Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politie Joi 01 Iunie 2023 - 14587
SECURITATE CIBERNETICA.

De la inceputul acestui an, Politia Romana a adoptat drept prioritate nationala prevenirea criminalitatii informatice. Acesta este un domeniu aflat in permanenta evolutie, cu o rata foarte rapida de diversificare si dezvoltare. Odata cu expansiunea tipurilor de dispozitive care fac posibila accesarea internetului,  a numarului de utilizatori, scaderea mediei de varsta a utilizatorilor, au crescut in mod exponential si riscurile de victimizare.

 Activitatile desfasurate de politistii de prevenire au drept scop permanent cunoasterea de catre populatia judetului Bistrita-Nasaud a principalelor masuri de siguranta in mediul on-line . Cunoscut fiind faptul ca cei mai activi in mediul on-line sunt tinerii, copiii, pe parcursul acestei luni, Compartimentul de Analiza si Prevenire a Criminalitatii a intensificat activitatile de informare preventiva, avandu-i drept public-tinta. Aceasta si in contextul in care octombrie este Luna Europeana a Securitatii Cibernetice (#cybersecuritymonth).

 In aceasta saptamana au fost organizate mai multe intalniri cu tinerii din cadrul Colegiului Tehnic "INFOEL" Bistrita si din cadrul Liceului cu Program Sportiv Bistrita, ocazie cu care un specialist in siguranta on-line le-a explicat acestora modul de propagare a atacurilor cibernetice, masurile de precautie necesar a fi luate, precum si ce trebuie facut in cazul in care am devenit victima unui atac de tip phishing. De informatii si materiale preventive au beneficiat cu aceasta ocazie aproximativ 150 de tineri.

 Totodata, continua activitatile de informare privind siguranta on-line,  dedicate celor mici, in campania nationala "Eroii Internetului".

 Politistii de prevenire va recomanda sa aveti in vedere faptul ca nu doar emailurile pot face parte dintr-un atac de tip #phishing. Apelurile telefonice sau mesajele de tip SMS de la numere necunoscute obisnuite sau de 4 cifre pot fi si ele metode de propagare a mesajelor-capcana!

 

RECOMANDARI:

 Nu raspundeti si nu faceti click pe linkul primit in aceste feluri! Scopul acestora este de a va sustrage datele personale, sau de a va infecta dispozitivul cu un software malitios!

 Daca primiti apeluri telefonice dubioase, inchideti imediat si nu furnizati date sensibile!

 De asemenea, pentru protejarea conturilor dumneavoastra de pe retelele de socializare, activati autentificarea in doi factori (2FA) din setarile contului!

 Atentie la corectitudinea gramaticala si de exprimare a textului primit!

 Nu furnizati altor persoane date referitoare la coduri de autentificare sau astfel de linkuri pentru resetarea parolei, chiar daca sunt prieteni sau cunoscuti!

 Accesati site-ul sigurantaonline.ro pentru mai multe informatii preventive!

0 comentarii2450 vizualizări15 octombrie 2022




rss 2.0
rss 2.0