La data de 24 noiembrie a.c., politistii Serviciului de Investigatii Criminale au dispus retinerea, pentru 24 de ore, a unui tanar de 20 de ani, cercetat pentru comiterea infractiunii de evadare. In fapt, in noaptea de 23 spre 24 noiembrie a.c., in jurul orei 04.50, politistii Biroului de Ordine Publica care desfasurau activitati preventive pe raza municipiului Bistrita, l-au observat pe o strada pe tanarul in cauza, iar la momentul in care a vazut politistii, acesta a fugit.
A fost prins si condus la sediul Politiei unde, in urma verificarilor efectuate, s-a constatat faptul ca tanarul era plasat in arest la domiciliu, la o adresa din Bistrita. Ca urmare a celor constatate, politistii au sesizat organele judiciare cu privire la incalcarea obligatiilor stabilite, in vederea inlocuirii masurii.
Cercetarile in acesta caz sunt continuate de catre politistii Serviciului de Investigatii Criminale, urmand ca la finalizarea acestora sa se propuna solutie legala prin unitatea de parchet competenta.
Consumul de alcool la volan are consecinte!
La data de 24 noiembrie a.c., un tanar de 22 de ani din Runcu Salvei a sesizat politistii Sectiei 6 Politie Rurala Nasaud cu privire la faptul ca a fost implicat intr-un accident rutier, soldat cu pagube materiale.
Din primele date, tanarul de 22 de ani in timp ce conducea un autoturism pe Drumul Comunal 41, pe directia Runcu Salvei - Salva, a intrat in coliziune cu un alt autoturism care era condus de un barbat de 34 de ani din Nimigea, care circula din sens opus.
Cei doi conducatori auto au fost testati cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ in cazul tanarului de 22 de ani si de 1,53 mg/l alcool in aerul expirat in cazul barbatului de 34 de ani, acesta fiind ulterior condus la spital pentru recoltarea de probe biologice, in vederea determinarii alcoolemiei.
In cauza a fost intocmit dosar penal, iar politistii Sectiei 6 Politie Rurala Nasaud continua cercetarile in acest caz.
Depistat in flagrant delict, conducand un autoturism cu permis fals
La data de 24 noiembrie a.c., politistii Biroului Rutier au desfasurat activitati de supraveghere si control al traficului rutier. Pe Drumul National 17, in Unirea, politistii au oprit pentru control un autoturism la volanul caruia a fost identificat un barbat de 35 de ani, din Targu-Mures.
La solicitarea politistilor acesta a inmanat alaturi de cartea de identitate un permis de conducere eliberat de catre o autoritate straina cu privire la care exista suspiciuni ca nu este autentic.
In urma verificarilor, politistii au stabilit faptul ca soferul nu detine permis de conducere valabil pentru nicio categorie de vehicule.
Politistii rutieri continua cercetarile in cadrul unui dosar penal intocmit cu privire la infractiunile de fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals si conducerea unui vehicul fara permis de conducere.
.
MASURI DE SIGURANTA LUATE PENTRU ALEGERILE PREZIDENTIALE
Video: https://www.youtube.com/watch?v=qUYXupLFABE
Va multumesc pentru prezenta la aceasta prima declaratie de presa de astazi despre misiunile structurilor Ministerului Afacerilor Interne in legatura cu alegerile prezidentiale.
La acest moment, va pot confirma ca pe parcursul noptii, cat timp cele 314 sectii de vot organizate la nivelul judetului Bistrita-Nasaud s-au aflat sub protectia efectivelor MAI, nu au fost inregistrate incidente, iar in aceasta dimineata toate sectiile au fost predate presedintilor birourilor electorale ale sectiilor de vot cu sigiliile intacte.
Pe parcursul noptii si in cursul zilei de ieri, au fost semnalate 8 sesizari cu privire la posibile incidente electorale, dintre care 2 nu s-au confirmat. Alte 4 sunt in continuare in verificare.
De asemenea, au fost aplicat 3 sanctiuni contraventionale, in valoare de 1.500 de lei. Cele mai multe sesizari au vizat continuarea propagandei electorale.
Reamintesc ca persoana care continua propaganda electorala, dupa incheierea oficiala a campaniei electorale, inclusiv prin intermediul retelelor de socializare, considerate spatiu public, poate fi sanctionata cu amenda cuprinsa intre 1.500 si 4.500 de lei.
Va asiguram ca fiecare sesizare cu privire la incalcarea legii a fost tratata cu impartialitate de angajatii MAI, indiferent de persoanele implicate.
