
In acest sfarsit de saptamana, politistii s-au intalnit cu cetatenii din mediul rural pentru a discuta despre prevederile legale in contextul alegerilor parlamentare din 9 decembrie a.c. si despre consecintele nerespectarii acestora.
Astfel, politistii au fost prezenti in 17 noiembrie in piata agroalimentara din Rodna, dar si in Maieru, Anies si Valea Vinului unde au inmanat pliantele cu mesajul campaniei pentru prevenirea infractiunilor electorale, "Tu decizi! Voteaza legal!".
Cetatenii au fost informati ca promisiunea, oferirea sau darea de bani ori de alte foloase in scopul de a determina alegatorul sa voteze sau sa nu voteze, precum si primirea acestora, in acelasi scop, constituie infractiuni pedepsite cu inchisoare.
Politistii le-au inmanat cetatenilor peste 300 de pliante cu mesaje preventive si i-au indrumat sa sesizeze la numarul unic 112 incalcarea legislatiei electorale.
De asemenea, afisele campaniei "Tu decizi! Voteaza legal!" au fost postate la ghiseele si in zonele de acces pentru public din cadrul institutiilor si autoritatilor publice locale, la unitati sanitare, autogari si in magazinele din zone centrale.
Politistii din cadrul Biroului Politie Transporturi au discutat cu calatorii despre bunurile a caror oferire si primire constituie mita electorala si au postat afisul campaniei in principalele statii CFR din judet.
In total, pe raza judetului sunt distribuite peste 800 de afise si 6000 de pliante cu mesaje preventive pentru informarea, prevenirea si constientizarea cetatenilor romani cu drept de vot asupra sanctiunilor aplicate in cazul nerespectarii legislatiei electorale in vigoare.
****
Centrul Judetean de Comunicare Bistrita-Nasaud reaminteste ca potrivit Ordonantei de Urgenta privind modificarea art.55 al Legii nr. 35/2008, promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau sa nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat, precum si primirea acestora de catre alegator, in acelasi scop, constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani. Tentativa se pedepseste.
Prin bunuri interzise in sensul legii se intelege acele obiecte care au valoare economica peste suma de 10 lei fara TVA, precum si marfuri de utilitate alimentara precum alimente, bauturi alcoolice sau nealcoolice, produse din tutun sau marfuri nealimentare.
Nu intra in categoria bunurilor prevazute la aliniatul precedent materialele si obiectele de propaganda electorala, precum: afise, pliante, carti postale, calendare, caiete, ilustrate, pixuri, brichete, chibrituri, insigne, ecusoane, dvd-uri, fanioane, steaguri, cani, pungi, tricouri, sepci, esarfe, fulare, veste, fesuri, manusi, pelerine, jachete, inscriptionate cu insemnele electorale ale formatiunilor politice sau ale candidatilor care participa la alegeri.
Sunt exceptate de la primul aliniat si alte obiecte de propaganda electorala, inscriptionate cu insemnele electorale ale formatiunilor politice sau ale candidatilor care participa la alegeri, a caror valoare nu depaseste 10 lei fara TVA pentru fiecare articol, fara ca aceste bunuri sa poata fi alimente, bauturi alcoolice sau nealcoolice ori produse din tutun.
De asemenea, reprezinta infractiuni si:
· Impiedicarea prin orice mijloace a liberului exercitiu al dreptului de vot sau de a fi ales constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea unor drepturi. Tentativa se pedepseste.
· Fapta unei persoane de a vota fara a avea drept de vot ori de a vota de doua sau mai multe ori in ziua alegerilor constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani. Tentativa se pedepseste.
· Introducerea in urna a unui numar suplimentar de buletine de vot decat cele la care are dreptul un alegator constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani. Tentativa se pedepseste.
· Atacul prin orice mijloace asupra localului sectiei de votare, furtul urnei sau al documentelor electorale constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 2 la 7 ani, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava. Tentativa se pedepseste.
![]() | ![]() |
0 comentarii | 2639 vizualizări | 21 noiembrie 2012 |