Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politie Joi 18 Aprilie 2024 - 14587
Promovarea conceptului de politie de proximitate in zonele rurale, indeosebi in comunitatile de romi.

In 23 si 24 iulie a.c. politia de ordine publica si structura de prevenire a criminalitatii au organizat doua intalniri gen "forum de securitate locala" cu membrii comunitatilor Teaca si Petru Rares. Aceste intalniri se inscriu in cadru proiectului "Promovarea conceptului de politie de proximitate in zonele rurale, indeosebi in comunitatile de romi sau alte comunitati dezavantajate din punct de vedere socio-economic"- initiat de Politia Romana la nivel national in parteneriat cu politia elvetiana.
    Intalnirile s-au derulat pe modelul grupurilor de actiune comunitara, fiind de fapt focus grupuri cu tema "evolutii si solutii pentru imbunatatirea mediului de siguranta publica din localitate". Ele au fost un prilej pentru stimularea cooperarii dintre politie si comunitate, abordarea problemelor de siguranta la nivel local intr-o maniera participativa.
    La aceste intalniri politia a invitat reprezentantii comunitatii, incepand de la autoritati locale (primar, consilieri, experti pe problema romilor din cadrul primariilor, preoti/reprezentanti ai cultelor religioase, medicii comunei-uman si veterinar, directori de scoli si profesori) pana la reprezentanti ai comunitatii locale (lideri formali si informali ai etniei rome, cetateni simpli).
In urma discutiilor s-au punctat diferite probleme referitoare la ordinea publica  si siguranta celor doua comunitati-fiecare cu specificul ei, s-au identificat solutii pentru prevenirea si controlul acestor probleme, s-au reactualizat parteneriatele intre politie, primarii , biserica si scoala.
    Eforturile participative ale politiei s-au concretizat in achizitii pe doua componente :
componente de natura materiala/infrastructura: postul de politie Petru Rares a primit in cadrul proiectului un autoturism nou Dacia Logan care sa deserveasca mai eficient comunitatea; la recomandarea politiei in Petru Rares va fi  instalat un sistem de supraveghere  video cu trei camere de luat vederi;
componente de natura educationala: in ambele comunitati se vor implementa , in parteneriat cu Primariile, proiecte de prevenire - informare "Siguranta la scoala" in perioada septembrie - decembrie 2013, fiind atrase in acest sens fonduri in valoare totala de 5000 lei. Beneficiarii acestor proiecte vor fi peste 1500 de prescolari si elevi din 10 localitati.
Alte aspecte problematice identificate in cadrul forumurilor de securitate locala au fost preluate ca responsabilitate si vor fi rezolvate de catre administratia locala si comunitate in general.




   Petru Rares, 23.07         

               Teaca, 24.07

               

0 comentarii2709 vizualizări25 iulie 2013




rss 2.0
rss 2.0