Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politie Joi 25 Aprilie 2024 - 14587
FII UN OM INFORMAT SI VOTEAZA LEGAL LA REFERENDUM !

In contextul derularii campaniei electorale pentru referendumul din 29 iulie a.c., pentru prevenirea oricaror incidente pe timpul procesului electoral, Centrul Judetean de Comunicare Bistrita-Nasaud va informeaza cu privire la principalele prevederi in vigoare. In perioada 6-28 iulie se deruleaza campania electorala in contextul referendumului din 29 iulie a.c. Activitatile se desfasoara in baza Legii nr. 3 din 2000 modif. privind organizarea si desfasurarea referendumului.

 Ministerul Administratiei si Internelor dispune masuri pentru mentinerea si asigurarea ordiniii si linistii publice pe intreaga perioada electorala si in mod deosebit in ziua votarii, precum si in zilele ce premerg si succed acestei zile. 

 Ca reprezentanti ai autoritatilor de aparare si implementare a legii, lucratorii M.A.I. au datoria de a constata, de a (se) sesiza (din oficiu sau la sesizare) si de a contracara orice fapta care se constituie in contraventie sau infractiune.

 In acest sens, pentru prevenirea oricaror incidente pe timpul procesului electoral, va informam cu privire la principalele prevederi in vigoare, conform Legii nr. 3/2000 modif.

 Astfel, constituie infractiuni:

"Art. 52 - (1) Impiedicarea prin orice mijloace a liberului exercitiu al dreptului de a participa la referendum se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea unor drepturi. (2) In cazul in care prin fapta

prevazuta la alin. (1) s-a pricinuit o vatamare a integritatii corporale sau a sanatatii, care necesita pentru vindecare ingrijiri mai mult de 60 de zile sau care a produs vreuna dintre urmatoarele consecinte: pierderea unui simt sau organ, incetarea functionarii acestora, o infirmitate permanenta fizica ori psihica, slutirea, avortul ori punerea in primejdie a vietii persoanei, pedeapsa este inchisoarea de la 3 ani la 10 ani.    

 Art.  54  - (1) Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori de alte foloase in scopul de a determina alegatorul sa voteze sau sa nu voteze in cadrul referendumului se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.

 (2) Pedeapsa prevazuta la alin. (1) se aplica si persoanei care voteaza fara a avea drept de vot ori alegatorului care voteaza de mai multe ori in ziua referendumului.

Art.55- (1) Tiparirea si utilizarea de buletine de vot false, introducerea in urna a unui numar suplimentar de buletine decat cele votate de alegatori sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale se pedepsesc cu inchisoare de la 2 ani la 7 ani.

        

Tentativa la aceste fapte se pedepseste ! 

 

*****

 

SPUNE NU TURISMULUI ELECTORAL!

VOTUL MULTIPLU POATE FI DEPISTAT!

 Autoritatile au prevazut masuri pentru a depista fraudele electorale, iar cetatenii care savarsesc asemenea fapte vor suporta rigorile legii!

 Astfel, Legea nr. 3/2000 modif. privind organizarea si desfasurarea referendumului prevede termenul de 60 de zile de la data referendumului, in care Biroul Electoral Central va inainta Autoritatii Electorale Permanente copiile listelor electorale permanente, respectiv tabelele electorale utilizate in cadrul sectiilor de votare.

   Acestea vor fi verificate in vederea depistarii eventualelor voturi multiple si vor sesiza organele de urmarire penala in cazul persoanelor care au votat de mai multe ori!

 

*****

 

In scopul asigurarii unei informari corecte si echidistante a mass-media si a cetatenilor in perioada premergatoare si pe timpul desfasurarii referendumului din 29 iulie a.c. cu privire la activitatea structurilor Ministerului Administratiei si Internelor din judetul Bistrita-Nasaud a fost reactivat Centrul Judetean de Comunicare, cu urmatoarele date de contact:  Bistrita, str. Nicolae Balcescu, nr. 1-3, telefon 0263/203105, fax 0263/232062, e-mail: centruldecomunicarebistritanasaud@mai.gov.ro. Din Centrul Judetean de Comunicare fac parte purtatorii de cuvant/ ofiteri de presa din cadrul I.P.J, I.J.J, I.S.U. si Institutiei Prefectului.

 Acesta va comunica date si informatii, ori de cate ori situatia va impune, legat de activitatile structurilor MAI din judet, desfasurate potrivit competentelor legale, pentru a se asigura desfasurarea in conditii de legalitate a procesului electoral.

 

 

 

 

 

0 comentarii2716 vizualizări13 iulie 2012




rss 2.0
rss 2.0