Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politie Marti 09 August 2022 - 14587
Conducator auto oprit pentru control, drugtest pozitiv pentru 2 substante psihoactive.

Oamenii legii atrag atentia asupra pericolului la care se expun cei care conduc dupa ce au consumat substante psihoactive, dar si la care ii expun pe ceilalti participanti la trafic! Consumul de substante psihoactive influenteaza comportamentul conducatorilor de autovehicule, afecteaza capacitatea de a conduce, diminueaza reflexele, acestia nemaiputand fi stapani pe propriile miscari si evita obstacolele aparute in cale.

Totodata, conducatorul unui vehicul care a consumat substante psihoactive poate deveni agresiv, trecand foarte usor de la o stare calma la una de nervozitate, in cele mai multe cazuri, finalitatea fiind producerea unui eveniment rutier, uneori cu consecinte deosebit de grave.

 

 Conform deciziei Curtii Constitutionale, la testarea cu Drug Test si analizele toxicologice,  nu este relevanta concentratia si nu exista un nivel al concentratiei minime de astfel de substante in organism.  Rezultatele pot fi pozitive dupa mai mult timp de la consumul propriu-zis, fiind cunoscut faptul ca mare parte dintre substantele psihoactive au o remanenta in organism de la cateva zile pana la cateva luni de la ultima expunere, in functie de intensitatea si frecventa utilizarii.

 

Testarea cu Drug Test se face din saliva, acesta putand detecta 6 tipuri de droguri. Daca la testarea cu acest aparat, rezultatul a fost pozitiv, persoana va fi condusa la spital pentru recoltarea de mostre biologice care vor stabili cu exactitate substanta psihoactiva.

 

De asemenea, conform  Art. 336 din Codul Penal, risca inchisoarea de la 1-5 ani sau amenda.

 

 (1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere de catre o persoana care, la momentul prelevarii mostrelor biologice, are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani sau cu amenda. 

 

   (2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si persoana, aflata sub influenta unor substante psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere. 

 

 

In noaptea de 2/3 august a.c., in jurul orei 03.40,politistii Biroului Rutier au depistat si oprit in trafic, pentru control, un autoturism care circula pe o strada din Bistrita. La volan a fost identificat un tanar de 20 de ani, din Bistrita Bargaului.

 

Conducatorul auto a fost testat cu aparatul drugtest 5000, rezultatul fiind pozitiv in cazul substantelor Cannabis-5 si Metamfetamina. Ulterior, a fost condus la spital, unde i-au fost prelevate mostre biologice in vederea determinarii cu exactitate a substantelor consumate.

 

In cauza a fost intocmit dosar penal, iar cercetarile continua de catre politistii Biroului Rutier sub aspectul savarsirii infractiuni de conducerea unui autovehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante.

 

0 comentarii966 vizualizări03 august 2022
rss 2.0
rss 2.0