Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politie Vineri 19 Aprilie 2024 - 14587
NU-TI SCAPA CASA DIN OCHI!

Politistii bistriteni si Groupama Asigurari lanseaza o noua campanie de prevenire a furturilor din locuinte, prin organizarea unui PUNCT DE INFORMARE pe str. Liviu Rebreanu din municipiul Bistrita luni, 20 mai, incepand cu orele 13.00. Campania "Nu-ti scapa casa din ochi!" va fi lansata la nivel local in data de 20 mai, prin organizarea unui PUNCT DE INFORMARE pe str. Liviu Rebreanu din municipiul Bistrita (zona pietonal incepand cu orele 13.00 ), in colaborare cu sucursala Groupama Bistrita. Ofiterii de prevenire, politistii de proximitate si elevii voluntari ai politiei vor distribui materiale preventive si ii vor sfatui pe trecatori  sa adopte o conduita precauta.

Pe durata campaniei, politistii si-au propus sa discute cu proprietari de locuinte, cu administratori de asociatii de locatari, sa fie prezenti in zone cu aglomerari de locuinte  sau la case izolate. Vor distribui materiale preventive si clientilor magazinelor care comercializeaza materiale de constructii, mobila, ambient si amenajari pentru locuinte.

In judetul nostru, peste 1000 de locuitori din mediul urban vor primi in posta scrisori cu recomandari preventive din partea Politiei Romane.

In acelasi demers preventiv se inscrie si targul EXPO SECURITY- Salonul Expo Casa, organizat in colaborare cu Camera de Comert si Industrie si firme de paza si protectie  in perioada 29.05 - 02.06 a.c.

La nivelul judetului Bistrita-Nasaud  acest fenomen infractional este in scadere in anul 2013, infractionalitatea sesizata fiind cea mai scazuta, la nivel national.

 

 

 

 

Cele mai multe infractiuni sesizate sunt cele comise prin efractie (44 fapte), urmate de cele comise (si) prin negjijenta proprietarilor, care lasa usile neasigurate (20 fapte).

Politistii au drept obiectiv sa reduca numarul furturilor din locuinte care au drept cauza neglijenta proprietarilor, prin neasigurarea usilor sau a altor cai de acces in locuinta.

 

****

 

Campania "NU-TI SCAPA CASA DIN OCHI!" se desfasoara in perioada mai - iulie 2013, la nivel national, si are drept scop informarea populatiei cu privire la modalitatile de prevenire a furturilor din locuinte.

Astfel, pentru promovarea mesajelor campaniei, au fost realizate 300.000 de scrisori, adresate cetatenilor, care vor fi depuse in cutiile postale. Totodata, au fost tiparite 150.000 de brosuri si 5.000 de afise ce vor fi distribuite asociatiilor de proprietari, din mediul urban. Afisele vor fi expuse la avizierele blocurilor, la sediile unitatilor de politie, la intrarile in centrele comerciale si in alte locuri publice.

Pe parcursul intalnirilor, vor fi prezentate o serie de masuri de preventie privind protejarea patrimoniului propriu. De asemenea, pentru ca mesajul campaniei sa ajunga la cat mai multe persoane, se vor organiza actiuni de informare in zone cu aflux mare de cetateni.

Groupama Asigurari este alaturi de Politia Romana in actiunile de preventie adresate cetatenilor. Parteneriatul dintre cele doua institutii este unul de durata si a inceput in urma cu 3 ani, iar proiectele derulate impreuna au aratat importanta acestor actiuni. Prin intermediul campaniei "NU-TI SCAPA CASA DIN OCHI!" cei vulnerabili vor afla cum sa nu devina victimele celor care fura din locuinte.

Va exemplificam in continuare  principalele modalitati de sustragere a bunurilor din locuinte, identificate de politisti:

 

 

 

Hotul muncitor isi atribuie false identitati si calitati - instalator, electrician, lucrator la deratizare, utilitati. Este imbracat de obicei cu echipamente gen salopeta, care sa sugereze apartenenta la diferite institutii.

Are asupra sa mai multe tipuri de legitimatii false cu diverse nume, in functie de calitatea pe care si-o atribuie.

Hotul oportunist este acela care profita de usi/geamuri lasate deschise de catre proprietari. Va fi imbracat sport - trening, adidasi care imita marci cunoscute, sapca, ochelari de soare.

 Hotul semi-mascat este tipul comun de spargator prin efractie. Este imbracat cu haine inchise la culoare, blugi, geaca, poarta un fes pe cap, cat mai mult tras pe ochi, care, eventual se poate transforma si in cagula. Are asupra sa un rucsac cu cateva scule, gen pontoarca, ruptor, lera, manusi.

  Hotul intelectual este imbracat decent sau elegant, poarta cravata, ochelari si are asupra sa o geanta diplomat in care, in loc de documente, are instrumente de spargere.

0 comentarii3045 vizualizări18 mai 2013
rss 2.0
rss 2.0