Politia Romana, prin Institutul National de Criminalistica, deruleaza in aceasta perioada proiectul ‚,Schimb de cunostinte si bune practici intre actorii relevanti de la nivel national si international implicati in lupta impotriva infractiunilor financiare ce afecteaza bugetul UE". Proiectul este finantat de Comisia Europeana prin Programul Hercule III 2020 - Componenta Conferinte, ateliere de lucru si seminarii, derulandu-se in perioada ianuarie 2021 - septembrie 2022 si are un buget de 136.157,50 de euro, dintre care 108.926 de euro reprezinta finantarea Uniunii Europene.
Proiectul isi propune sa contribuie la intarirea capacitatii structurilor Politiei Romane de investigare si administrare a probatoriului judiciar, prin cresterea nivelului de pregatire a specialistilor, in scopul combaterii infractiunilor de frauda si a altor activitati ilicite ce pot afecta interesele financiare ale Uniunii Europene.
Conform graficului de implementare al proiectului, in perioada 2 mai - 1 iulie 2022, au fost desfasurate, la nivel regional, 9 sesiuni de instruire pentru specialistii cu competente in domeniul prevenirii si combaterii fraudei si a altor infractiuni conexe, respectiv specialisti criminalisti, ofiteri de investigare a criminalitatii economice, precum si alti profesionisti implicati in procesul judiciar (procurori, judecatori etc.).
Cele noua activitati de pregatire au fost organizate in Bucuresti, Ploiesti, Timisoara, Brasov, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Suceava si Constanta, reunind peste 180 de practicieni din toate judetele Romaniei, implicati in investigarea infractiunilor de natura economico-financiara si examinarea mijloacelor de proba in legatura cu acestea. Inspectoratul de Politie Judetean Bistrita-Nasaud a fost reprezentat de catre trei ofiteri de politie din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice si Serviciului Criminalistic.
Pe durata celor 5 zile de instruire, experti ai Institutului National de Criminalistica si specialisti din cadrul Directiei de Investigare a Criminalitatii Economice au prezentat si dezbatut aspecte de interes privind tendintele actuale ale criminalitatii economico-financiare, precum si metode, tehnici si instrumente moderne de lupta impotriva fenomenului infractional ce afecteaza interesele financiare ale UE.
Totodata, activitatile de pregatire au vizat cresterea constientizarii in randul actorilor implicati in lupta impotriva criminalitatii economice cu privire la riscurile cauzate de fenomenul infractional, printr-o mai buna intelegere a cadrului legal aplicabil domeniului de referinta si punerea in aplicare a prevederilor acestuia, la nivel national, intr-un mod uniform si coerent
Proiectul se va incheia prin organizarea si desfasurarea unei conferinte internationale in Bucuresti, in luna septembrie 2022, ce va promova schimbul de experienta si bune practici intre autoritati relevante de aplicare a legii la nivel UE si non-UE, in domeniul combaterii neregulilor frauduloase care afecteaza bugetul integrat al Uniunii Europene.
_________________
Acest proiect este finantat de Comisia Europeana prin Programul Hercule III. Continutul acestei publicatii reflecta punctul de vedere al autorului si este in exclusiva responsabilitate a acestuia. Comisia Europeana nu isi asuma nicio raspundere cu privire la daunele suferite privind utilizarea datelor continute de aceasta.
0 comentarii | 7 vizualizări | 12 iulie 2022 |