Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eveniment Vineri 19 Aprilie 2024 - 14587
31 mai - "ZIUA REZERVISTULUI MILITAR".

Rezervistii  militari reprezinta o categorie socio-profesionala distincta, cu un statut bine definit in cadrul societatii romanesti contemporane. In actiunile militare desfasurate de Romania in cadrul razboiului de independenta (1877-1878), razboiului de Intregire a neamului (1916-1919) si in cel de-al Doilea Razboi Mondial (1940-1945), precum si pe timp de pace, rezervistii militari au adus o contributie importanta la pastrarea independentei si suveranitatii tarii, a valorilor militare si culturale ale poporului roman.

 Instituirea unei zile a rezervistilor militari constituie o recunoastere a rolului acestora, de-a lungul istoriei, in cadrul societatii romanesti.

 In anul 1990, la 31 mai, a fost infiintata prima asociatie formata din personal in rezerva sau in retragere, reluand o traditie datand din 1925, intrerupta abuziv in 1948.

 Prin rezervisti militari se intelege orice persoana care detine grad militar in rezerva sau in retragere, respectiv soldati, gradati, subofiteri, maistri militari, ofiteri si generali, indiferent de institutia publica din cadrul sistemului de aparare, ordine publica si siguranta nationala in care si-au desfasurat activitatea.

 "Ziua Rezervistului Militar" este inchinata omagierii camarazilor nostri care    si-au dedicat intreaga cariera slujirii tarii sub Drapelul tricolor si care continua sa actioneze sub deviza PATRIE, ONOARE, DEMNITATE, in calitate de militar in rezerva sau in retragere pentru aceleasi teluri nobile. 

 Este o zi importanta pentru toti militarii si vrem sa ne aducem mereu aminte ca acesti oameni au insemnat enorm pentru tara in care traim astazi.

 

 

Hotararea Guvernului nr. 476 din 12 mai 2010 privind instituirea Zilei rezervistului militar, publicata in M.O. 333 din 19 mai 2010, prevede:

 Art.1  Se instituie Ziua rezervistului militar, ce se sarbatoreste in fiecare an la data de 31 mai.

 Art.2  Institutiile publice din cadrul sistemului de aparare, ordine publica si siguranta nationala pot sprijini, in conditiile legii, manifestarile prilejuite de acest  eveniment.

 Art.3  Potrivit prezentei hotarari, prin rezervist militar se intelege orice persoana care detine grad militar in rezerva sau in retragere.

 .


LA MULTI ANI SI MULTA SANATATE!

 

V.A.

 

2 commentarii2912 vizualizări31 mai 2014




rss 2.0
rss 2.0