Exista asociatii, cauze umanitare si proiecte care cu ajutorul voluntarilor ajung sa schimbe viata a zeci, sute, mii sau chiar milioane de oameni. Uneori si viata voluntarilor ajunge apoi sa se schimbe in bine, datorita implicarii lor in comunitate.
Asta se intampla zi de zi si la Banca pentru Alimente, organizatie neguvernamentala care distribuie catre persoanele nevoiase alimente considerate surplus, care sunt pe punctul sa expire sau care nu pot fi vandute de magazine, distribuitori sau procesatori.
Roxana are 20 de ani si e voluntara de 4 ani la Banca Regionala pentru Alimente Cluj. A ajuns sa voluntarieze aproape zilnic si sa faca de toate: logistica, operatiuni, coordonare voluntari, iar mai apoi l-a convins si pe tatal ei sa se implice. Dupa mai multe actiuni in care au lucrat impreuna, tatal Roxanei a ajuns sa fie angajat si a devenit unul dintre soferii Bancii Regionale pentru Alimente, iar azi lucreaza aici cu norma intreaga.
"Am aflat de Banca pentru Alimente de la Andreea (n.red: Andreea, Bobis, vicepresedintele executiv al Bancii pentru Alimente Cluj). O cunosteam inca din scoala generala si am pastrat legatura. Intr-o zi, eram o mana de oameni veniti la plimbare la ea acasa. Chiar atunci a venit acolo tirul cu donatii de portocale. Atunci singurul depozit era in curtea Andreei, in Turda. Am facut un lant uman si am descarcat tirul. Apoi am inceput sa prind gustul voluntariatului la Banca si am ajuns sa particip la 2-3 actiuni pe saptamana, uneori chiar si de 4-5 ori. Aveam 16 ani atunci", isi aminteste Roxana Mihut.
De la voluntar, la angajat cu norma intreaga
Parintii Roxanei au aflat de la fiica lor ca vrea sa se implice in actiuni de voluntariat si au incurajat-o. Mai mult, tatal i-a devenit coleg voluntar si au avut ocazia sa voluntarieze impreuna de mai multe ori.
"Am aflat de Banca pentru Alimente de la fiica mea, care mi-a cerut sa ajut in perioada in care eu tocmai imi parasisem locul de munca unde am muncit 15 ani. Mi-a placut sa particip la actiuni deoarece mi-am schimbat putin perspectiva despre ce facea fiica mea: am inceput sa fiu 100% de acord cu plecarile ei zilnice", spune Ioan Mihut.
El isi aminteste ca a inceput voluntariatul prin a face curse scurte dupa donatii, prin zona municipiului Turda, in judetul Cluj: "Nu era ceva foarte solicitant si imi facea placere. Uneori mergeam si la descarcat de marfa; intr-o dimineata s-a intamplat sa fie nevoie chiar pe la ora 4 pentru la o descarcare".
Cursele au ajuns sa fie tot mai dese, asadar Banca Regionala pentru Alimente Cluj avea nevoie de un angajat cu norma intreaga, care sa faca aceasta activitate zilnic. In acelasi timp, Ioan Mihut isi cauta un loc de munca, dupa ce parasise jobul anterior, unde fusese distribuitor de marfa. "Oportunitatea cu Banca a venit chiar in momentul potrivit", afirma el.
"Implicati-va, nu va costa nimic"
Pe langa faptul ca a obtinut un loc de munca, Ioan Mihut spune ca voluntariatul alaturi de fiica lui a ajutat mult la consolidarea relatiei tata-fiica:
"Ne intalneam mai des si eram mai mult impreuna. Am inceput sa discutam mai mult si sa ne intelegem mai bine. Am lucrat impreuna fie la descarcat marfa, fie o mai sunam pe ea ca sa o intreb diverse lucruri pe care le stia.
Eu am ramas socat sa vad cate guri raman nehranite, cate persoane au nevoie de ajutor si cat de multa hrana se risipeste, deci cat de mult e nevoie de noi, ca Banca, si de voluntari in general care sa ajute. Implicati-va, nu va costa nimic", subliniaza Ioan Mihut.
In 2024, Roxana a terminat primul an de facultate; e studenta la Inginerie Economica Industriala in cadrul Facultatii de Inginerie Industriala, Robotica si Managementul Productiei, la Universitatea Tehnica din Cluj.
"Un coleg voluntar m-a inspirat sa aleg aceasta facultate, el terminand acolo. Cred ca daca nu il intalneam pe el la voluntariat la Banca, probabil alegeam alta facultate. Profesional, imi doresc sa-mi gasesc jobul care sa-mi faca placere, sa ma trezesc dimineata motivata si nerabdatoare sa ajung. Nu imi pot imagina inca ce post ar fi, insa cu siguranta ma vad implicata intr-o multime de domenii: inginerie, economie, ONG, chiar si jurnalism", spune Roxana.
Cand se uita in urma la cei 4 ani de voluntariat la Banca pentru Alimente, Roxana spune ca i-a ramas in minte satisfactia pe care a avut-o cand a ajutat oamenii care au suferit dupa inundatiile din Ocolis. "A fost o experienta atat de incarcata emotional, a trebuit sa trecem cu tractorul, cu masini de teren, ca sa ajungem la oameni. Chiar am simtit ca am facut un gest urias pentru oamenii de acolo", isi aminteste Roxana Mihut.
In prezent, Banca Regionala pentru Alimente Cluj are 33 de parteneri - companii donatoare -, iar alimentele ajung in mod recurent la 21.000 de oameni aflati in nevoie: copii, varstnici sau familii in risc de excluziune sociala, persoane cu dizabilitati, fara adapost, cu dependente, refugiati si alte categorii.
Anul trecut, cantitatea de hrana donata in regiune (care deserveste judetele Cluj, Alba, Bistrita-Nasaud si Sibiu) a fost de 1.116 tone de alimente. Din 2018 si pana la finalul anului trecut, cantitatea de produse donate a ajuns la 3.313 tone, cu o valoare comerciala de 4 milioane de euro.
Doneaza lunar 2 euro
Pe langa voluntariat, persoanele fizice se pot implica printr-o donatie lunara de 2 euro pe luna, prin trimiterea unui sms cu textul HRANA la numarul 8845.
Astfel, fiecare donator ajuta la salvarea de la risipa a unei cantitati de aproximativ 9 kilograme de mancare/luna, hrana care ajunge la ONG-uri care deservesc oameni in nevoie din judetele Cluj, Alba, Sibiu si Bistrita-Nasaud.
Federatia Bancilor pentru Alimente din Romania cuprinde noua Banci Regionale pentru Alimente in Bucuresti, Cluj, Roman, Oradea, Brasov, Timisoara, Constanta, Craiova, Galati.
Aceasta este o mare retea nationala de solidaritate la dispozitia societatii, organizatiilor caritabile si a celor mai vulnerabili dintre noi, o punte intre existenta surplusului de alimente si cei care au mai multa nevoie de hrana.
0 comentarii | 1330 vizualizări | 16 iulie 2024 |