Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eveniment Marti 11 Mai 2021 - 14587
VASILE MAGERUSAN - Monografia unui sat transilvan - Nimigea de Sus.

Comoara inbestimabila a monogarfiilor satesti de pe Valea superioara a Somesului Mare si-a mai adaugat zilele trecute inca un margaritar istoric al acestui tinut, prin lucrarea neobositului cercetator si publicist, colonelul in rezerva, Vasile Magerusan, intitulata "Istoria satului meu- Nimigea romaneasca - Nimigea de Sus’’, aparuta in Editura" Barna’S’’, Bistrita,2015.

Prin pasiunea sa pentru acest gen de scriere, izvorata din dorinta de a scoate la lumina adevarul istoric si de a pune in valoare elementele locale ale acestei oaze de romanism, autorul se intoarce pe meleagurile copilariei sale, nu numai cu gandul , ci si cu fapta, elaborand o carte cu largi rezonante in sufletul cititorilor.

Cartea are greutate, atat in forma cat si in continut si este rezultatul unui efort considerabil depus de-a lungul anilor, pentru care "a sters colbul de pe cronice batrane’’, a poposit ore si zile in sir prin biblioteci si muzee, prin arhivele nationale ale statului, a facut "conexiuni intre diversele descoperiri arheologice din zona’’si a stat de vorba cu batranii satului.

Lucrarea este structurata pe 11 capitole si un numar insemnat de subcapitole care cuprind tot ceea ce poate fi necesar unei monografii de o asemenea anvergura : asezare geografica, istoricul localitatii, viata economica, sociala si spirituala, evenimente cu impact major asupra satului, evolutia demografica, institutiile publice, elemente de etnografie si folclor, obiceiuri si traditii, toponimie si onomastica, aspecte lingvistice si o bogata iconografie color si alb-negru.

Vasile Magerusan este un mare scormonitor de documente pe care le aseaza cu acribie in tiparele stiintifice ale acestei lucrari. Are o argumentatie logica, bine inchegata si se bazeaza numai pe documente plauzibile. Da dovada de o mare putere de selectie si sinteza, are simtul frazei bine asezate in text, foloseste un aparat critic riguros care ii dau calitatea unui monografist autentic cu reale valente de cercetator cu disponibilitati de a realiza lucrari ce merita sa intre in panteonul istoriografiei romanesti.Monografia lui Vaile Magerusan este o adevarata arhiva istorica a satului romanesc.


Mircea Darosi

 

 

 

 

 

 

 

 

0 comentarii2527 vizualizări07 decembrie 2015
rss 2.0
rss 2.0