
Politia Romana actioneaza permanent, la nivel national, pentru cresterea gradului de siguranta in scoli, inclusiv pentru reducerea violentei fizice si psihologice (bullying), cu implicarea celorlalte institutii ale statului, cu competente in domeniu.
Prioritatea Politiei Romane in domeniul prevenirii criminalitatii este prevenirea infractiunilor contra persoanei, cu accent pe prevenirea victimizarii categoriilor vulnerabile, in special minori.
In luna septembrie 2022,( in toata Romania) , de la inceputul anului scolar 2022- 2023, au fost sesizate 373 de infractiuni (294 in mediul urban si 79 in mediul rural), dintre care 340 savarsite in incinta unitatilor de invatamant si 33 in zona adiacenta acestora.
Dintre infractiunile sesizate, cele mai multe au fost 232 de lovire sau alte violente (180 in mediul urban si 52 in mediul rural), dintre care 209 in incinta unitatilor de invatamant si 23 in zona adiacenta acestora, 43 de infractiuni de furt (37 in mediul urban si 6 in mediul rural), dintre care 39 in incinta unitatilor de invatamant si 4 in zona adiacenta acestora si 20 de infractiuni de port sau folosire de obiecte periculoase (18 in mediul urban si 2 in mediul rural), toate in incinta unitatilor de invatamant.
Alte 29 de infractiuni constatate, in luna septembrie 2022, au fost 23 de purtare abuziva (22 in incinta unitatilor de invatamant si una in zona adiacenta), 2 de neglijenta in serviciu (ambele in incinta unitatilor de invatamant), una de abuz in serviciu si 3 alte infractiuni, toate in incinta unitatilor de invatamant.
In ceea ce priveste victimele infractiunilor sesizate, din totalul de 330 de persoane, 290 au fost elevi, 14 cadre didactice si 4 apartinatori ai elevilor, iar ca posibili autori ai infractiunilor, din totalul de 321, 285 au fost elevi, 5 cadre didactice si 21 de apartinatori.
De asemenea, in luna septembrie, politistii au intervenit la 94 de apeluri la S.N.U.A.U. 112, dintre care 83 au fost confirmate (68 in mediul urban si 26 in mediul urban), 82 in incinta unitatilor de invatamant si 12 in zona adiacenta acestora si au aplicat 179 de sanctiuni contraventionale, 42 dintre acestea pentru incalcari ale prevederilor Legii nr. 61/1991 pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice.
Pentru cresterea gradului de siguranta scolara, in luna septembrie a anului scolar 2022 - 2023, la nivel national, structurile Politiei Romane, in cadrul a 908 planuri de actiune, au organizat 2.633 de actiuni, dintre care 410 pentru prevenirea si combaterea delincventei juvenile, 306 pe linia absenteismului si abandonului scolar si 1.917 in domeniul rutier.
Institutul de Cercetare si Prevenire a Criminalitatii si Directia Siguranta Scolara, precum si structurile similare de la nivel teritorial au desfasurat activitati preventive atat in scoli, cat si in afara acestora.
Au fost organizate 4.254 de activitati cu caracter informativ - preventiv adresate elevilor, in cadrul orelor de curs la care au fost abordate tematici de natura juridica, din care 1.047 privind prevenirea delicventei juvenile, 986 privind prevenirea infractiunilor comise cu violenta, 804 privind respectarea regimului rutier, 605 despre bullying si cyberbullying, 448 privind prevenirea consumului de droguri, 240 despre infractiunile contra patrimoniului si 124 cu referire la prevenirea traficului de persoane.
Au fost organizate 2.696 de participari la activitati cu caracter educativ - preventiv, dintre care 1.545 de grupuri de lucru tematice cu reprezentantii institutiilor de invatamant, 776 de instruiri ale cadrelor didactice cu privire la prevederile legale in domeniul violentei scolare, 170 de participari la sedintele cu parintii in vederea prezentarii reglementarilor legale in vigoare, precum si a altor aspecte de interes, 205 instruiri ale administratorilor societatilor comerciale care cad sub incidenta prevederilor H.G. nr. 128 din 30 martie 1994 privind unele masuri pentru asigurarea conditiilor de dezvoltare fizica si morala a elevilor si studentilor.
Au fost desfasurate 145 de activitati, in cadrul a 21 de programe aflate in derulare, dintre care 16 pentru prevenirea violentei in unitati de invatamant, 3 pentru prevenirea traficului de persoane si 2 pentru prevenirea consumului si traficului ilicit de droguri si substante interzise.
Totodata, au fost desfasurate 147 de activitati, in cadrul a 30 de proiecte aflate in derulare, dintre care 22 pentru prevenirea violentei in unitati de invatamant, 7 pentru prevenirea consumului si traficului ilicit de droguri si substante interzise si 1 pentru prevenirea traficului de persoane, 147 de activitati fiind desfasurate in cadrul a 21 campanii aflate in derulare, dintre care 11 pentru prevenirea consumului si traficului ilicit de droguri si substante interzise, 7 pentru prevenirea violentei in unitati de invatamant si 3 pentru prevenirea traficului de persoane.
In urma activitatilor desfasurate, politistii au depistat 1.084 de elevi in situatii de risc, dintre care 771 absenteism, 38 abandon scolar, 132 de banuiti de infractiuni si 143 de victime ale infractiunilor.
Au fost efectuate 1.086 de instruiri sau sedinte cu dispozitivele de mentinere a ordinii si sigurantei publice cu privire la evolutia situatiei operative, procedurile de interventie si alte aspecte referitoare la siguranta in unitatile de invatamant, iar 561 de elevi aflati in situatii de risc au fost consiliati.
