Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Caritate-Voluntariat Vineri 29 Martie 2024 - 14587
H.H.C. incepe constructia celei de-a sasea case de tip familial in B-N, cu sprijinul Rombat.

Hope and Homes for Children, cu sustinerea financiara a companiei Rombat, incepe constructia celei de a sasea case de tip familial din judetul Bistrita-Nasaud, in localitatea Unirea, unde vor locui permanent 12 dintre copiii si tinerii cu dizabilitati severe din Centrul de Plasament pentru Copiii cu Dizabilitati "Bistrita". Proiectul continua parteneriatul cu Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud si cu Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Bistrita-Nasaud pentru inchiderea institutiilor de tip vechi, acesta fiind ultimul centru de plasament pentru copiii cu nevoi speciale din judet. Dupa finalizarea lucrarilor, la finalul anului 2021, JYSK Romania va mobila camerele si spatiile comune ale casei.

 

Hope and Homes for Children lucreaza din 2018 la inchiderea Centrului de Plasament "Bistrita", in care traiesc 37 de copii si tineri cu dizabilitati severe, cu varste cuprinse intre 1 an si 28 ani. Pentru inchiderea acestui centru va fi necesara constructia a trei case de tip familial, aceasta fiind prima dintre ele. Avand in vedere dizabilitatile severe ale copiilor si tinerilor care se vor muta in aceasta casa dupa finalizarea lucrarilor de constructie, acestia vor ramane pe viata in casa de tip familial, fara sa mai fie necesara mutarea lor intr-un alt centru la implinirea varstei de 18 ani. Reintegrarea in familiile naturale si extinse sau plasarea in asistenta maternala nu reprezinta solutii viabile.

 

De asemenea, in procesul de inchidere a centrului de plasament, Hope and Homes for Children se ocupa si de formarea profesionala a personalului DGASPC Bistrita-Nasaud (asistenti sociali, educatori, asistenti maternali, echipa de management etc.) care se va muta in casele de tip familial pentru a asigura un mediu cat mai propice pentru copii si tineri.

 

Rombat, companie membra a grupului Metair Investment Limited din Africa de Sud si singurul producator de baterii auto din Romania, sustine constructia celei de-a sasea case de tip familial din Bistrita-Nasaud cu o sponsorizare in valoare de 50.000 de euro.

 

"Rombat apreciaza mult activitatea Hope and Homes for Children, dedicata copiilor defavorizati, copiilor fara o familie, fara o casa si fara perspective prea multe pentru viitor. Ne bucuram ca exista cineva care se gandeste la ei, cineva care le doreste o viata mai buna si le faciliteaza integrarea in societate. In numele angajatilor Rombat, ne-am gandit sa dam si noi o mana de ajutor la construirea celei de-a sasea case din judetul Bistrita-Nasaud destinata acestor copii. Pentru noi este un proiect de suflet si dorim astfel sa ne aducem contributia la bucuria care cu siguranta le va fi oferita de un trai mai bun." - Ioan Repede, Director General Rombat

 

Hope and Homes for Children a inceput procesul de inchidere a orfelinatelor din judetul Bistrita-Nasaud in anul 2011. In cei noua ani, Fundatia a inchis, in parteneriat cu Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud si DGASPC Bistrita-Nasaud, Centrele de Plasament "Teaca" si "Nasaud" in care se aflau 126 de copii. Specialistii Hope and Homes for Children au evaluat individual fiecare copil in incercarea de a gasi alternativele de locuire si ingrijire cele mai potrivite dupa inchiderea centrelor de plasament si a construit pana in prezent 5 case de tip familial in care locuiesc 57 de copii si tineri care nu se pot intoarce in familiile naturale.

 

"Grija pentru copii este grija pe care o acordam viitorului. Dupa ce am finalizat 5 case de tip familial care ofera copiilor caldura si protectie, tot impreuna cu Hope and Homes for Children, azi mai punem o fundatie pentru inca o astfel de casa. Valoarea a ceea ce facem trece dincolo de sume si atinge sufletele acestor copii, dezvoltarea si viitorul lor. Sunt bucuros ca impreuna cu Hope and Homes for Children punem caramizi puternice pentru copiii vulnerabili, iar parteneriatul nostru nu se va opri aici. Avem responsabilitatea sa continuam acest proces." - Radu Moldovan, Presedintele Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud

 

La nivel de tara, aproximativ 6.500 de copii, majoritatea cu nevoi speciale, sunt in continuare institutionalizati in peste 160 de centre de plasament supraaglomerate. Copiii ajung in aceste centre in urma abandonului la nastere, pentru ca au fost scosi din medii abuzive, pentru ca au fost trimisi la scoli speciale si, astfel, au fost plasati in centre pe durata studiilor sau pentru ca au nevoi speciale severe pe care parintii nu au posibilitatea sa le gestioneze.

