Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politie Joi 01 Iunie 2023 - 14587
Persoana cazuta pe trotuar - a decedat.

 In 14.05.2012, ora 17.51, a fost sesizat faptul ca in Bistrita, Piata Decebal, se afla o persoana de sex masculin cazuta pe trotuar. La fata locului a fost identificat P. Radu de 66 ani din Bistrita, care desi a fost supus manevrelor de resuscitare de catre echipajul din ambulanta, a decedat.

Medicul sau de familie urmeaza sa elibereze certificat constatator al decesului.

 

 

 

 

                                                                                                                                        

 

 

Campania M.A.I. de informare si constientizare "Mita si votul ilegal inseamna inchisoare!"

 In cadrul acestei campaniei, la nivelul M.A.I. au fost realizate mai multe materiale promotionale (materiale tiparite: 85.000 de afise si 400.000 de pliante fluturasi; un spot audio tv cu durata de 19 secunde, un spot radio cu durata de 24 de secunde) si a fost operationalizat site-ul propriu www.votlegal.mai.gov.ro .

Ministerul Administratiei si Internelor adreseaza invitatia mass-media si societatii civile de a se alatura si de a sustine demersul institutional de informare si constientizare a cetatenilor cu privire la sanctiunile prevazute de lege in cazul votului ilegal si al mitei electorale si multumeste celor care au raspuns deja solicitarii Ministerului de a transmite mesajul de interes public general catre cetateni.  

 MITA - repere legislative

- "promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase in timpul campaniei electorale, precum si in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau sa nu voteze o anumita lista de candidati ori un anumit candidat pentru functia de primar, consilier sau de presedinte al consiliului judetean, precum si primirea acestora de catre alegatori".

Cum se pedepseste: inchisoare de la 6 luni la 5 ani (reprezinta infractiuni).

 VOTUL  ILEGAL - repere legislative

-         alegatorul voteaza de mai multe ori in ziua alegerilor (votul multiplu);

-         alegatorul se inscrie de mai multe ori pe listele electorale (definirea listelor electorale permanente, suplimentare si complementare, cf. Legii electorale, art 19 - 22);

-         alegatorul isi exercita dreptul la vot in alta zona (comuna, orasul, municipiul) decat cea in care isi are domiciliul;

-         cetateanul voteaza fara a avea drept de vot (cine are dreptul sa voteze: cetatenii romani care au implinit varsta de 18 ani sau care implinesc 18 ani pe data de 10 iunie 2012 - art 3 (1), cetatenii Uniunii Europene cu domiciliul sau resedinta in Romania, cetatenii romani care si-au stabilit resedinta in alta unitate administrativ teritoriala cu cel putin 3 luni inainte de data alegerilor - se inscriu pe listele suplimentare - art 3, (4) )

-         debilii sau alienatii mintal, pusi sub interdictie, precum si persoanele lipsite de drepturile electorale pe durata stabilita prin hotarare judecatoreasca definitiva nu au drept de vot (art. 5);

Cum se pedepseste: inchisoare de la 6 luni la 5 ani (constituie infractiuni).

 Si tentativa se pedepseste cu inchisoare !

 0 comentarii2737 vizualizări15 mai 2012
rss 2.0
rss 2.0