Politistii au intervenit in cazul producerii a 319 evenimente, fiind sesizate 25 de cazuri de bullying, in 11 dintre acestea efectuandu-se cercetari pentru savarsirea unor infractiuni.
In plus, Politia Romana a abordat prevenirea victimizarii minorilor, in mod constant, ca prioritate nationala de interventie in domeniul prevenirii criminalitatii. Astfel, au fost initiate si implementate, atat la nivel central, cat si regional/local, proiecte, campanii, activitati punctuale in colaborare cu alte institutii guvernamentale si organizatii neguvernamentale pentru a preveni consumul de droguri, discriminarea, agresiunile sexuale si disparitiile de minori.
In acest context, zilnic, politistii cu atributii in domeniu au derulat activitati diverse, adaptate pe categorii de varsta (sesiuni de informare, dezbateri, jocuri, concursuri, workshop-uri etc.) care au avut ca obiectiv constientizarea riscurilor, identificarea problemelor cu care se confrunta acestia si prezentarea unor teme cu caracter educativ - preventiv, analizarea unor cazuri concrete in care copiii si tinerii au fost victime, drepturile copiilor, modalitati de sesizare a abuzurilor si alte elemente de interes.
De asemenea, au fost organizate frecvent intalniri interactive si dezbateri cu adultii responsabili (parinti, tutori si cadre didactice) intalniri periodice cu reprezentanti ai administratiei publice locale pentru analizarea problemelor intampinate si gasirea solutiilor ce se impun.
Un capitol important al tematicii abordate in cadrul activitatilor dedicate acestui grup tinta este reprezentat de siguranta in mediul online, dat fiind ca aceasta este o problema de maxima actualitate si cu incidenta deosebita asupra tinerilor.
Aproximativ 80.000 de copii au fost pregatiti pentru a se apara de riscurile mediului online si au fost derulate, la nivel national, urmatoarele initiative: Campania "Siguranta online" implementata in parteneriat cu DNSC si Asociatia Romana a Bancilor; Proiectul "Eroii Internetului" in parteneriat cu Google Romania si Asociatia Adfaber si Campania destinata sigurantei copiilor in mediul online in cadrul Proiectului RO Cyberex - Perfectionare, cooperare si prevenire in lupta impotriva criminalitatii informatice.
Pentru prevenirea agresiunilor sexuale asupra minorilor, in perioada 16 noiembrie 2021 - 31 mai 2022, s-a derulat, la nivel national, in parteneriat cu Asociatia Telefonul Copilului, campania "Atingeri Nedorite", care a beneficiat de finantare din partea Ambasadei Statelor Unite ale Americii in Romania.
Activitatile au vizat cresterea nivelului de informare a copiilor, parintilor si publicului larg asupra necesitatii implicarii in prevenirea si combaterea acestui tip de abuz, respectiv cresterea gradului de constientizare a efectelor negative ale acestuia.
Aproximativ 40.450 de copii au fost informati in peste 1.700 de actiuni. Acest domeniu a continuat sa fie abordat in intalnirile cu grupurile tinta pentru a creste nivelul de informare in legatura cu posibilele semne ale agresiunilor sexuale in scopul raportarii si stoparii acestor cazuri.
Pentru prevenirea traficului si consumului de droguri, 114.350 de minori au primit informatii in cadrul unei campanii intitulata "Dincolo de aparente" care a vizat atat minorii cat si adultii pe teme legate de legislatie, consecinte si riscuri asociate, precum si institutii unde pot solicita sprijin si consiliere.
Activitatile de prevenire a disparitiilor de minori au avut peste 180.000 de beneficiari minori si adulti. Campania nationala desfasurata pe aceasta linie s-a numit "Sarbatorile se petrec in familie. Tu stii unde este copilul tau?" si a vizat cresterea gradului de constientizare cu privire la riscurile asociate plecarilor voluntare din familie si centrele de protectie.
Pentru prevenirea discriminarii si victimizarii copiilor din medii nefavorabile s-a desfasurat anul acesta, in mai multe judete, pe perioada vacantei de vara, Campania "Sotron", in parteneriat cu Asociatia Ovidiu Ro. Au fost derulate 109 activitati cu 1.370 de minori si 265 de cadre didactice.
Tot pe perioada vacantei, structurile de analiza si prevenirea a criminalitatii au continuat activitatile informativ-preventive in tabere si in atelierele de vara. In Bucuresti, s-a derulat a paisprezecea editie a Programului "Vara pe ulita", la Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti". La nivel national, s-a implementat Campania "Vacanta in siguranta", iar la inceputul scolii a inceput Campania de prevenire "Vacanta s-a terminat. Sunteti pregatiti pentru un nou inceput?", care a avut ca scop cresterea gradului de siguranta al minorilor prin constientizarea parintilor cu privire la potentialele pericole si situatiile vulnerabile la care pot fi expusi copiii acasa, pe strada si in mediul on-line, atunci cand nu sunt supravegheati de adulti.
Pentru cei mai mici scolari, cei din clasele I, se deruleaza de 7 ani Programul national "Scoala Sigurantei Tedi", in parteneriat cu Ministerul Educatiei si Maspex Romania. Realizat pe baza unui concept de responsabilitate sociala, proiectul urmareste cresterea gradului de siguranta a copiilor, prin informarea acestora cu privire la potentiale pericole si, totodata, prin furnizarea de solutii, utilizandu-se metode specifice varstei lor.
Dintre temele abordate au fost prevenirea disparitiilor de copii, siguranta in locuinta, siguranta la locul de joaca si in vacanta, educatia rutiera si siguranta pe Internet.
Activitatile de prevenire si combatere a faptelor antisociale indreptate impotriva minorilor vor continua pe tot parcursul anului scolar, dar si in vacante.
0 comentarii | 126 vizualizări | 06 noiembrie 2022 |