Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eveniment Marti 11 Mai 2021 - 14587
De Ziua Culturii Nationale, Desp. ASTRA Nasaud are sediu nou.

La Nasaud, Eminescu se bucura de privilegii deosebite. Are doua busturi, unul la Scoala Generala, scoala care-i poarta si numele (bust dezvelit in 15 ianuarie 2006), iar altul, langa Casa de Cultura (12 mai 2009). Ambele il au ca donator pe dr. Gh. Traian Dascal si sculptor pe Vlad Pruna. In 15 iunie 2002, la Deniile Eminesciene a fost dezvelit si bustul poetei Veronica Micle, donat de Primarie si C.L., autor fiind sculptorul Aurel Contras din Bucuresti.

Sarbatoarea din 15 ianuarie 2016 a fost mai speciala. Au depus coroane de flori la busturile Eminescu si Veronica Micle, Primaria, Despartamantul ASTRA si filiala nasaudeana a Ligii Scriitorilor (Unde-s multi, puterea creste...). Au avut mesaje deosebite, primarul Mircea Romocea, profesorul Mircea Darosi - presedinte al Sectiunii literare ASTRA si secretar al Ligii, si profesorul Ioan Seni, care a insistat ca tineretul scolar nasaudean sa participe la concursul national de poezie "Ocrotiti de Eminescu", editia a XVI-a (30 ianuarie 2016, la Casa de Cultura din Blaj), organizat de ASTRA Blaj cu concursul Primariei si a CJ Alba... Elevii se pot afirma in domeniile creatie si recitare din poezia poetului Eminescu.

 

A urmat vernisarea Galeriei academicienilor nasaudeni, expusa intr-un spatiu de circa 60 mp, in Casa de Cultura. Fiecare academician din cei 21 a avut un portret realizat in carbune de pictorul nasaudean Marius Bodea, textul si bibliografia - prof. Ioan Seni, iar designul galeriei (expozitiei) apartine lui Silviu Rus - managerul Casei de Cultura. Toti trei sunt membri ai ASTREI. Un Te Deum sustinut de preotii Lucian Greab, Florin Rus si Ovidiu Sermesan deschidea festivitatea inaugurarii Galeriei.. In alocutiunea primarului Mircea Romocea erau felicitati realizatorii Galeriei si se anunta oferirea acestui spatiu Societatii culturale Despartamantul Nasaud al ASTREI, promisiune facuta anual la intrunirile acesteia. Profesorul Ioan Seni aducea multumirile cuvenite autoritatilor locale - primar, viceprimar, CL, manager Casa de Cultura, pentru dotarea si distribuirea spatiului, nuantand aspectul ca mai urmeaza a fi aduse din beciurile Protopopiatului, in acesta locatie: Biblioteca ASTREI, Expozitia de fotografii si Arhiva celor 25 de ani ai ASTREI Rediviva. Pe aceasta tema, presedinta ASTREI oras - Dna Floarea Ples opina in favoarea protejarii bunurilor ASTREI si asigurarea unei intimitati a intregului patrimoniu creat in cei 25 de ani, aspect la care a dat raspuns managerul Casei de Cultura - Silviu Rus prin prezentarea contractului de comodat cu ASTRA, contract prin care aceasta primea spatiul pe o perioada nedeterminata, comodantul asumandu "asigurarea conditiilor de functionare in siguranta a asociatiei, incalzit si iluminat, fara pretentii materiale de la aceasta". Pe de alta parte, ASTREI ii reveneau obligatii firesti, de intretinere si utilizare a spatiului, de colaborare in activitatile educative comune oferite orasului... Actul de oferire a sediului s-a incheiat cu taierea unei panglici si ciocnirea unui pahar de sampanie, atmosfera sincera prin care administratia orasului isi demonstra respectul fata de concitadinii sai... Dupa primirea cheii, presedintele Ioan Seni, in prima sedinta astrista anunta Programul si masurile ce se impun pentru buna reusita a Adunarii anuale a Despartamantului ASTRA Nasaud, adunare care va avea loc in 13 februarie a.c. si in care, delegatii si oaspetii participanti la adunare, vor vizita noul sediu si vor semna in Cartea de Onoare a ASTREI. La eveniment au participat membri ai ASTREI din oras, din Bistrita (Cultul Eroilor), Rebrisoara, Ilva Mare, Romuli, Salva..

 

15 ianuarie 2016, la inaugurarea sediului ASTREI

Evenimentul s-a incheiat seara, printr-un spectacol omagial organizat de managerul Silviu Rus si in care au evoluat gimnazistii Scolii Generale "Mihai Eminescu" - manageri Marioara Secheli, Victoria Costea si Ionela Bidica, cu un colaj de versuri eminesciene, un recital la pian sustinut de elevii profesoarei Alexandra Bindea - Dana Closca si Mihai Manciu, iar cireasa de pe tort a spectacolului a apartinut directorului Centrului Judetean de Cultura, dr. Gavril Tarmure care a facilitat prezenta la Nasaud a cvartetului "Gioia String Quartet" cu un recital de muzica clasica, viu aplaudat de o sala sensibila la frumos si atenta la schimbarile benefice promovate de administratia nasaudeana, un spectacol demn de frumoasa sarbatoare ce a avut loc la Nasaud de Ziua Culturii Nationale. Felicitari si multumiri tuturor celor implicati.


Prof. Ioan Seni.

 

 

 

0 comentarii3185 vizualizări19 ianuarie 2016
rss 2.0
rss 2.0