Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politie Miercuri 28 Septembrie 2022 - 14587
25 mai - Ziua Internationala a Copilului Disparut si Exploatat Sexual.

7.572 de sesizari, privind disparitiile de copii au fost rezolvate de politistii structurilor de investigatii criminale, in perioada aprilie 2021 - aprilie 2022. De asemenea, specialistii in prevenirea criminalitatii au desfasurat peste 4.000 de activitati, in cadrul campaniilor de prevenire a disparitiilor  de minori.  In perioada 30.04.2021 - 20.04.2022, la nivelul Politiei Romane, au fost inregistrate 7.577 de sesizari privind disparitiile de copii, in aceste cauze fiind dispusa cautarea, atat la nivel national, cat si la nivel international. Dintre aceste sesizari, 259 se refereau la copii cu varste pana la 10 ani,  2.003 cu varsta cuprinsa intre 10-14 ani si 5.315 minori mai mari de 14 ani. Mentionam ca numarul sesizarilor nu reprezinta numarul copiilor disparuti, deoarece acelasi copil poate fi semnalat de mai multe ori intr-un interval de timp ca fiind disparut.

 Majoritatea copiilor disparuti sunt gasiti de politisti in primele 24-48 de ore de la primirea sesizarii. Astfel, in perioada de referinta, au fost rezolvate 7.572 de sesizari.

 Totodata, de la declansarea razboiului in Ucraina, Asociatia Telefonul Copilului a fost informata de Missing Children Europe si de organizatia neguvernamentala ucraineana Magnolia in legatura cu disparitia unor copii ucraineni. Cazurile semnalate au fost transmise catre Politia Romana, conform parteneriatului incheiat intre cele doua entitati, iar cei trei copii au fost identificati pe teritoriul Romaniei, aflandu-se acum in siguranta.

 De asemenea, prin structurile de cercetare si prevenire a criminalitatii, au fost desfasurate peste 4.000 de activitati preventive, in cadrul campaniilor de prevenire a disparitiilor de copii, la nivel national.

 "Mami, tu stii unde este copilul tau?, Sarbatorile se petrec in familie si Impreuna pentru siguranta copiilor" sunt doar cateva slogane prin intermediul carora politistii specializati in prevenirea criminalitatii s-au intalnit cu peste 150.000 de copii beneficiari si 50.000 de adulti (parinti, bunici, tutori legali sau cadre didactice).

 Obiectivele campaniilor de prevenire au urmarit constientizarea minorilor asupra riscurilor la care se expun atunci cand pleaca de acasa ori din centrele de ocrotire si informarea parintilor si tutorilor legali despre necesitatea mentinerii unei relatii stranse cu copiii si a unei bune comunicari pentru rezolvarea divergentelor si problemelor specifice varstei lor.

 De asemenea, la nivelul Institutului de Cercetare si Prevenire a Criminalitatii a fost realizat Studiul privind disparitiile de minori: o viziune tripartita asupra plecarilor voluntare, care a imbinat analiza statistica a datelor inregistrate la nivelul Directiei de Investigarea a Criminalitatii, coroborat cu partea de ancheta sociala pe baza de interviu, in vederea conturarii unei viziuni de interior asupra acestor fapte. In acest sens, au fost realizate interviuri cu reprezentantii tuturor actorilor institutionali implicati in cazuistica: politisti, lucratori din centrele de ocrotire si protectie, respectiv D.G.A.S.P.C. (psihologi, asistenti maternali, manageri de caz), respectiv minori cu recurenta in ceea ce priveste parasirea acestor centre. 

 Conform studiului mentionat, printre cauzele generale care au dus la inregistrarea disparitiilor,  se regasesc: lipsa de atentie sau de interes/neglijare fata de nevoile copilului aflat in dezvoltare, astfel incat copiii se simt nedoriti sau ignorati; lipsa de control a situatiei scolare a copiilor, in ceea ce priveste frecventa la cursuri si interesul pentru studiu aratat de copii; rigiditatea regulilor de convietuire, lipsa de comunicare in familie sau in central de ocrotire, modele de comportament disfunctionale receptate, lipsa interesului pentru studii, practicarea cer…

 

.

 

Update: Tanarul a fost arestat pentru 30 de zile si a fost introdus in Centrul de Retinere si Arestare Preventiva a I.P.J. Bistrita-Nasaud.

Cercetarile sunt continuate de catre politistii Biroului de Investigatii Criminale din cadrul Politiei municipiului Bistrita.

0 comentarii1981 vizualizări25 mai 2022
rss 2.0
rss 2.0