Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Diverse Joi 25 Aprilie 2024 - 14587
La Bistrita au aparut pasari Colibri ?! Update.

Pe un rondou de flori din apropierea Bisericii Evanghelice din Bistrita a putut fi observata, duminica, 13 octombrie o insecta(???) mare, de aproximativ 3-4 centrimetri care seamana cu pasarea Colibri. Cu toate ca pasarile Colibri traiesc in zonele tropicale si cele mai mici specimene au 6 centrimetri, iar cele mai mari peste 20 mai multi cunoscatori din zona mi-au spus ca ar putea fi vorba de o subspecie a pasarii Colibri care s-a adaptat la conditiile mai dure de mediu din zona temperat-continentala in care se afla Bistrita.

Oricum, mica pasare-insecta a starnit curiozitatea a zeci de bistriteni care se aflau prin zona, dornici sa vada o pasare sau o insecta ce seamana cu suratele mai mari si mai cunoscute din "tarile calde". Chiar daca nu sunt convins ca mica vietate este o pasare Colibri aparitia ei a fost inedita pentru toti cei care cunosc florile si insectele din zona noastra, deoarece aceasta nu semana cu nicio specie cunoascuta la noi, cum ar fi albinele, bondarii, viespii, fluturii sau alte insecte care sunt in cautare de polen.

 .

 Marius Chiuzan.

 

 

Update. Macroglossa stellatarum (fluturele colibri)

Macroglossum stellatarum, cunoscut sub numele de Hummingbird Hawk-molie sau, uneori, Hummingmoth, este o specie de Sphingidae . Sale lungi trompa si comportamentul acestuia situandu-se, insotit de un zumzet audibil, face sa arate remarcabil ca un colibri in timp ce se hranesc cu flori. Acesta nu trebuie confundat cu molii numite luni de pasari din America de Nord, genul Hemaris , membri ai aceleiasi familii si cu aspect si comportament similar. Asemanare cu colibri este un exemplu de evolutie convergenta . Ea zboara in timpul zilei, mai ales in soare stralucitor, dar, de asemenea, la amurg, [1] zorii zilei, si chiar si in ploaie, care este neobisnuit pentru hawkmoths chiar diurne. [2] abilitatile sale vizuale au fost mult studiate, si a fost dovedit a avea o capacitate relativ buna de a invata culorile.

Hummingbird Hawk-molie este distribuit de-a lungul partea de nord a Lumii Vechi din Portugalia in Japonia, dar este rezidenta numai in zonele cu clima mai calda (sudul Europei, Africa de Nord, si punctele de Est). Este un pliant puternic, dispersat pe scara larga si pot fi gasite aproape oriunde in emisfera in timpul verii. Cu toate acestea, rareori supravietuieste iernii in latitudinile nordice (de exemplu, la nord de Alpi , in Europa , la nord de Caucaz din Rusia).

Molii in genul Hemaris de Sphingidae familie sunt cunoscute ca "molii pasari" din SUA, si "molii de albine" din Europa, care provoaca uneori confuzie intre aceasta specie si America de genul Nord.

Ciclul de viata

Doua sau mai multe exemplare tinere sunt produse in fiecare an. Adult pot fi intalnite in orice moment al anului, mai ales in partea de sud a gama, care ar putea fi de trei sau patru exemplare tinere. Ea ierneaza ca un adult intr-o crevasa printre stanci, copaci, si cladiri. [2] In zilele foarte calde, poate aparea sa se hraneasca in mijlocul iernii.

Oua

Cele lucioase oua verde pal sunt sferice, cu un diametru de 1 milimetru (0.039 in). Se spune ca arata ca boboci de flori de plante gazda Galium , si ca este in cazul in care femela le stabileste. Eclozeaza 6 pana la 8 zile de la ouat. [2] Pana la 200 de oua pot fi stabilite de catre o femeie, fiecare pe o instalatie separata.

Larvele

 Larvele de Macroglossum stellatarum

Clociti Larvele sunt clar galben, iar in al doilea instar presupune colorarea lor verde.

Larva este verde, cu doua dungi gri marginite in crema de-a lungul laturilor si Cornul in partea din spate tipic de sphingids. Corn este rosu purpuriu, schimbarea de albastru cu un sfat portocaliu in ultimul stadiu de dezvoltare. [2] Se hranesc pe deplin expuse pe partea de sus a plantei gazda si de odihna in intre-un amestec de tulpini. Desi dependenta de caldura si soare, stadiul larvar poate fi la fel de rapid ca 20 de zile.

Pupe

Pupe sunt maroniu palid, cu un proeminent, keeled trompa , si doi tepi ascutiti la sfarsitul cremaster . Ele sunt incluse in vrac coconii de matase, printre resturi de plante gazda sau pe sol printre frunzis. [2]

Adulti

 Macroglossum stellatarum de repaus, intr-o cusca de reproductie, Franta

Cele forewings sunt maro, cu linii ondulate negre peste ei, si hindwings sunt Orange, cu o margine neagra. Abdomenul este destul de larg, cu un ventilator-coada acul la sfarsitul anului. Anvergura aripilor este de 40-45 mm (1.6-1.8 in).

 Closeup de ochi compus din Macroglossum stellatarum

In partile de sud a gamei sale, Hummingbird Hawk-molie este foarte activ chiar si atunci cand temperaturile sunt ridicate, iar temperaturile toracice peste 45 ° C (113 ° F) au fost masurate. [1] Aceasta este printre cele mai ridicate inregistrate pentru Hawk- molii, si aproape de limita de activitatea musculara insectelor.

 

Hummingbird Hawk-molie si verbina

Plante de habitate si gazda

 Una dintre cele habitatelor preferate de Macroglossum stellatarum (padure margine cu Red Valerian in imprejurimile Genova, Italia)

Hummingbird soim molii pot fi usor de vazut in gradini, parcuri, pajisti, tufisuri, si margine de paduri, unde plantele alimentare preferate cresc ( caprifoi , Red Valerian si multe altele).

Larvele lor hranesc de obicei pe bedstraws sau madders (Rubia), dar au fost inregistrate pe alte Rubiaceae si Centranthus , Stellaria , si Epilobium . [2]

Adultii sunt deosebit de mandru de flori nectar bogate, cu o lunga si ingusta caliciu , deoarece acestea pot lua apoi profita de lungi trompa si pentru a evita concurenta din partea altor insecte. Exemple de astfel de plante includ Centranthus , Jasminum , Buddleia , Nicotiana , Primula , Viola , Syringa , Verbena , Echium , Phlox , si Stache . [2] Ele sunt raportate la capcana-line, adica reveni la acelasi paturi de flori, la aproximativ aceeasi timp in fiecare zi.

 

 

1 comentariu2870 vizualizări14 octombrie 2013




rss 2.0
rss 2.0