Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Diverse Sambata 07 Decembrie 2024 - 14587
Bistrita a fost invadata de furnici cu aripi.

Furnica neagra mica ( Lasius niger ). Aspect: regina are 8 - 9 mm lungime, furnicile muncitoare au 3-5 mm lungime, iar masculii - 3,5 - 4,5 mm lungime; au culoarea maro pana la negru; furnicile care se inmultesc sexuat, au aripi; corpul se imparte clar in cap, piept si partea posterioara si are 6 picioare lungi si subtiri; furnicile au peri de culoare argintie pe suprafata corpului; clestisorii (mandibulele) aparatului bucal sunt puternici si bine dezvoltati, si sunt folositi Ia masticat si muscat; antenele, compuse din mai multe segmente, sunt indoite, iar segmentul de baza este ceva mai lung.

Biologie: Furnicile cu aripi, care se reproduc sexuat, incep a roi in zbor pentru imperechere, in zilele calde de vara (din iunie pana in august). Imperecherea se face in zbor, apoi, dupa scurt timp, masculii mor. Reginele tinere aterizeaza, isi leapada aripile si incep sa caute un loc potrivit in care sa-si construiasca cuibul (de exemplu in podea sau in lemn putrezit). In incaperile subterane ale cuibului, regina depune ouale si creste primul rand de lucratoare. Regina este singura care se reproduce, lucratoarele nefiind fertile. Fiecare cuib are o singura regina, desi uneori la construirea cuibului pot lua parte mai multe regine. Acestea se vor lupta mai tarziu intre ele, pana va ramane o singura supravietuitoare, care va detine suprematia exclusiva in colonie. O colonie mai veche de furnici negre poate contine pana la 10.000 de lucratoare.

Raspandire: Furnicile negre sunt raspandite in Europa, Asia, Africa si America de nord. In Europa centrala si de est este una din speciile de furnici cel mai des intalnite. Ele isi fac colonii in paduri sau spatii deschise. Pot fi gasite in parcuri, gradini, orase, unde le place sa stea sub pietre, sub dalajul drumurilor, in solul gradinii, sub scoarta copacilor si in crapaturile zidurilor. Mai ales la inceputul anului ele patrund in casele oamenilor, fiind in cautare de hrana. Ajung chiar si in locuinte aflate la al doilea sau al treilea etaj.

Daunator: Intra in categoria agentilor suparatori. Daca una dintre lucratoare gaseste surse de hrana potrivite, precum alimente ce contin zahar, carne si oua, ea marcheaza olfactiv traseul, pentru ca si celelalte furnici din cuib sa ajunga la hrana. Astfel se formeaza un drum al furnicilor intre cuib si sursa de hrana. Prin comportamentul lor, furnicile nu provoaca de fapt pagube, dar devin foarte deranjante pentru oameni. Specia poate insa provoca pagube, daca furnicile isi construiesc cuibul in lemnul caselor. Indirect specia poate dauna plantelor de cultura, deoarece atrag paduchi ce se hranesc cu plante (paduchii de frunza), ele hranindu-se cu excrementele lor (un lichid dulce).

Prevenire: Alimentele si resturile de alimente nu trebuie lasate afara sau pe jos. Vasele trebuie clatite la scurt timp dupa ce au fost folosite. Alimentele si substantele dulci trebuie pastrate in recipiente etanse si nu trebuie lasate afara timp indelungat. Bolurile de mancare ale animalelor de companie trebuie curatate regulat, ca sa nu ramana resturi de mancare de la acestea.

Combatere: Un traseu al furnicilor ce duce in cladire trebuie aspirat bine si spalat cu o carpa umeda, pentru a sterge urma olfactiva lasata de furnici. Lucratoarele ce sunt zarite prin casa pot fi omorate pur si simplu. Folosind uleiuri eterice, furnicile pot fi speriate si tinute la distanta. Pentru protejarea plantelor de cultura se recomanda aplicarea unei benzi de clei pe tulpina acestora. Astfel se impiedica accesul furnicilor la paduchii de frunza, pe care i-ar putea atrage in numar mare si i-ar proteja de pradatori. In cazul unei invazii repetate este recomandabila gasirea si distrugerea cuibului. Se pune in pozitie rasturnata un vas de lut umplut cu talas si pamant, asezat peste intrarea in cuib si se lasa asa timp de o saptamana. In acest interval furnicile isi transporta ouale in vas. Apoi vasul poate fi inlaturat. In principiu nu este nevoie a distruge cuiburi de furnici aflate in natura. Numai cuiburile amplasate in cladiri, trebuie eliminate , folosindu-se capcane speciale, cu momeala pentru furnici.

0 comentarii245 vizualizări07 iulie 2011




rss 2.0
rss 2.0