 

"De noua ani, vietile copiilor condamnati la institutionalizare se transforma, in Bistrita. Suntem la aproape 170 de copii salvati din orfelinate si la al treilea centru de plasament pe care-l inchidem, impreuna cu colegii nostri din DGASPC si Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud. Dincolo de casele de tip familial pe care le-am facut si le facem, sunt copiii reintegrati inapoi in familiile lor, sunt cei pe care i-am sprijinit sa ramana alaturi de parinti, sau tinerii pe care i-am ajutat sa devina independenti. E un intreg proces de reforma, deloc usoara, nicidecum facil de implementat, pe care partenerii nostri de aici si l-au asumat, impreuna cu noi. Facem munca de echipa si sutele de copii salvati merita din plin fiecare zi din cei noua ani de pana acum si anii care vor veni de-aici incolo. Recunostinta mea fata de Rombat si JYSK, pentru ca au pus umarul si transforma destinele acestor copii." - Stefan Darabus, Director regional, Europa Centrala si de Sud, Hope and Homes for Children

 

Pana in prezent, Hope and Homes for Children a construit alaturi de partenerii sai 110 case de tip familial in 20 de judete ale Romaniei. Hope and Homes for Children are ca obiectiv inchiderea tuturor institutiilor de tip vechi din Romania si eliminarea institutionalizarii ca forma de protectie a copilului. Pana la aceasta data, Hope and Homes for Children a investit peste 35 de milioane de euro in reforma sistemului de protectie a copilului, inchizand institutii de tip vechi, reintegrand copiii in familia naturala sau extinsa, plasandu-i in grija asistentilor maternali profesionisti sau mutandu-i in case de tip familial. Un alt program important, complementar programului de dezinstitutionalizare, este prevenirea separarii copilului de familie prin care se opreste intrarea altor copii in sistemul de protectie si centre de plasament.

 

Pentru mai multe informatii:

Larisa Dumitru, Hope and Homes for Children

tel. 0799 830 651, email: larisa@hopeandhomes.ro

 

 

 

 

 

 

Despre Hope and Homes for Children Romania

Fundatia Hope and Homes for Children activeaza in Romania din 1998, timp in care a contribuit in mod direct sau indirect la inchiderea a 58 de centre de plasament de tip vechi (orfelinate), in timp ce alte 15 sunt in curs de inchidere. Prin serviciile dezvoltate de Hope and Homes for Children, copiii trec de la ingrijirea in institutii-mamut in care nu beneficiaza de atentie si afectiune individuala, la sisteme bazate pe conceptul familial, printre care si case de tip familial, care le permit o viata apropiata de normalitate. Prin eforturile Fundatiei si ale partenerilor sai, au fost dezvoltate 110 case de tip familial, 5.967 copii au fost scosi din orfelinate, iar alti 448 urmeaza sa paraseasca orfelinatele in curs de inchidere.

 In acelasi timp, Fundatia activeaza intens in prevenirea separarii copilului de familie, intervenind cu mijloacele necesare pentru sustinerea familiilor in care riscul de abandon al copiilor este ridicat. Astfel, 33.482 de copii au fost salvati de la ruperea de familie, peste 1.672 de tineri au fost sprijiniti pentru o viata independenta, 2.026 de copii au fost primiti in centrele de zi, iar 972 in centrele de primire in regim de urgenta. 9.272 de membri de personal din sistemul de protectie al copilului au fost instruiti de Hope and Homes for Children.

 Pana in acest moment, peste 57.000 de copii au beneficiat de serviciile Hope and Homes for Children Romania, al carei obiectiv este ca pana in 2027 sa fie eliminata institutionalizarea copiilor in tara noastra. Mai multe informatii la www.hopeandhomes.ro.

0 comentarii9772 vizualizări02 septembrie 2020




rss 2.0
rss 2.0