Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eveniment Marti 11 Mai 2021 - 14587
Este ziua libertatii presei, oficializata de Adunarea Generala a ONU din 3 mai 1993.

Este ziua libertatii presei, oficializata de Adunarea Generala a ONU din 3 mai 1993 din motivul fundamental ca nu exista libertate si democratie fara presa libera, facuta de ziarsti cinstiti care descopera si scriu adevarul. Opozitia dintre presa si propaganda este de neimpacat, fiindca propaganda este si face promovarea si ambalarea credibila a minciunii prin presa. Pe acest tertip se bazeaza si reclama comerciala clasica  al carui scop este sa seduca psihologic clientul si nu sa valideze calitatea marfii. Recent, Ethan Zuckerman, ajuns director al Center for Civic Media de la Massachusetts Institute of Technology regreta influenta publicitatii asupra Internetului. Pe cand lucra pentru Tripod, un dezvoltator de web-site-uri, Zuckerman a inventat reclamele tip pop-up on line (ferestrele in care intra reclamele), dar ulterior si-a dat seama ca astfel a gresit,  permitand manipularea agresiva a utilizatorilor.                                                          

Din anii 90, presa libera si independenta a fost victima concurentei de monopol a Internetului centralizat si subordonat PROFITULUI si nu ADEVARULUI. Informaticieni libertarieni avizi de bani,  adepti ai globalismului lui George Soros au inlocuit strategia descentralizata si democrata  a mediului on line (Internetului) cu structurarea recentralizata globalista.  Ei au intuit ca  dispozitivele "globale" (computer, laptop, tableta, telefon mobil) de conectare a indivizilor  la Internet vor produce uniformizarea utilizatorilor si captarea lor dependenta  prin reclama si propaganda si au creat monopolurile Facebook, Google si Amazon. Acestea au decis viitorul  filmului, televiziunii, muzicii, editurilor si al noilor industrii, dar si moartea presei scrise fiindca fara cumparatori majoritatea ziarelor au falimentat. In mod viclean si ipocrit mass-media care promova adevarul a fost substituita tacit de social media - media, socializarea on line pentru cei fara spirit critic sau cu discernamant diminuat. Instrumentele site-uri web si soft-uri/aplicatii care functioneaza cu dispozitive conectate la Internet  nu doar ca manipuleaza prin fluxurile agresiva de reclama, ci au permis furtul de date personale si apoi influentarea utilizatorilor prin fake news-uri difuzate global prin site-uri si conturi false. Doar in 2019, Facebook a sters 5,4 miliarde de conturi false dupa Digi24, dar Aleph news afirma o cifra mult mai mare decat populatia planetei. N-a fost o greseala din naivitate, ci o afacere deja cunoscuta sub sigla Analytica.                                                                                         

In anul 2019 a aparut cartea "Ipocrizia Facebook, Google, Amazon: subminarea culturii si democratiei" de Jonathan Taplin, un rechizitoriu usturator la adresa lacomiei si arogantei companiilor tehnologic",  dupa  The Guardian.  "O carte necesara care arata cum revolutia internetului a afectat atat modul in care interactionam ca fiinte umane, cat si democratia insasi." - The Nation.  "O mare descoperire si o carte care trebuie neaparat citita... Un adevarat tur de forta... Daca vreti sa intelegeti ce s-a intamplat cu America si unde ne va conduce tehnologia in era Trump si post Trump, faceti-va timp sa cititi aceasta carte. O sa va lase fara respiratie." - AlterNet "Prin cartea de fata, o critica necrutatoare ce incearca sa gaseasca raspunsul la intrebarea de ce internetul a fost o piedica si nu un ajutor pentru cei care vor sa traiasca din cultura, Taplin ne ofera o perspectiva extrem de echilibrata." - The New York Daily News.

          Marile companii americane continua sa fie si marii castigatori ai crizei. Gigantii Amazon, Apple, Facebook si Google au raportat rezultatele financiare peste estimarile analistilor  in trimestrul III al anului 2020. Amazon are parte de o crestere a veniturilor cu 37%. Pretul actiunilor celui mai mare retailer online din lume au crescut cu 74% in 2020, cea mai buna performanta in topul celor mai mari companii americane.  "Credem ca vom avea mai multi clienti decat oricand care vor cumpara din timp cadourile pentru sarbatori. E un semnal ca sezonul acesta de vanzari va fi unul fara precedent" a declarat Jeff Bezos, CEO al Amazon.                                      

  Gigantul Google a avut venituri de peste 46 miliarde de lei, cu cateva miliarde in plus fata de cat estimau analistii. Per actiune, Google a castigat peste 16 dolari. De castiguri mai moderate a avut parte Facebook. De doar 2,71 dolari per actiune si venituri de peste 21 miliarde de dolari. Ceva mai mult decat indicau prognozele.  Daca pana acum Netflix  imprumuta miliarde de dolari sa-si finanteze filmele, compania spune ca e la un pas de autofinantare. Netflix a crescut si pretul abonamentelor din SUA - o miscare care au crescut cu 5% pretul actiunilor. Cine plateste e limpede, ca si in cazul contribuabililor obligati de stat sa achite imprumuturile sau alte cheltuieli ale guvernelor. Totdeauna naivii, manipulatii sunt sursa de profituri si cred ca sponsorizeaza libertatea si democratia…

 

Ioan Crisan

3 mai 2021, Deva

0 comentarii812 vizualizări03 mai 2021
rss 2.0
rss 2.0