Cum poti sa te implici si sa-i ajuti pe cei in nevoie. Banca pentru Alimente da start apelului de voluntari pentru cea mai mare campanie de solidaritate la nivel national, cu un impact semnificativ in viata celor nevoiasi. Colecta de Alimente se va desfasura in 15-17 decembrie 2023 in cateva sute de magazine din toata tara, iar in judetele Cluj, Alba, Sibiu si Bistrita-Nasaud, deservite de Banca pentru Alimente Cluj, sunt implicate 94 magazine si supermarketuri.
Inscrierile ca voluntari in cadrul colectei au inceput astazi si se incheie joi, 30 noiembrie.
"Colecta de Alimente este un moment in care invatam sa fim mai atenti la nevoile celorlalti si sa ne implicam prin propriul nostru gest de solidaritate. Ii invitam pe toti cei care vor sa ajute sa devina voluntari, iar impreuna sa hranim speranta.
Alaturi de persoanele care doneaza si de organizatiile partenere ale Bancii pentru Alimente, voluntarii sunt inima campaniei noastre de colectare de alimente. Ei sunt legatura directa dintre generozitatea comunitatii noastre si persoanele care au mai mare nevoie de ajutor", declara Andreea Bobis, vicepresedintele Bancii pentru Alimente Cluj.
Cum functioneaza Colecta de Alimente
In fiecare regiune din Romania unde activeaza cele noua Banci Regionale pentru Alimente, voluntari dedicati se implica la nivel local, in cadrul magazinelor partenere, iar aici se strang alimente de baza ce sunt donate de clientii magazinelor.
In toate unitatile de alimentatie incluse in program sunt amplasate cutii speciale, dupa casele de marcat, unde clientii pot face un gest concret de solidaritate, prin cumpararea si donarea unor alimente de baza neperisabile. Cu ajutorul voluntarilor, clientii magazinelor afla detalii despre campanie.
Cum poti deveni voluntar
Persoanele interesate sa se implice trebuie sa completeze pana la finalul lunii formularul de inscriere online disponibil pe https://bancapentrualimente.ro/voluntariat-colecta-nationala-de-alimente/.
Se pot inscrie persoanele majore, iar tinerii care au implinit 16 ani au nevoie de acordul scris al parintilor. Pentru cei care doresc sa participe impreuna cu prietenii, colegii de la serviciu sau de la scoala, inscrierea se poate face in grup.
Nu se cer anumite cunostinte sau abilitati specifice, tot ceea ce conteaza este ca persoanele care se inscriu sa doreasca sa se implice cu pasiune si bucurie si sa fie disponibile pentru deplasarea fizica in magazinele partenere in perioada 15-17 decembrie.
Fiecare voluntar va putea alege judetul si orasul in care vrea sa se implice.
"Voluntarii ne ajuta sa transmitem partea umana a campaniei, ei vor putea comunica direct cu clientii despre colecta. Interactiunea de la om la om e altfel fata de prezenta unui pliant. Ne dorim ca cei care pasesc in magazinele partenere sa inteleaga la cald care e impactul pe care ei il pot avea daca aleg sa doneze alimente.
Experienta ne-a demonstrat ca cele mai multe alimente au fost donate acolo unde au fost prezenti voluntari, acolo unde oamenii au intalnit alti oameni care i-au incurajat prin propriul gest concret de ajutor. Putem spune ca oamenii au donat pentru ca au intalnit alti oameni", spune vicepresedintele Bancii pentru Alimente Cluj, Andreea Bobis.
Patru motive ca sa devii voluntar in cadrul Colectei Nationale de Alimente:
- Voluntariatul iti va hrani sufletul, iar alimentele colectate cu ajutorul tau vor hrani speranta celor in nevoie.
- Vei face astfel o diferenta reala in viata celor nevoiasi din comunitate si vei fi implinit sa stii ca mii de oameni vor avea o masa demna de sarbatori si datorita tie.
- Vei avea ocazia sa intalnesti oameni cu inima mare si iti vei dezvolta abilitati de comunicare.
- Vei avea satisfactia ca ai contribuit la combaterea foametei si a saraciei in randul celor mai vulnerabili din comunitatea ta.
Inscrierea ca voluntar se face online completand acest formular, pana cel tarziu in 30 noiembrie:
https://bancapentrualimente.ro/voluntariat-colecta-nationala-de-alimente/.
Persoanele care vor sa ajute, insa nu reusesc sa se implice ca voluntari la campania din 15-17 decembrie, pot ajuta printr-o donatie lunara de 2 euro pe luna, printr-un sms cu textul HRANA la numarul 8845. Astfel, fiecare donator ajuta la salvarea de la risipa a unei cantitati de aproximativ 9 kilograme de mancare/luna, hrana care ajunge la ONG-uri care deservesc oameni in nevoie din judetele Cluj, Alba, Sibiu si Bistrita-Nasaud.
Federatia Bancilor pentru Alimente din Romania cuprinde noua Banci Regionale pentru Alimente in Bucuresti, Cluj, Roman, Oradea, Brasov, Timisoara, Constanta, Craiova, Galati.
Aceasta este o mare retea nationala de solidaritate la dispozitia societatii, organizatiilor caritabile si a celor mai vulnerabili dintre noi, o punte intre existenta surplusului de alimente si cei care au mai multa nevoie de hrana.
0 comentarii | 1176 vizualizări | 27 noiembrie 2023 |