"Am incredere in oamenii politici care vor actiona cu interes pentru dezvoltarea nationala a unei profesii, precum mediatorii, care sa duca la o societate performanta bazata pe comunicare prin dialog (Bianca Pintea, Presedintele Corpului Profesional al Mediatorilor din judetul Bistrita-Nasaud). Societatea noastra, odata cu schimbarea codurilor civile si penale, a trecut la tipul de justitie restaurativa, ceea ce inseamna ca acest tip de justitie pune bazele pe repararea raului in materie penala, iar in materie civila pe dezvoltarea unei culturi pentru dialog, astfel incat in cazurile pentru rezolvarea carora partile pot dispune, judecatorul sa trimita partile la mediere pentru a incerca sa-si rezolve amiabil conflictul.
"Noile modificari legislative cu privire la mediere aflate in Camera Deputatilor prevad cu acuratete prevederile directivelor si regulamentelor europene cu privire la mediere, coroborate cu o mare experienta practica a celor care au facut propunerile de modificare, astfel incat, daca legea va fi adoptata cat mai urgent, in circa zece ani Romania se va numara printre tarile cu cele mai putine dosare pe rolul instantelor judecatoresti din Uniunea Europeana. Romanii vor intelege ca dezvoltarea lor spirituala va creste, ca intelepciunea va incepe sa fie multiplicata, iar rezolvarea conflictelor prin mediere, comunicare, negociere va deveni un mod de viata, se va implementa o noua cultura in Romania, O CULTURA PENTRU DIALOG, PENTRU COMUNICARE." (Ion Dedu- membru al Consilului de mediere Bucuresti)
Medierea este un proces bazat pe reguli si tehnici de comunicare, negociere, managementul conflictelor. Medierea este un castig pentru toti cei implicati, atat pentru cetatean, cat si pentru avocat si pentru judecator
PENTRU CETATEAN, medierea este o modalitate moderna de rezolvare amiabila a conflictelor interpersonale, cu ajutorul unui specialist mediator, in conditii de confidentialitate, neutralitate si impartialitate.
PENTRU AVOCAT, medierea este o procedura care face din avocat un adevarat profesionist al dreptului, prin aceea ca va rezolva mai repede si fara cai de atac cauza pentru care indruma partile spre mediere. Onorariul avocatului este acelasi sau mai mare daca raportam la timpul in care rezolva cazul printr-un proces de mediere. Cele mai reusite medieri sunt acelea la care participa avocatii care cunosc bine rolul avocatului in mediere.
PENTRU JUDECATOR, medierea este un instrument modern de lucru cu ajutorul caruia rezolva fara cai de atac un proces intr-o peroada scurta si cu satisfactii pentru toate partile din proces.
0 comentarii | 882 vizualizări | 08 iulie 2017 |