Peste 500 de angajati MAI sunt mobilizati astazi, pentru a asigura desfasurarea in conditii de siguranta a alegerilor.
Peste 200 de efective au ca principala sarcina mentinerea climatului de ordine publica la nivelul intregului judet, in timp ce 314 angajati sunt responsabili cu protectia sectiilor de vot.
In acelasi timp, sunt pregatite echipe care sa asigure interventia si verificarea imediata a sesizarilor privind producerea unor incidente electorale, respectiv comiterea unor contraventii si infractiuni care au legatura cu procesul de vot.
Principalele fapte interzise in ziua votului, precum si pedepsele prevazute de lege, sunt:
• Persoana care continua propaganda electorala sau sfatuieste alegatorii, la sediul sectiilor de votare, sa voteze sau sa nu voteze un anumit candidat, poate primi o amenda cuprinsa intre 1.500 si 4.500 de lei.
• Tot cu amenda cuprinsa intre 1.500 si 4.500 lei poate fi sanctionata persoana care refuza sa se conformeze dispozitiilor presedintelui biroului electoral al sectiei de votare cu privire la asigurarea ordinii in localul de vot si in imprejurimi.
• Nerespectarea dispozitiilor legale privind prezenta altor persoane in cabina de vot se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 4.500 lei si 10.000 lei.
Va reamintesc ca prezenta oricarei persoane in cabinele de vot, in afara celei care voteaza, este interzisa.
Alegatorul care, din motive temeinice, constatate de presedintele biroului electoral al sectiei de votare, nu poate sa voteze singur are dreptul sa cheme in cabina de votare un insotitor ales de el, pentru a-l ajuta. Insotitorul nu poate fi din randul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al sectiei de votare sau al candidatilor
• Comercializarea si consumul bauturilor alcoolice in spatiul de protectie al sectiei de votare, intre orele 7,00 - 21,00 se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 la 4.500 de lei.
• Impiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercitiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani.
• Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau sa nu voteze un anumit candidat se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi. Nu intra in categoria bunurilor interzise cele cu valoare simbolica, inscriptionate cu insemnele unei formatiuni politice.
• Persoana care voteaza fara a avea acest drept, de doua sau mai multe ori sau prin introducerea in urna a mai multor buletine de vot decat are dreptul, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda si interzicerea exercitarii unor drepturi.
• Tot cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda si interzicerea exercitarii unor drepturi, se sanctioneaza utilizarea unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.
• Violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepseste cu amenda, insa atunci cand fapta este comisa de un membru al biroului electoral al sectiei de votare, pedeapsa este inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau amenda si interzicerea exercitarii unor drepturi.
Asa cum stiti, birourile electorale ale sectiilor de votare asigura buna organizare a votarii. Presedintele biroului electoral al sectiei de votare este obligat sa ia masurile necesare pentru ca alegerile sa decurga in bune conditii, precum si masurile de ordine in localul de vot si in jurul acestuia.
In afara de membrii biroului electoral al sectiei de votare, de operatorii de calculator, de persoanele insarcinate cu mentinerea ordinii, candidatii, persoanele acreditate, reprezentantii Autoritatii Electorale Permanente, membrii birourilor electorale ierarhic superioare si personalul tehnic desemnat sa asigure remedierea deranjamentelor sistemelor informatice si de comunicatii utilizate in procesul electoral, nicio alta persoana nu poate stationa in locurile publice din zona de votare sau in localul de vot mai mult decat timpul necesar pentru votare.
Presedintele poate lua masuri ca stationarea unui alegator in cabina de votare sa nu se prelungeasca nejustificat.
Cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in Romania, care voteaza la una dintre sectiile de votare din tara, isi pot exercita dreptul la vot in baza unuia dintre urmatoarele documente: cartea de identitate, cartea electronica de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pasaportul diplomatic, pasaportul diplomatic electronic, pasaportul de serviciu, pasaportul de serviciu electronic, pasaportul simplu electronic, pasaportul simplu temporar si, in cazul elevilor din scolile militare, carnetul de serviciu militar.
Fiecare sesizare cu privire la producerea unor incidente electorale, va fi verificata cu operativitate si profesionalism de echipele MAI, indiferent de persoanele implicate.
Pe parcursul zilei va vom informa periodic cu privire la misiunile si rezultatele activitatilor desfasurate de structurile MAI.
CENTRUL DE COMUNICARE JUDETEAN BISTRITA-NASAUD
0 comentarii | 1589 vizualizări | 25 noiembrie 2024 |