Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eveniment Vineri 29 Martie 2024 - 14587
Intalnirea Tinerilor Crestini Ortodocsi din Mitropolia Clujului, Maramuresului si Salajului. Bistrita 29-30 iulie 2017.

Pentru a da expresie grijii parintesti si preocuparilor misionar-pastorale pentru viitorul si educatia tinerilor, Arhiepiscopia Ortodoxa a Vadului, Feleacului si Clujului va organiza in zilele de 29 si 30 iulie 2017, la Bistrita, Intalnirea Tinerilor Crestini Ortodocsi din Mitropolia Clujului, Maramuresului si Salajului. La aceasta intalnire orasul Bistrita va fi animat de peste 1000 de tineri din intreaga Mitropolie a Clujului, Maramuresului si Salajului, care vor participa la programe duhovnicesti, educative, cultural si artistice organizate special pentru ei.

Evenimentul este o premiera pentru orasul nostru, care are sansa de a-si confirma tineretea si deschiderea spre viitor si spre tineri, iar scopul principal al Intalnirii este acela de a-i aduna pe tinerii din cele 5 judete ale Mitropoliei noastre impreuna intr-o atmosfera de prietenie, buna cuviinta, respect si incredere in viitorul care le apartine. Parteneri in organizarea acestui eveniment ne sunt Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud si Primaria Municipiului Bistrita.

Programul Intalnirii este unul diversificat, fiind abordate teme de interes pentru participanti. Astfel, dupa deschiderea oficiala a evenimentului, va avea loc conferinta sustinuta de catre Parintele Constantin Necula, intitulata Demnitatea Tineretii in Hristos. In aceasta sectiune, tinerii vor putea intra in dialog cu invitatul nostru, care le va oferi sfaturi practice in vederea pastrarii si promovarii credintei cu demnitate, in cadrul comunitatii din care facem parte. Sesiunea de lucru din 29 iulie, care va avea loc in scolile special pregatite pentru workshopuri, va fi structurata pe durata a 90 de minute, si vor lua parte cei 1000 de tineri impartiti in 50 de grupuri, a cate 20 persoane pe grup, coordonati de catre un preot sau profesor.

Tematica sesiunii de lucru inglobeaza teme de interes curent pentru tineri, precum: Familia crestina si provocarile cu care se confrunta aceasta in societatea contemporana- Cum vad tinerii familia crestina? Socializarea intre tineri prin activitati derulate in cadrul Bisericii. -Propuneri de activitati care sa se desfasoare in grupurile parohiale si asociatiile de tineret. Dependenta de imagine, calculator, televizor, telefon, tableta- Cum putem utiliza social media ca instrument de cooperare si nu ca dependenta? 

Pe langa activitatile specifie reuniunii, una dintre prioritatile organizatorilor reprezinta vizitarea obiectivelor principale din Municipiul Bistrita. Astfel, tinerii prezenti timp de 2 zile la Bistrita, vor avea posibilitatea sa viziteze Bisericile Ortodoxe, Complexul Muzeal, Sinagoga, Biblioteca Judeteana, Biserica Evanghelica, Centrul Cultural Dacia, Complexul Sugalete sau Parcul Municipal.

Procesiunea Bucuriei, care va avea loc sambata seara, este conceputa ca o sarbatoare a comuniunii in Hristos si va reuni si alti participanti fie dintre bistritenii care doresc sa se alature bucuriei noastre, fie copii si tineri din diverse parti ale judetului, imbracati in costume populare. Pe parcursul procesiunii se vor canta pricesne si se vor intona cantece patriotice, iar in incheiere vom aduce multumire lui Dumnezeu prin rugaciunile de seara in fata Panteonului Bistritei si vom asculta meditatia serii, rostita de catre un invitat special.

Postura de aparatori ai credintei ortodoxe implica totodata apartenenta la valorile si traditiile romanesti, iubirea de port popular si de cantec traditional din zona de provenienta. Astfel, finalul acestei zile pline va fi marcat prin participarea tinerilor la Festivalul International de Folclor "Nunta Zamfirei", in prezenta a peste 10 ansambluri de muzica traditionala din toata lumea.

In cea de-a doua zi a Intalnirii Tinerilor, bucuria de a fi impreuna va fi desavarsita prin participarea la Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie oficiata de catre Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop si Mitropolit ANDREI, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi. Festivitatea de incheiere a evenimentului, programata in dupa-amiaza zilei de duminica, va consta intr-un spectacol muzical, realizat de catre Ducu Bertzi & Friends, Florin Sasarman, Grupul Valeria Peter Predescu, Trupa Big City si alti invitati din celelalte episcopii.

Dincolo de rezultatele concrete intentionate prin prisma acestei Intalniri, beneficiile tinerilor participanti sunt de a dobandi un simt dezvoltat al apartenentei, sentimentul de conlucrare si unitate in diversitate.

 

 

In numele comitetului de organizare,

Pr. Tudor Mudure - Inspector de tineret.

0 comentarii2772 vizualizări29 iunie 2017




rss 2.0
rss 2.0