Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politie Joi 01 Iunie 2023 - 14587
Verificari privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani.

 In 26.01.2012, intre orele 06.00-08.00, politistii din cadrul Sectiei 1 Bistrita au organizat o actiune preventiva pe raza localitatii Pintic. Actiunea a vizat  identificarea persoanelor care locuiesc fara forme legale si punerea acestora in legalitate, precum si respectarea prevederilor legale privind detinerea cainilor periculosi, conform OUG nr. 55/2002 privind regimul de detinere al cainilor periculosi sau agresivi.

Cu aceasta ocazie cetatenii care locuiau fara forme legale, care nu aveau documente de identitate sau acestea erau neactualizate au fost consiliati privind procedura de urmat in vederea intrarii in legalitate, iar 7 persoane au fost sanctionate contraventional in baza OUG nr. 97/2005 privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani.

 Astfel de activitati vor continua si in perioada urmatoare pe raza judetului pentru asigurarea  respectarii prevederilor legale.

             Totodata, va reamintim cateva prevederi legale referitoare la actele de identitate ale cetatenilor romani:

  • Furtul actului de identitate trebuie reclamat de catre persoanele fizice si autoritatile publice la unitatea de politie pe raza careia s-a produs, in termen de 24 de ore de la constatare, iar pierderea sau distrugerea documentului, la serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor de la locul de domiciliu sau resedinta.
  • Actele de identitate declarate pierdute, distruse sau furate sunt nule de drept;
  • Persoana care a gasit un act de identitate, indiferent cine este titularul acestuia, este obligata sa il depuna ori sa il trimita, in 24 de ore, la cea mai apropiata unitate de politie sau la cel mai apropiat serviciu public comunitar de evidenta a persoanelor.
  • Actul de identitate declarat pierdut sau furat, care a fost ulterior gasit de titular, trebuie predat in termen de 48 de ore la serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor unde a fost declarat evenimentul.
  • Este interzisa darea, primirea sau solicitarea actului de identitate drept garantie pentru prestarea unor servicii, pentru incredintarea unor bunuri si valori, pentru plata datoriilor sau in alte scopuri, de catre persoanele neautorizate.
0 comentarii2639 vizualizări27 ianuarie 2012
rss 2.0
rss 2.0