"Ne-am dat seama ca da, se poate, daca-ti doresti, daca crezi in ceea ce faci". Peste 73 de tone de alimente au fost donate in trei zile in judetele Cluj, Alba, Bistrita-Nasaud si Sibiu.
S-au implicat mai bine de 600 de voluntari de toate varstele, in 88 de magazine din regiune.
Banca Regionala pentru Alimente Cluj a finalizat de curand Colecta de Paste, o editie in care voluntarii si donatorii si-au dat mana si au reusit impreuna sa ajute cu alimente peste 13.000 de persoane aflate in nevoie.
"Am ramas inca o data surprinsa de mobilizarea de care au dat dovada voluntarii care au participat la colecta. Eu personal am interactionat direct cu multi voluntari in regiune: adolescenti extrem de motivati, adulti care au lasat treburile lor deoparte ca sa ajute cateva ore sau chiar trei zile, seniori dedicati care ne erau alaturi in magazine si care erau sufletul campaniei. Ajutorul lor a fost extrem de valoros, fara ei nu am fi reusit sa strangem peste 73 de tone de alimente, le suntem recunoscatori ca s-au implicat", declara vicepresedintele executiv al Bancii pentru Alimente Cluj, Andreea Bobis.
Cifrele Colectei de Paste - Banca Regionala pentru Alimente Cluj (care deserveste judetele Cluj, Alba, Bistrita-Nasaud si Sibiu)
- 73.979 kilograme alimente au fost donate in cele 3 zile de campanie
- cantitatea de hrana donata e echivalenta a 147.958 portii
- 88 magazine au fost implicate in judetele Cluj, Alba, Bistrita-Nasaud si Sibiu
- 69 ONG-uri partenere vor distribui produsele donate
- 13.570 persoane in nevoie ajutate
- 657 voluntari prezenti in magazine (din partea asociatiilor, organizatiilor de studenti si voluntari inscrisi individual in campanie).
In cele trei zile de Colecta, echipa Bancii pentru Alimente si coordonatorii echipelor de voluntari au trait sute de experiente care le-au aratat ca merita sa aiba incredere in umanitate, in bunatatea celor din jur si in dorinta lor de a ajuta. Lasam aici cateva declaratii ale reprezentantilor asociatiilor si ale coordonatorilor:
Codruta Vidrascu, coordonator dezvoltare regionala Banca pentru Alimente Cluj: "Au fost trei zile in care am parcurs aproximativ 700 kilometri ca sa ajung la cele 20 de magazine din 3 judete. M-am intalnit cu cel putin 70 de voluntari, iar sentimentul a fost wow! Wow in special in orasele foarte mici cu numar mic de locuitori care s-au mobilizat extraordinar. Oamenii au fost constienti ca prin gestul lor tot ce se intampla in acele orasele ramane acolo in comunitate si ajuta fie centrele de varstnici, fie familiile vulnerabile de care stiu ca sunt multe. Si poate ca acesta a fost factorul care i-a scos mai mult la cumparaturi si i-a facut sa fie mai altruisti.
La unul dintre magazine, am imbracat si noi haina de voluntari in magazine. Am reusit in doar doua ore si jumatate sa colectam 500 kilograme de alimente. Astfel ne-am dat seama ca da, se poate, daca-ti doresti, daca crezi in ceea ce faci, daca stii ca poti ajuta si ai siguranta ca gasesti deschidere si sa sadesti o samanta."
Serviciul de Ajutor Maltez in Romania: "Ne-a impresionat generozitatea clientilor, in special a varstnicilor care intrau in magazine. Din putinul pe care se vedea clar ca il au, faceau gesturi de donatie. Oamenii modesti in venituri au aratat o generozitate aparte."
Asociatia Pro Assisto: "La iesirea din magazin a unei familii, mama, tata si o fetita de 5-6 ani, cu un carucior plin cu alimente. Fetita a pus mana pe carucior sa il opreasca, a luat in fuga un pachet cu paste, a venit si i-a dat voluntarului pachetul dupa care s-a intors la parinti. A inteles mesajul Colectei fara cuvinte!"
Stefania Fodor, voluntara: "Majoritatea oamenilor varstnici au reactionat foarte bine la campanie si ne-au felicitat. Mai mult, ne-au incurajat sa facem mai multe asemenea campanii."
Andreea Miruna Geti, voluntara: "M-au impresionat doi batranei care intrau in magazin. Le-am spus despre campanie si erau foarte incantati. Ne-au spus ca mai au doar 40 lei pe card dar merg si cumpara cate ceva pentru ca vor sa doneze. Asa au facut."
Tulit Zsolt - Serviciul de Ajutor Maltez Aiud: "Am avut o echipa de voluntari liceeni. Am vazut cat de mult vor sa se implice si cate vor sa faca. Problema e ca noi credem uneori ca ei nu sunt in stare pentru ca sunt prea tineri. Ba sunt mai dezvoltati decat credem noi."
Catalin Puscau, reprezentant al Asociatiei Crestine Speranta pentru Apuseni: "Am cunoscut un cuplu, iar doamna avea deficiente de vedere. Cei doi au facut cea mai mare donatie. Mi-au dau lacrimile pur si simplu."
Asociatia Noi Toti: "Ne-am desfasurat activitatea intr-o zona ostila, de la personal, pana la localnici. Am intalnit insa o multime de oameni frumosi care nu erau din zona. Multi au fost mirati de curajul de a face asa ceva acolo. A fost o campanie plina de satisfactie."
Andreea Bobis, vicepresedintele executiv al Bancii pentru Alimente Cluj: "Am avut multi voluntari care au mai participat si la alte editii ale colectei, deja stiau ce au de facut si s-au descurcat extrem de bine. Unii voluntari aveau cutiile pline inca de la primele ore ale diminetii. Am avut si voluntari straini, americani ori ucraineni care nu vorbeau romana. Singurul lucru pe care puteau sa-l spuna era "Multumesc!". E minunat ca s-au putut implica si ei."
Reteaua Bancii pentru Alimente organizeaza colecte nationale de doua ori pe an: inainte de Craciun si de Paste. Alimentele donate direct in magazinele partenere au ajuns la organizatii neguvernamentale care au in grija copii si varstnici in situatii vulnerabile, persoane cu dizabilitatii, in risc de excluziune sociala sau fara adapost, refugiati, persoane cu dependente de substante si persoane din comunitati marginalizate pe criterii de discriminare.
Doneaza lunar 2 euro
Cei care vor sa ajute se pot implica printr-o donatie lunara de 2 euro pe luna, prin trimiterea unui sms cu textul HRANA la numarul 8845.
Astfel, fiecare donator ajuta la salvarea de la risipa a unei cantitati de aproximativ 9 kilograme de mancare/luna, hrana care ajunge la ONG-uri care deservesc oameni in nevoie din judetele Cluj, Alba, Sibiu si Bistrita-Nasaud.
Federatia Bancilor pentru Alimente din Romania cuprinde noua Banci Regionale pentru Alimente in Bucuresti, Cluj, Roman, Oradea, Brasov, Timisoara, Constanta, Craiova, Galati.
Aceasta este o mare retea nationala de solidaritate la dispozitia societatii, organizatiilor caritabile si a celor mai vulnerabili dintre noi, o punte intre existenta surplusului de alimente si cei care au mai multa nevoie de hrana.
0 comentarii | 1204 vizualizări | 18 mai 2024 |