Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eveniment Sambata 20 Aprilie 2024 - 14587
Cazania lui Varlaam, Biblia de la Blaj si tiparituri brancovenesti expuse la Muzeul Bistrita.

In cadrul manifestarilor dedicate Anului omagial al satului romanesc (al preotilor, invatatorilor si primarilor gospodari si al Anului comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu si Iustin Moisescu si al traducatorilor de carti bisericesti, Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud prezinta expozitia temporara Spiritualitate crestina la Dunarea de Jos. Contributia tipariturilor bisericesti la dezvoltarea culturii si limbii romane realizata de Muzeul Istoriei, Culturii si Spiritualitatii Crestine de la Dunarea de Jos in parteneriat cu Muzeul National Brukenthal si Asociatia Culturala Pictor Octavian Smigelschi. Printre cele aproximativ 30 de icoane de patrimoniu si 10 exemplare de carte veche bisericeasca care pot fi vazute in expozitie se afla si Cazania lui Varlaam -1643, Biblia de la Blaj-1759 si tiparituri brancovenesti.

Plecand de la importanta istorica, artistica si documentara a exponatelor prezentate publicului bistritean, curatorii expozitiei, pr. Cosmin Ilie (Muzeul Istoriei, Culturii si Spiritualitatii Crestine de la Dunarea de Jos) si dr. Alexandru Chituta (Asociatia Culturala Pictor Octavian Smigelschi) declara: "Acest proiect expozitional isi propune aducerea in fata publicului a unor exemplare de carte veche aparute, incepand cu secolul al XVII - lea, in cele mai importante tipografii din tara. Manifestarea valorifica tiparituri bisericesti si manuscrise de muzica psaltica ce contin semnaturile diverselor personalitati ale vremii si insemnari importante. Pentru a imbogati proiectul expozitional au fost incluse si icoane de patrimoniu (sec. XVIII - XIX) care, alaturi de exemplarele de carte veche, nu fac decat sa intregeasca tabloul amplu al constiintei spirituale si nationale a poporului roman si sa evidentieze rolul determinant si providential al Bisericii Ortodoxe Romane si al slujitorilor ei in crearea limbii literare romanesti, a dezvoltarii invatamantului romanesc precum si a progresului cultural".

Vernisajul expozitiei se va desfasura marti, 10 septembrie 2019, ora 18:00, la sediul Muzeului Bistrita, str. Gen. Grigore Balan nr. 19.

Va asteptam cu drag!

 

Manager,

Alexandru Gavrilas

0 comentarii3906 vizualizări03 septembrie 2019
rss 2.0
rss 2.0