
Lucratorii din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie desfasoara activitati de promovare a campaniei Ministerului Administratiei si Internelor sub sloganul "Voteaza legal! Mita si votul ilegal inseamna inchisoare!". In inceputul acestei saptamani, politistii au desfasurat actiuni pe raza municipiului Bistrita in zone cu aflux mare de cetateni pentru ca mesajul campaniei sa ajunga la cat mai multe persoane. Lucratorii din cadrul Politiei de proximitate si Compartimentului de Relatii Publice au discutat cu cetatenii despre prevederile legale in contextul referendumului si consecintele nerespectarii acestora. Trecatorii au fost informati ca promisiunea, oferirea sau darea de bani ori de alte foloase in scopul de a determina alegatorul sa voteze sau sa nu voteze in cadrul referendumului, dar si votul multiplu sau fara drept reprezinta infractiuni prevazute cu inchisoarea de la 6 luni la 5 ani. Atat tentativa, cat si instigarea la savarsirea unor astfel de fapte sunt pedepsite de lege.
De asemenea, li s-a explicat ca fapta unei persoane de a impiedica prin orice mijloace liberul exercitiu al dreptului de a participa la referendum constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea unor drepturi.
Politistii le-au inmanat cetatenilor peste 200 de pliante cu mesaje preventive si i-au indrumat sa sesizeze la numarul unic 112 incalcarea legislatiei electorale.
Afisele campaniei "Voteaza legal!" au fost postate la ghiseele si in zonele de acces pentru public din cadrul institutiilor si autoritatilor publice locale, la unitati sanitare, dar si in statiile C.F.R. si autogari si in magazinele din zona centrala.
In total, pe raza judetului sunt distribuite peste 800 de afise si 4000 de pliante cu mesaje preventive pentru promovarea respectarii legislatiei privind referendumul si informarea corecta a cetatenilor.
*****
Ministerul Administratiei si Internelor dispune masuri pentru mentinerea si asigurarea ordiniii si linistii publice pe intreaga perioada electorala si in mod deosebit in ziua votarii, precum si in zilele ce premerg si succed acestei zile.
Politistii din judetul Bistrita-Nasaud vor asigura protectia a 144 de sectii de votare, in total existand 313 de sectii in judet in 293 locatii. Alte 82 de sectii vor fi pazite de angajatii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, in timp ce jandarmii asigura protectia a 80 de sectii, iar angajatii Politiei Transporturi Feroviare si Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea Pasapoartelor a 4, respectiv 3 sectii de votare.
Politistii specializati in combaterea criminalitatii organizate va recomanda sa fiti mai atenti la copiii minori in perioada vacantei de vara.
Avand in vedere ca in perioada Sezonului Estival 2012 este posibila aparitia unor infractiuni pe linia traficului de persoane si/sau minori, recomandam cetatenilor o atentie sporita in supravegherea copiilor minori, cunoasterea exacta a locurilor frecventate, a localitatilor in care acestia isi petrec timpul liber, a persoanelor cu care minorii intra in contact direct sau prin intermediul mijloacelor de comunicare (telefon, internet, etc) si a altor posibile situatii care pot favoriza aparitia faptelor din sfera traficului de persoane si/sau minori!
Atunci cand se constata aparitia unei astfel de situatii, sfatuim populatia sa anunte organele de politie competente si in functie de gradul de pericol generat, se poate apela numarul unic de urgenta 112.
In cazul in care sunt identificate persoane suspecte cunoscute cu preocupari infractionale pe linia traficului de persoane sau care sunt pe cale sa comita o fapta din sfera traficului de persoane si/sau minori, ca prima masura este indicat sa se incerce retinerea unor detalii cum sunt semnalmentele persoanei in cauza sau numarul de inmatriculare, tipul si culoarea autoturismului utilizat, numere de telefon utilizate de acesta.
Serviciul de Combatere a Criminalitatii Organizate Bistrita-Nasaud.
ATENTIE LA POSIBILE BANCNOTE FALSE!
In perioada sezonului estival este posibila aparitia unor fapte de plasare intentionata de moneda falsificata. Atunci cand se constata aparitia unei astfel de situatii, anuntati Politia!
Avand in vedere ca in perioada sezonului estival 2012 este posibila aparitia unor fapte de plasare intentionata de moneda falsificata, atat euro (in cadrul unor operatiuni de schimb valutar sau a unor tranzactii intre persoane fizice), cat si lei (in zone aglomerate de tipul targurilor, oboarelor, garilor, autogarilor si comertului ambulant stradal precum si la anumite societati comerciale de tipul celor cu vanzare cu amanuntul - S.R.L sau A.F.), recomandam cetatenilor o atentie sporita in realizarea tranzactiilor in numerar. Atunci cand se constata aparitia unei astfel de situatii, sfatuim populatia sa anunte organele de politie competente si in functie de gradul de pericol generat, se poate apela numarul unic de urgenta 112!
Falsurile la moneda nationala, in cele mai multe situatii, sunt realizate pe suport hartie cerata imitand suportul polimer original, avand ca elemente de siguranta imitate - firul de siguranta care este doar imprimat si nu are o prezenta fizica si fereastra transparenta care in multe situatii este pictata manual pe suport din bande adeziva transparenta.
In cazul bancnotelor euro elementele de siguranta care sunt imitate sunt firul de siguranta care este doar imprimat si nu are o prezenta fizica, holograma care nu este tridimensionala, imprimarea in relief fiind imitata prin stantate dinspre revers inspre avers, sau prin depunerea de lac incolor si striere. De asemenea se constata tendinta imitarii elementelor vizibile sub lumina ultravioleta, insa in cazul bancnotelor euro false aceste elemete vor avea doar culoarea verde fosforescent, nefiind multicolore-asa cum este cazul bancnotelor autentice.
Unul dintre modurile de operare recent intalnite in randul plasatorilor de bancnote false este punerea in circulatie la vanzarea/cumpararea de autoturisme second-hand sau pentru piese/dezmembrarii ca urmare a unor anunturi prin presa sau internet.
In cazul in care sunt identificate persoane suspecte pe linia plasarii de bancnote falsificate, ca prima masura este indicat sa se incerce retinerea unor detalii cum sunt semnalmentele persoanei in cauza sau numarul de inmatriculare, tipul si culoarea autoturismului utilizat, numere de telefon utilizate de acesta.
Serviciul de Combatere a Criminalitatii Organizate Bistrita-Nasaud
![]() | ![]() | ![]() |
0 comentarii | 2660 vizualizări | 25 iulie 2012 |