Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eveniment Luni 17 Iunie 2024 - 14587
ANIVERSAREA UNEI STELE PLANETARE.

Cu 52 de ani in urma, (1961) la Onesti, (fost Gheorghe Gheorghiu-Dej), la 12 noiembrie a vazut lumina  zilei fiica lui Gheorghe si al Stefaniei Comaneci, cea care dupa aproape 15 ani avea sa devina motiv de cearta si de adulatie, Nadia Comaneci.

                    Dotata cu un talent iesit din comun, micuta Nadia a fost indreptata spre gimnastica, intrand pe mana sotilor Karolyi care i-au ghidat primii pasi spre marea performanta. La varsta de noua ani, fetita cu codite a participat la primul examen sportiv serios, in cadrul campionatelor nationale ale Republicii Socialiste Romania.

 Pregatirea asidua si talentul ei, au fost incununate de primul succes international in 1975,  cand in Norvegia obtine trei titluri de campioana a Europei. A fost doar o repetitie generala a ceea ce urma sa se intample la J.O. din Canada din 1976, unde evolutia fetitei pe "sania cu zurgalai" a blocat nu numai publicul si juriul, ci pana si tabela de punctaj care a ramas inerta, refauzand sa acorde nota maxima pentru care nici macar nu a fost programata.

 De sapte ori a refuzat tabela sa acorde punctajul maxim Nadiei care ulterior a devenit tripla campioana olimpica.

                     Tot intro zi de noiembrie, (27/28.11.1989) la varsta de 27 de ani, maestra a sportului Nadia  Comaneci, a hotarat sa-si schimbe viata, trecand ilegal frontiera, apeland ulterior pentru  cetatenie la sprijin american.

 La  35 de ani, in 1996 - Nadia Comaneci revine in tara, de data asta pentru oficierea casatoriei cu ex-gimnastul american Bart Conner.

Iata pe scurt o retrospectiva aniversara, avand doar caracter de reimprospatare a memoriei celor care cu zeci de ani in urma stateau cu rasuflarea oprita pentru ca minunea de la Onesti sa nu rateze in zborul ei pe aparate si de a face acum cunoscuta existenta fenomenului NADIA pe   plantea Pamant...

 

    P. Rotas.

3 commentarii2968 vizualizări10 noiembrie 2013
[ Închide secţiunea de comentarii ]

marin
13 Noiembrie 2013 - 16:05

Corecta si justa observatia, autorul a incurcat doi "fosti ' dar cine stie.....cunoaste, ca dovada obeservatia pertinenta

Dan ILIESCU
11 Noiembrie 2013 - 12:16

Onestiul este fostul oras GHEORGHE GHEORGHIU - DEJ .
Fostul oras Dr.Petr Groza este actualul oras STEI.

Răspunde Dan ILIESCU
Marius Chiuzan
11 Noiembrie 2013 - 21:45

Multumim pt sesizare, nu am verificat dupa autorul materialului, dar am schimbat denumirea dupa informarea dvs.

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0