au participat pana in prezent la sedinte organizate de scoli din judet cu comitetele de parinti, atat in format face-to-face, cat si la intalniri on-line, cu parinti sau cadre didactice. In functie de evolutia pandemiei SARS-Cov2, activitatile din proiect vor continua pana in luna martie a anului viitor. Temele care vor fi abordate in cadrul acestor activitati sunt violenta scolara, bullyingul, cyberbullyingul, siguranta in mediul on-line, siguranta pe drumul de acasa-spre/ de la scoala, siguranta bunurilor personale, raspunderea penala a minorilor, prevenirea traficului si consumului de droguri, prevenirea traficului de persoane.
![]() | ![]() |
0 comentarii | 3304 vizualizări | 29 octombrie 2021 |